ODLAZAK SPORTSKOG VELIKANA: Preminuo slavni fudbaler

Johan krojf
wikipedia.org

Bivši holandski fudbaler Johan Krojf umro je u 69. godini, saopšteno je danas na njegovom zvaničnom sajtu.

 

– Johan Krojf je umro u miru u Barseloni, okružen svojom porodicom, nakon teške borbe sa rakom – navodi se u saopštenju.

Krojfu je rak pluća dijagnostikovan u oktobru prošle godine. Krojf je dugo godina bio strastven pušač, ali je posle srčanog udara 1991. godine i ugrađenog dvostrukog bajpasa prestao sa pušenjem.

On je tokom igračke karijere nosio dres Ajaksa, Barselone, Los Andjelesa, Vašingtona, Levantea i Fejenorda, a tri puta je proglašavan najboljim fudbalerom sveta.

 

Sa Ajaksom je kao fudbaler osvojio osam titula šampiona Holandije, pet nacionalnih kupova, Intertoto kup, tri Lige šampiona, Super kup Evrope i Interkontinentalni kup. Bio je nacionalni šampion i sa Barselonom i Fejenordom.

Nakon igračke karijere bavio se trenerskim poslom. Vodeći Ajaks tokom tri sezone osvojio je dva kupa i evropski Kup pobednika kupova, a neuporedivo više uspeha imao je sa Barselonom, sa kojom je kao trener četiri puta osvojio Primeru, a u sezoni 1991/92. bio je šampion Evrope.

Ostavio je trag i u reprezentaciji Holandije, za koju je nastupio 48 puta i postigao 33 gola. Sa selekcijom svoje zemlje je bio drugi na Evropskom prvenstvu 1974. godine.