Ol-star rezerve: Uvredjeni Lilard ipak u timu

Posle glasanja publike, koja je izabrala startere za Ol-star, treneri svih 30 ekipa su dopunili timove preostalim najboljim igračima. Po izboru NBA stručnjaka u timu Istoka tri košarkaša Atlante. Sastavi ekipa, ipak, naišli na oprečne reakcije, a posebno „vruća“ tema je prvobitno izostavljanje Lilarda sa spiska, koji će ipak igrati posle dve povrede u timu Zapada.

Prema propozicijama NBA lige, izbor učesnika Ol-star utakmice odigrava se na sledeći način. Prvo se glasovima publike izaberu startne petorke. Zatim, prvi treneri svih timova glasaju za preostale igrače, uz uslov da ne smeju da podrže košarkaše koje treniraju. Nakon toga, sabiraju se glasovi i konačno objavljuje spisak sedam rezervi za svaki od timova. Kao i kod izbora startera i ovde postoje ograničenja kada je reč o pozicijima igrača. Medju sedam košarkaša na klupi, dva moraju biti bekovi, a sledeća dva krila ili centri. Preostala tri igrača se biraju bez obzira na ulogu u ekipi. Ukoliko se neko od prethodno izabranih igrača povredi, komesar lige je taj koji odlučuje ko će ga zameniti.

 

Slično kao i kod izbora publike, neki smatraju da je i sistem po kojem se biraju prostali igrači nedovoljno dobar. Kako naglašavaju, trebalo bi povećati broj učesnika Ol-stara. Govori se o mogućnosti da se timovi prošire za jednog pa i za tri igralača. Na ovu temu se nadavno osvrnuo i komesar lige Adam Silver koji je objasnio da se izmene ozbiljno razmatraju, kao i da će verovatno u slučaju proširenja biti doneta i dodatna pravila koja propisuju minimalnu minutažu za svakog od učesnika. Te propozicije trebalo bi da garantuju da niko u timu svih zvezda ne bude zapostavljen.

Rezerve Istočne konferencije:

Kris Boš (Majami)

Dvejn Vejd (Majami)

Pol Milsap (Atlanta)

Al Horford (Atlanta)

Džef Tig (Azlanta)

Kajri Irving (Klivlend)

Džimi Batler (Čikago)

  Kada se objave konačni spiskovi, uvek neminovno dodje do oprečnih reakcija. Ove godine, najviše polemika i pažnje javnosti je izazvala situacija oko (ne)izbora Dejmijana Lilarda. Prvobitno, bek Portlanda je izostavljen sa spiska rezervi na meču svih NBA zvezda, uprkos vrlo kvalitetnim igrama ove sezone i učinku tima koji predvodi Severozapadnu diviziju. Lilard je 13. strelac lige  (prosečno 21,1 poen) i 15. najbolji asistent (6.3 dodavanja). Što je još bitnije, on je do sada vodeći strelac lige prema broju koševa u poslednjoj četvrtini kada se utakmice zapravo i odlučuju.

Po glasovima publike, Lilard je prvobitno bio tek peti bek na Zapadu, ali trebalo bi biti fer i reći da su se ispred njega našli neki od najpopularnijih igrača cele lige. Osim Karija i Brajanta koji su prošli medju startere, veći broj glasova publike su dobili Džejms Harden i Kris Pol. Kada su objavljeni rezultati glasanja trenera, u ekipi su se kao rezerve osim njih našli i Klej Tompson i Rasel Vestbruk. Prethodno, obojica su imali manje glasova publike.

    

Rezerve Zapadne konferencije:

Lamarkus Oldridž (Portland)

Tim Dankan (San Antonio)

Džejms Harden (Hjuston)

Kevin Durant (Oklahoma)

Kris Pol (LA Klipersi)

Rasel Vestbruk (Oklahoma)

Klej Tompson (Golden Stejt)

Demarkus Kazins(Sakramento)

Dejmijan Lilard (Portland)

Izostavljanje Lilarda ne bi ni izazvalo toliku pažnju da nije bilo njegove reakcije koja će uslediti. Bek Portlanda je oštro reagovao na takvu odluku i rekao kako je sve shvatio kranje lično, kao i da oseća da dobija manje poštovanja nego što je zaslužio. Kada je kasnije komesar Silver povredjenog Brajanta zamenio centrom Sakramenta Demarkusom Kazinsom, Lilard je ponovo bio uvredjen. Tada se ironično zahvalio Silveru i trenerima što misle da nije dovoljno dobar. Napokon, kada se povredio i drugi starter Zapada, Blejk Grifin, Lilard je konačno uvršten u sastav Zapada (po drugi put u svojoj karijeri) i tako se pridružio saigraču Lamarkusu Oldridžu.

Tu naravno nije bio kraj kontroverzi. Sledeći koji se oglasio je bio igrač Memfis Grizlisa Toni Alen koji je kritikovao ovu odluku, smatravši da su mesto u timu pre Lilarda zaslužili njegovi saigrači Zek Rendolf i Majk Konli, a da je igrač Portlanda mesto u timu pronašao zahvaljujući kukanju i dizanju prašine. On je sve to potkrepio činjenicom da Memfis trenutno ima skor od 38 pobeda i 13 poraza, što je treći najbolji rezultat u celoj ligi, a na Ol-staru iz ovoga tima igra samo Mark Gasol.

  

Kevin Durant, jedan od najboljih košarkaša današnjice, je takodje interesanto reagovao na priče o sastavu timova, a pogotovo o njegovom izboru u ekipu. Iako niko nije dovoljno nepromišljen da omalovažava njegovo košakraško umeće, kritike su se čule iz razloga što se on ove sezone dosta muči sa povredama, zbog čega ima i značajno manju minutažu, a samim tim i slabije učinke nego ranije. Takodje, ni tim ne stoji najbolje i trenutno nije medju osam najboljih ekipa konferencije. Durant je izazvao sve koje misle da su pre njega zaslužili mesto da se oprobaju u duelu „jedan na jedan“ i da igraju umesto njega ako trijumfuju. Dosta polemika je izazvao i izbor Tima Dankana, za kojeg mnogi kažu da se tu našao čisto na račun stare slave i imena, a ne ovogodišnjih igara. Ono što niko ne smatra nezasluženim je prisustvo čak tri igrača Atalnta Huoksa u timu Istoka. Lidere Istočne konferencije će na meču u Njujorku predstavljati Al Horford, Džejson Tig i Pol Milsap.

  

Kada je reč o igračima koji su bili blizu klupe timova konferencija, a ipak nisu izabrani, izdvaja se nekoliko košarkaša. Medju njima su potencijalni četvrti „jastreb“ Kajl Korver koji nestvarno dobro šutira ove sezone. On će svoje znanje ipak moći da prikaže u takmičenju za trojkaše. Takodje, na Ol-staru neće biti Dirka Novickog i njegovog saigrača Monte Elisa, kao ni velikih zvezda poput Dvajta Hauarda ili Kevina Lava. Blizu meča svih zvezda bio je i Nikola Vučević koji ove godine beleži dabl-dabl učinak u proseku uz blizu 20 poena po meču, ali je njega najviše diskvalifikovao veoma slab učinak Orlando Medžika za koji nastupa.