ODIGRAN NAJGLEDANIJI MEČ U ISTORIJI TENISA: Na stadionu bilo 51.954 ljudi, a igrala DVA ŠAMPIONA

Dugogodišnji rivali Rodžer Federer i Rafael Nadal odigrali su danas egzibicioni meč u Kejptaunu na kojem je oboren rekord po broju gledalaca na jednom teniskom meču.

tenis
pixabay.com

Meč na stadionu u Kejptaunu pratilo je 51.954 ljudi čime je oboren rekord od 42.517 navijača koji je prošle godine postavljen u Meksiku na meču Federera i Aleksandera Zvereva.

Federer je pobedio sa 6:4, 3:6, 6:3, ali je rezultat ovog meča bio u drugom planu.

Meč u Južnoj Africi odigran je na stadionu za ragbi, a 3,5 miliona dolara (3,2 miliona evra) od ulaznica namenjen je Fondaciji koju je osnovao Federer pre 16 godina, a koja podržava obrazovanje dece iz šest afričkih zemalja – Južne Afrike, Namibije, Bocvane, Malavija, Zambije i Zimbabvea.

Novac je prikupljen zahvaljujući ulaznicama, sponzorima i večeri na kojoj je bio i milijarder i filantrop Bil Gejts, rekao je Federer.

To je šesti “meč za Afriku” u korist Fondacije, ali se prvi put organizuje u Africi. Prethodni su bili u Evropi i SAD.

“Bila je privilegija biti večeras ovde. Bilo je zadovoljstvo deliti teren sa Rafom. Ovo je mnogo više od tenisa i nadam se da ćemo ovo ponovo uraditi”, rekao je Federer.

“Mnogo mi znači što sam u Južnoj Africi”, dodao je Federer, čija je majka Južnoafrikanka.

I Nadal je bio pod velikim utiskom nakon meča.

“Energija je bila fantastična. Nemoguće je opisati kako smo se osećali dok smo igrali pred ovoliko navijača. Hvala Rodžeru i njegovom timu na organizaciji ovog događaja. Uvek ću biti tu za sve što radi njegova Fondacija”, rekao je Nadal.