ODLAZAK LEGENDE: Preminuo slavni trener i olimpijski pobednik (FOTO)

Legendarni sovjetski trener, osvajač tri zlatne olimpijske medalje preminuo je posle duge bolesti.

U Moskvi je u 85. godini preminuo Viktor Tihonov, sovjetski i ruski hokejaški igrač i trener. Reč je o legendarnom selektoru reprezentacije SSSR u periodu njihove najveće dominacije u svetskom hokeju.

Bio je član IIHF kuće slavnih i pukovnik u penziji.

Kao selektor hokejaške reprezentacije Sovjetskog Saveza u periodu od 1977. do 1991. osvojio je 8 titula svetskih prvaka i 3 Olimpijske zlatne medalje.

Foto: Wikipedia

Tihonov je predvodio i reprezentaciju Rusije na Olimpijskim igrama 1994. kada je Rusija po prvi put u istoriji ostala bez medalje, nakon čega je Tihonov napustio vođenje reprezentacije.

U reprezentaciju je se kratko vratio u periodu 2002/04, ali bez nekih većih uspeha. Godine 2004. napustio je i CSKA i objavio povlačenje iz trenerskog posla.

Kao trener Tihonov je bio poznat po velikoj disiplini, redu i radu među igračima. Ekipe koje je predvodio bile su u punom trenažnom procesu 10 do 11 meseci u toku godine. To i ne čudi, s obzirom na činjenicu da je CSKA bio deo Sovjetske armije.

Foto: Wikipedia

Poslednjih nekoliko nedelja Tihonov nije mogao da hoda, a boravio je kod kuće gde je dobijao terapiju, ali nije objavljeno od čega je tačno bolovao.

– Hokejaška zajednica izgubila je velikog trenera. Posvetio je hokeju čitav život, do poslednje sekunde. Čak i kada sam bio sa njim u bolnici, razgovarali smo šta i kako da radimo da bismo unapredili reprezentaciju Rusije – izjavio je Bladislav Tretjak, nekadašnji golman reprezentacije SSSR, a sada predsednik ruskog hokejaškog saveza.

Povodom smrti legendarnog trenera, saučešće porodici izrazio je predsednik Rusije Vladimir Putin.