Oni su probili svaku granicu normale: Ovi transferi su obeležili prethodnu godinu (FOTO)

Protekla godina donela je velike prelaske u svetu sporta, pogotovo u fudbalu. Iako u 2014. godini nisu oborena dva dosadašnja najskuplja fudbalska transfera, klubove su za ogromne nadoknade promenili igrači poput Luisa Suaresa, Hamesa Rodrigesa, Anhela di Marije i Davida Luiza. U ostalim sportovima najveći utisak ostavio je povratak Lebrona Džejmsa u Klivlend Kavalirse.

Kao i svake godine, najveći novac za transfere potrši se u svetu fudbala koji zbog pravila igre dozvoljava spektakularne prelaske za ogromne sume. Takva praksa ponovila se i 2014. Godine, iako u njoj nisu ponovljene, niti prevazidjene svote koje su bili neophodne za još uvek nenadmašne prelaske Gereta Bejla i Kristijana Ronalda u Real Madrid. Ipak, transferi Suaresa, Hamesa i Di Marije su medju najvećima u istoriji, i nalaze se tik iza onih koji su ostvarili dva fudbalera „kraljevskog kluba”.

Luis Suares – izmedju 81 i 95 miliona evra

Igrač koji je bio najbliži dvojcu madridskih rekordera je kontroverzni napadač svetske klase Luis Suares. Urugvajac je ovoga leta prešao iz Liverpula u Barselonu, za šta su Katalonci morali da izdvoje izuzetno veliku svotu. Po tvrdnjama španskog kluba, visina transfera bila je 81 milion evra, dok engleski mediji navode da je prava iznos bio čak 95 miliona evra. To je treći najskuplji transfer u istoriji ovog sporta.

Moguće je da bi prelazak Suaresa koštao i više i da bi ugrozio prethodna dva dosadašnja rekordna iznosa da nije bilo poznatih incidenata na mundijalu u Brazilu. Tada je Suares u utakmici protiv Italije napravio nažalost prepoznatljiv ispad i u jednom duelu ugrizao Djordja Kjelinija. Pošto mu je to bio već treći sličan postupak, Suares je drastično kažnjen i bilo mu je bilo zabranjeno da nastupa čak četiri meseca.

Zbog dugotrajne kazne još uvek nije moguće govoriti o opravanpsti i isplativosti njegovog prelaska u novi klub. Da bi debitovao u dresu Barselone, Suarez je morao da sačeka „El klasiko” koji je odigran krajem oktobra. Premda je u tom meču zabeležio asistenciju, njegov tim je poražen, a sam Suares je kasnije zamenjen. Sledećeg meseca, Urugvajac je postigao svoj prvi gol za Barsu u elitnom evropskom takmičenju. Mrežu rivala je u španskom prvenstvu za sada zatresao samo jedan put i to u svojoj osmoj utakmici za novi klub.

Hames Rodriges – 80 miliona evra

I drugi najskupjlji transfer godine vezuje se za fudbalera koji je izazvao mnogo pažnje svojim učešćem na svetskom prvenstvu u Brazilu, doduše iz potpuno drugih razloga. Reč je o Kolumbijcu Hamesu Rodrigesu koji je u fokus došao sjajnim igrama tokom celog takmičenja. Hames je postizao sjajne golove, na kraju bio čak i najefikasniji strelac turnira i izborio je mesto i u idealnom sastavu prvenstva.

Sjajne partije naravno nisu promakle ni čelnicima Real Madrida, koji su dogovorili njegov transfer iz Monaka. Hames je u „kraljevski klub” došao za 80 miliona evra i tako postao najskuplji kolumbijski fudbaler svih vremena, potukavši rekord svog sunarodnika Falkaa. Centarfor Koulmbije je kasnije ove godine i sam napustio Monako i zaigrao za Mančester Junajted, ali je u ovom slučaju reč o pozajmici.

Sa finansijske strane, Rodrigesov transfer pokazao se kao izvrstan potez. Odmah po prelasku u novi klub, pristalice Reala počele su da masovno kupuju dres nove „desetke”. Bombastične cifre o broju prodatih dresova, kasnije su ipak značajno ublažene posle demantija Adidasa. Kada je u pitanju učinak kluba na terenu, čini se da je i tu Hamesov transfer pin pogodak. U dosadašnja 22 nastupa za Real koji ima sjajnu sezonu na svim frontovima, Kolumbijac je postigao sedam golova i ima isti broj asistencija.

Anhel di Marija – 75 miliona evra

Treći najveći transfer godine ostvario je Argentinac Anhel di Marija, kojeg je Real Madrid prodao Mančester Junajtedu za 75 miliona evra. To je rekordna suma koju je platio neki engleski klub i peti najviši transfer u istoriji svetskog fudbala.

Odlazak Di Marije iz Madrida je bio pomalo neoćekivan. Posle više skupih pojačanja, španski klub je odlučio da popuni budžet i napravi mesta za druge igrače prodajom fudbalera koji je dao veliki doprinos osvajanju trofeja i čak bio proglašen za najboljeg igrača finala Lige šampiona. U dresu „crvenih djavola”, Argentinac je za sada odigrao 12 utakmica i za to vreme postigao tri gola i zabležio još sedam asistencija.

David Luiz, najskuplji defanzivac u istoriji fudbala

Četvrti najskuplji transfer godine je odlazak defanzivca Davida Luisa iz Čelsija u Pari Sen Žermen. Za igrača koji može da igra u sredini odbrane ili kao defanzivni vezni

igrač, „sveci” i njhovi bogati vlasnici izdvojili su 62,6 miliona evra. Ovaj prelazak nije baš na nivou prethodna tri igrača koji su se svrstali na treće, četvrto i peto mesto večne liste.

Medjutim, to je i dalje izuzetno visoka cena što dokazuje činjenica da je Brazilac postao deseti najskuplje plaćeni igrač u istoriji igre. Još impresivnije je što je on jedini defanzivac u ovom društvu. David Luiz je zapravo ostvario ubedljiv rekord kada se računaju samo odrambeni igrači.

Dok je njegov novi klub za sada na iznenadjujućem trećem mestu francuske lige (mada je razlika samo tri boda), Ćelsiju izgleda da ne smeta prevsše odlazak Luisa jer se nalazi na samom čelu Premijer lige.

Povratak kralja

Osim fudbala, 2014. godina je donela i značajne promene u drugim sportovima. Posebno interesantna novina u sastavima timova desila se u NBA ligi, gde je sredinu promenio jedan od najboljih igrača današnjice, Lebron Džejms. „Kralj Džejms” je posle četiri sezone i dve titule u dresu Majami Hita odlučio da se vrati u rodni Ohajo i da po drugi put zaigra za Klivlend. U ekipi Kavalirsa, Džejms je prethodno proveo sedam sezona, ali nije uspeo da stigne do šampionskog prstena.

Dolazak Lebrona posebno je obradovao Dejvida Blata koji je ove sezone trener Klivlenda u koji je došao pre nego što se najveća zvezda tima vratila u nastojanju da donese titulu ekipi u kojoj je prvi put zaigrao u najjačoj konkurenciji. Kada i da li će u

tome uspeti ostaje da se vidi. Ipak, za trijmuf će biti potreban značajan napredak tima koji za sada zauzima peto mesto u Istočnoj konferenciji.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.