OLIMPIJADA KONAČNO POČINJE! Svi gledaju u sportiste, a organizatori ređaju SKANDAL ZA SKANDALOM

Godinu dana posle roka, ili u jedinom mogućem trenutku, kako se već kome dopada, počinju Olimpijske igre u Tokiju. Organizatori tvrde da su potpuno spremni za "fizički distancirane" Igre, kojima neće prisustvovati gledaoci, sponzori, kao ni priličan broj sportista, koji su zbog bezbrojnih ograničenja odustali od takmičenja.

Pixabay.com

Spektakularno otvaranje, koje tradicionalno prati početak ovog sportskog spektakla, možda i neće biti toliko fascinantno, jer su organizatori morali da prilagode događaj dozlaboga komplikovanim merama protiv širenja koronavirusa.

Praktično, to znači da će na potpuno novom, milijardu i po dolara vrednom Olimpijskom stadionu otvaranje pratiti svega 950 visokih zvaničnika, državnika i najvažnijih gostiju. Pre izbijanja pandemije koronavirusa bilo je planirano da se Igre otvore pred najmanje 70.000 gledalaca, ali je strah od širenja infekcije, taj broj sveo prvo na 10.000, te na kraju na simboličnih 950 ljudi.

Kako bi donekle nadomestili izostanak navijača, organizatori su predstavili čitav niz tehničkih čuda o čijim će se mogućnostima gledaoci, verovatno, upoznati tokom takmičenja.

Skandal, skandal, skandal…

Dodatni udarac organizatorima predstavlja i činjenica da je dan uoči otvaranja, zbog greha iz mladosti, otpušten režiser otvaranja Igara, Kentaro Kobajaši, koji je u vreme kada je još radio kao komičar zbijao neumesne šale na račun pogroma Jevreja tokom Drugog svetskog rata. Jedina dostupna verzija spornog skeča datira još iz 1998. godine.

Njegova smena, osim prilične štete imidžu Igara, pokrenula je i polemiku među japanskim sociolozima, koji listom smatraju da Japanci danas jednostavno ne znaju dovoljno o strahotama koje su se širom sveta dešavale pre više od 75 godina.

Svega nekoliko dana pre “Afere Kobajaši”, organizacioni komitet je otpustio kompozitora muzike koja prati otvaranje, jer je, u međuvremenu, priznao da je, tokom školovanja, tlačio dečaka sa posebnim potrebama. Intervju koji sadrži to priznanje objavljen je 1994. godine.

Ubrzo nakon te dve afere, iz opticaja je povučen i zvanični program otvaranja.

Ipak, na otvaranju Igara će, prvi put od 1988. godine, na slobodu biti pušteno jato golubova, simbola mira, čime će biti obnovljena tradicija stara koliko i moderne Olimpijske igre. Od puštanja golubova se odustalo pošto je, na zgražavanje vaskolikog čovečanstva, desetak ovih ptica uletelo u olimpijski plamen u Seulu.

Takođe, najavljeno je da će akrobatski tim japanskog ratnog vazduhoplovstva “Plavi impuls” pred početak ceremonije na nebu iznad grada, obojenim dimom iscrtati olimpijske krugove.

Ciničniji među japanskim komentatorima tvrde da će glavna poruka otvaranja Olimpijskih igara, umesto predstavljanja kulturne i svakojake druge veličine ove države, ipak, glasiti: “Hajde da preživimo naredne dve sedmice.”

Vanredne Olimpijske igre

Uprkos silnim problemima, organizatori se iz petnih žila trude da Igre proteknu bez većih teškoća, pošto su Japan i sponzorske kompanije do sada, zvanično, u ovaj sportski spektakl uložili 15,4 milijarde dolara. Nezvanično, stručnjaci procenjuju da je račun dvostruko veći, tvrdeći da upravo zbog toga nije nimalo čudno što vlasti, ni pod ozbiljnim pritiskom javnosti, nisu otkazale Igre.

Da se to pak nekim čudom ipak desilo, samo Međunarodni olimpijski komitet bi na račun prava prenosa izgubio između tri i četiri milijarde dolara. MOK je u organizaciju Igara u Tokiju uložio milijardu i po dolara.

Iako neki japanski mediji povremeno upozoravaju da stranci, u stvari, predstavljaju potencijalne nosioce novih varijanti infekcije, u kontaktu sa Japancima to nije moguće primetiti.

Tradicionalno lepo vaspitani i nenametljivi, trude se da izolovanim sportistima i ostalim olimpijskim došljacima pomognu u okvirima svojih mogućnosti.

Iako istraživanja javnog mnjenja pokazuju drugačije, čini se da velika većina Japanaca nema ništa protiv održavanja Igara, te da na sebi svojstven način, pomalo i kriju ponos što će skup najznačajnijih svetskih sportista biti održan baš u njihovoj zemlji.

Negativnu sliku Igara, istovremeno, objašnjavaju predizbornim marketingom opozicije, koju bi rast broja obolelih posle Olimpijskih igara, na glasanju koje će biti održano na jesen, najverovatnije, izbacilo u političku orbitu.

Ipak, čim car Narihito otvori Olimpijske igre, sve nedaće sa kojima se Tokio suočavao tokom proteklih osam godina pašće u drugi plan. U naredne dve sedmice, svet će imati priliku da gleda najbolje sportiste na najznačajnijem takmičenju na svetu.