ODGOVOR NA ČUVENO PITANJE: Ako Nejmar vredi 222 miliona, koliko bi danas koštali PELE i MARADONA?

Pele i Maradona
Dnevno.rs/Kolaž

Opšte je poznato da se u današnjici besmisleno bacaju pare na transfere igrača i da oni zaista ne vrede toliko.

 

Često se postavlja pitanje: “Ako jedan Nejmar vredi 222 miliona, a prosečni fudbaleri oko 100, kolika bi danas cena bila Peleu, Maradoni, Krojfu, Bekenbaueru i drugima, kada bi hipotetički igrali kao u svojim najboljim danima?”.

Konačno se neko dosetio kako da proceni koliki bi bili transferi velikana svetskog fudbala. Portal “giffgaff” napravio je formulu.

Poredeći učinak bivših fudbalera sa onima koji danas igraju, a sve u zavisnosti od njihovih godina, uspeli su da procene vrednost nekadašnjih asova.

Ovaj portal procenio je da bi Pele danas vredeo 394 miliona evra poredeći ga sa Nejmarom do odlaska u Pariz. Da je rođen pola veka kasnije legendarni Brazilac bi ovom računicom bio najskuplji na svetu.

Slavni Mađar Ferenc Puškaš je, takođe posle poređenja sa Nejmarom, procenjen na 290 miliona evra, a Johan Krojf na 271 milion. Do cene Holanđanina došlo se povlačenjem parelele sa Aleksandrom Lakazetom.

Dalje, Džordž Best bi danas vredeo 176 miliona, Mišel Platini 174 miliona, Paolo Maldini 125 miliona, Tjeri Anri 116 miliona…

Maradona je procenjen na “samo” 105 miliona evra, a njegov pandam bio je Romelu Lukaku.