Olimpijski i svetski šampion, Kevin Jang, promoter Beogradskog maratona

Beogradski maraton, dovođenjem najvećih atletskih asova svih vremena u naš glavni grad, nastavlja tradiciju popularisanja trčanja i bavljenja atletikom u našoj zemlji.

Niz započet 1990. dolaskom Boba Bimona (SAD), tadašnjeg svetskog rekordera u skoku udalj (8,90, Meksiko Siti 1968) na 27. Svis gas Beogradskom maratonu nastaviće se dolaskom Amerikanca Kevina Janga, aktuelnog svetskog rekordera na 400 m s preponama, bivšeg olimpijskog (Barselona 1992) i svetskog šampiona (Štutgart 1993).

Beogradski maraton, kao što je to činio i prethodnih decenija, pored maratonskog trčanja populariše i druge atletske discipline i našim najboljim atletičarima daje dodatni motiv za dalji napredak.

Zahvaljujući Emiru Bekriću, osvajaču bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u Moskvi i vicešampionu Evrope iz Helsinkija, trka na 400 m s preponama je postala „top” disciplina u našoj atletskoj i sportskoj javnosti, a najbolje o njoj može da govori svetski rekorder…

Kevin Jang (1966), član trkačkog kluba Santa Monika, 6. avgusta 1992. u olimpijskom finalu srušio je svetski rekord legendarnog Edvina Mozesa od 47,02 sekunde iako je u Barselonu došao sa 47,72 iz 1988.

Dobru formu najavio je već u polufinalu sa 47,63, ali činilo se da je Mozesovih 47,02 nedostižno i za Janga, kao i za ostale trkače preko prepona tog doba. Međutim, u finalu Jang se upisao u istoriju svetske atletike spustivši fantastični Mozesov rekord, i danas drugi najbolji rezultat svih vremena, na čak 46,78 sekundi.

Do danas Kevin Jang je ostao jedini čovek koji se spustio ispod granice od 47 sekundi, a to što je i njemu to samo jednom pošlo za rukom svedoči i o veličini njegovog podviga.

Kevin Jang je svetski rekord postavio sa nepunih 26 godina, Emir Bekrić je prošle godine meteorski napredovao i sa tek navršene 22 godine stigao do 48,05 sekundi, a njih dvojica družiće se s maratoncima iz celog sveta i Beograđanima na 27. Svis gas Beogradskom maratonu 27. aprila.

Povodom dolaska u Beograd na 27. Svis gas Beogradski maraton, Kevin Jang je iz Atlante, gde sada živi, izjavio:

– Izuzetno sam zadovoljan i počastvovan što ću uskoro biti na Beogradskom maratonu. Verujem da ćemo zajedno uživati u vrhunskom događaju i divnoj atmosferi. Vidimo se u Beogradu.

U Beogradu su prethodnih godina kao promoteri Beogradskog maratona, osim Boba Bimona, boravile i svetske atletske legende kao što su: Emil Zatopek, Patrik Sjeberg, Majk Pauel, Đelindo Bordin, Vilson Kipketer, Roza Mota, Sergej Bubka, Marlen Oti, Lase Viren, Karl Luis…