ODLAZAK VELIKANA: Preminuo legendarni kapiten evropskog šampiona (VIDEO)

Legendarni košarkaš Žarko Varajić preminuo je u 67. godini nakon duže bolesti.

printscreen/youtube/Resava

Nekadašnji kapiten zlatne generacije Bosne Žarko Varajić preminuo je u Beogradu.

Sa Bosnom je osvojio tri titule šampiona države i dva kupa.

Bosnu je vodio do krova Evrope 1979. godine, kada je sa 45 poena u finalu protiv Emerson Varezea doneo ekipi iz Sarajeva titulu evropskog šampiona.

Ostaće upamćen kao jedan od velikana igre pod obručima, naročito zbog učinka od 45 poena u finalu Evrolige protiv Emersona.

Njegov rekord ni danas nije oboren kada je reč o klupskoj borbi za kontinentalni trofej.

Bio je sportski direktor muških reprezentativnih selekcija u Košarkaškom savezu Jugoslavije, SCG i Srbije, zamenik Saveznog ministra za sport, a uz sve to dobio je i niz nagrada poput tri zlatne značke SOFKA Jugoslavije, orden Nemanje prvog reda SR Jugoslavije, orden jugoslovenske zastave prvog reda itd.

Pored toga, imao je čitav niz volonterske aktivnosti pa je tako bio član Olimpijskog komiteta zimskih Olimpijskih igara u Sarajevu 1984. godine. Zatim predsednik Stručnog saveta Košarkaškog saveza Jugoslavije od 1987. do 1992. godine (zlatne godine jugoslovenske košarke); Predsednik Programske komisije Jugoslovenskog Olimpijskog komiteta od 1996. do 2000. godine; Sportski direktor jugoslovenskog Olimpijskog tima na Olimpijskim igrama u Sidneju 2000. godine; Predsednik sportskog saveza “Sport za sve” Srbije od 2003. do 2006. godine; Najneposrednije je učestvovao u organizaciji Evropskog šampionata u košarci u Beogradu 2005. godine; Bio je direktor turnira EYOF 2007.; Najneposrednije učestvovao u organizaciji Evropskog prvenstva u košarci za juniore u Beogradu 2005. godine i Svetskog prvenstva za igrače do 19 godina u Novom Sadu 2007. godine; Bio je direktor košarkaškog turnira Univerzijada Beograd 2009. godine isl.

Rođeni Nikšićanin je za A reprezentaciju igrao 126 puta i osvajao mnoge trofeje kao što su srebro na Olimpijskim igrama u Montrealu, zlato na Evropskom prvenstvu u Liježu 1977, bronzu dve godine kasnije u Torinu, zlato na Mediteranskim igrama 1975, kao i dva zlata sa Balkanskih igara u Solunu 1974. i 1976. u Burgasu.