Oni kreiraju igru šampiona: Najbolji tandemi veznih igrača u današnjem fudbalu

pogba i vidal
beta

Kvalitetni igrači sredine terena koji mogu da povežu napad i odbranu su svakako veoma važni za uspehe tima. Ovo su neki od najčuvenijih partnera iz veznog reda u današnjem fudbalu. Prosudite ko ima najbolju „vezu“: Barselona i Španija, Juventus, Čelzi ili Real,

 

Ćavi i Inijesta

Ćavi Ernandes je nedavno odigrao svoj poslednji meč u Barseloni. Ovaj 35-godišnjak koji je ceo život proveo u plavo-crvenom dresu je uz pet godina mlađeg Inijestu dugo godina unazad činio jedan od najboljih tandema veznih igrača. Njih dvojica upravo su bili u osnovi Barsine čuvene “tiki-take” koje je mrvila sve pred sobom. Kao ključni igrači Barselone i Španije osvojili su veliki broj trofeja.

Njihov nivo može se oslikati i činjenicom da su bili u osnovi tima ali i reprezentacije koje se smatraju jednima od najboljih u istoriji fudbala. I pojedinačno su osvajali priznanja – oba „veznjaka“ bila su u samom vrhu u izboru za Zlatnu loptu, među tri prvoplasirana. Kada se to desilo 2010 njih dvojica su iz ovog ekskluzivnog društva „izbacili“ Kristijana Ronalda koji je inače gotovo uvek tu.

Pol Pogba i Arturo Vidal

Iako je Mišel Platini nedavno izjavio kako Pogba „nije superzvezda poput Mesija i Ronalda“, nesumnjivo da je mladi Francuz apsolutno član fudbalske elite, o čemu svedoči i interesovanje ekipa kao što su Real, Čelzi i Mančester siti. Po ovome se jasno i vidi zašto 22-godišnjeg Francuza većinski vide kao jednog od najboljih fudbalera na svetu kada je u pitanju igra između dva šesnaesterca. On je u poslednje vreme i sve opasniji po gol protivnika što ga čini još opasnijim.

 

Zajedno sa nešto starijim Čileancem Arturom Vidalom, Pogba čini strašan duo koji ne samo da uništava rivale iz Serije A, već i iz cele Evrope. To se naročito vidi ove godine kada je njihov Juventus uspeo već da osvoji kup i prvenstvo, kao i da se plasira u finale Lige šampiona. Ostaje da se vidi koliko će „Stara dama“ uspeti da zadrži obojicu u svojim redovima.

Sesk Fabregas i Nemanja Matić

Pre samo par godina, nije bilo lako pretpostaviti koliko će dobro izgledati tandem sastavljen od bivšeg igrača Čelzijevog ljutog protivnika i njihovog nekadašnjeg igrača koji je ranije otpisan kao višak u klubu. Na radost navijača „plavaca“, ova sezona je ipak dokazala koliko moćno ova kombinacija može da izgleda na terenu.

 

Obojica fudbalera su izabrana u idealnu postavu Premijer lige. Matić je sjajno obavljao posao u defanzivi i bio neka vrsta telohranitelja Fabegasu koji je zahvaljujući toj podršci bio u stanju da sjajno razigrava saigrače. Španac je ove sezone bio ubedljivo najbolji asistent lige.

Bastijan Švajnštajger i Toni Kros

Njih dvojica više ne nastupaju u istoj ekipi otkad je Kros prešao u Real, ali im je zajedničko vreme u dresu Bajerna svakako pomoglo da se odlično upoznaju i uigraju. Njihova saradnja je i bila značajan činilac u uspesima tima iz Bavarske, posebno pre tri godine kada je njihov tim uzeo poslednju titulu u Ligi šampiona, kao i sledeće sezone kada je bio veoma blizu da ponovi taj uspeh.

Odlaskom Krosa u Španiju ovaj tandem je razdvojen kada je klupski fudbal u pitanju. Ipak, njih dvojica su i dalje velike uzdanice prvaka sveta u fudbalu, reprezentacije Nemačke. Ovde će svakako igrati zajedno još nekoliko godina, budući da Švajnštajger ima trideset godina, a da je njegov kolega pet godina mlađi.

Toni Kros i Luka Modrić

I u novom klubu Toni Kros je deo strašnog tandema sa hrvatskim kreativcem Lukom Modrićem. Ove sezone njihov Real je za svoje ambicije prerano ispao iz borbe za „ušati trofej“, i to je bilo u velikoj meri izazvano i činjenicom da je Modrić dosta dugo odsustvovao zbog povrede. Ipak, kada su obojica nadarenih i tehnički superiornih fudbalera spremni i na terenu, igra Madriđana deluje zaista sjajno, a igrači poput Ronalda, Bejla, Benzeme i Hamesa su u stanju da pokažu svoje ogromno fudbalsko znanje.