ODGOVOR IZNENADIO MNOGE: Evo čime Federer planira da se bavi u PENZIJI

Jedno od velikih teniskih pitanja je šta će Rodžer Federer raditi od subote, kada će i zvanični biti u igračkoj penziji. Za sada to ne zna ni on, ali je delimični odgovor već dao.

Federer
print screen/facebook.com/Federer

Tenis ne sme da dozvoli da izgubi svoje najprepoznatljivije lice. Rodžer Federer ne sme da ode u ilegalu i da se pojave tek povremeno i tek kada se neki od turnira seti da ga pozove.

Ne sme da ostane na onom što je uradio u toku igračke karijere samo zbog toga što je uradio i previše toga. Možda će sada imati više vremena za četvoro dece i suprugu Mirku, ali to ne znači da bi trebalo potpuno da se posveti penziji (iako mu zarađeni novac i onaj koji će zarađivati u budućnosti to svakako dozvoljava).

Federer se nalazi na važnoj raskrsnici, ali odluku još uvek nije doneo. Ipak, ono što jeste prelomio za sada jeste obradovalo navijače.

Za razliku od mnogih velikana neće se potpuno udaljiti od tenisa (kada ste poslednji put videli Pita Samprasa negde?), neće odlučiti da sada nadoknadi sve što mu je u privatnom životu nedostajalo do ovog momenta.

Samo želim da navijači znaju da neću biti duh, smešno je jer sam pričao sam sa Bjonom Borgom pre početka turnira i rekao mi je da se nije vratio na Vimbldon 25 godina. To boli na neki način svakog teniskog navijača, mislim potpuno je razumljivo njegov život, njegovi razlozi, ali mislim da ja neću biti takav tip.”

Tenis mi je dao previše, bio sam oko ove igre predugo, zaljubio sam se u previše stvari, volim da vidim ljude opet. I to želim da navijači znaju, videćete me opet, samo nikada više kao igrača. E sad, šta ću raditi, koja će mi uloga biti to još ne znam, ali još ću razmisliti o tome“, rekao je Federer.

To je ono dugoročno, a kratkoročno je bio još jasniji.

Nisam zadovoljan, ali sam srećan zbog odluke da završim karijeru. Znam da je to prava, prošlo je par meseci, bilo je stresno da ne procuri jer su svi stalno pitali kada se vraća Rodžer, kakva su mu kolena. Čitaću mnogo stvari koje ste pisali, televizijski sadržaj koji ste pravili. Dobro je što sam rekao u četvrtak jer su ljudi mogli da dođu u London, od tada sam samo trenirao. Proveo sam vreme sa decom, sa svakodnevnim životom. Želim to da uradim, da se vidim sa svima, a onda sa odem na odmor sa porodicom. Savršen je trenutak da pričam sa Mirkom i sa Lejver kup timom da vidimo šta ćemo dalje“, rekao je Švajcarac i tako potvrdio da je vreme da vidi kakvu su sliku mediji pravili o njemu prethodnih godina.

Niko donedavno nije zapravo očekivao da će Federer postati trener, delovalo je da je preveliki egocentrik da bi mogao da savetuje nekog drugog, a onda se pojavio snimak njegovog razgovora sa Nadalom (možda zato što je u pitanju baš Španac, ali Rodžer je bio maestralan). Sada je dobro što Federer neće potpuno nestati sa ATP tura, što uostalom niko nije ni želeo da se desi, ali nije bilo očekivano da će Federer razmatrati da bude sve od direktora, preko čelnika ATP, pa sve do trenera…

Dakle, od pozicije direktora turnira, sve do trenera sve opcije su otvorene za Švajcarca. Ipak, bilo bi čini se najprirodnije da se Federer posveti treniranju jer retko ko bi mogao nekome da udeli bolje savete od čoveka koji je osvojio 103 titule (20 grend slem trofeja) i koji je potukao sve moguće rekorde koji su postojali pre njega.

Da ima taj trenerski njuh videli smo upravo na Lejver kupu (čiji je osnivač i delimični vlasnik, što govori i o njegovom preduzetničkom duhu i mogućnosti da organizuje turnire) kada je u jednom trenutku prišao do Rafaela Nadala svog višegodišnjeg rivala na terenu i najvećeg protivnika u karijeri i posavetovao mu je nekoliko stvari.

Jedna rečenica se tu posebno istakla.

„Znaš, spin, slajs, više ovoga… Kao u starim danima?“, rekao je Federer Nadalu tokom jednog minuta odmora, a onda sam odšetao.

Znao je da Nadalu nije potrebno više od toga osim da ga malo smiri i jeste to nije bio turnir na nivou grend slema, ali nema sumnje da bi svako voleo da u tim momentima čuje savet Federera. Znate, ako ništa drugo, da je toliko puta u karijeri doneo prave odluke, pa sada ne bi trebalo da bude pogrešne.

Federer će svakako ostati u tenisu, a ostaje da se vidi šta bi želeo da radi jer deluje da u ovom trenutku može da bira posao (čak i nečiji tuđi). Brzo će odlučiti šta je njegov životni poziv.