‘Orlići’ heroji nacije: Srbija je u finalu Svetskog prvenstva

Reprezentacija Srbije napravila je istorijski uspeh plasiravši se u finale Svetskog prvenstva za igrače do 20 godina pošto je savladala Mali posle produžetaka rezultatom 2:1.

 

U regularnom toku meča bilo je 1:1, a strelac odlučujućeg pogotka bio je Ivan Šaponjić koji je mrežu zatresao u 101. minutu.

Protivnik Srbiji u istorijskom finalu biće selekcija Brazila, a taj meč igra se u subotu 20. juna od 7 časova po srednjeevropskom vremenu.

Početak Orlića je bio kao iz snova. Početnu dominaciju Srbija je materijalizovala već u 4. minutu kada je Živković hladnokrvnom egzekucijom obradovao milione Srba.

Nastavili su Paunovićevi momci sa odličnom partijom, ređale su se šanse za Mandića i Milinković-Savića, ali nismo imali sreće da zatresemo mrežu.

A onda, neočekivani pad u igri naše selekcije. To su Malijci iskoristili da najpre uspostave ravnotežu na terenu, a potom i da preuzmu inicijativu.

Šest minuta pre kraja prvog poluvremena videli smo izjednačenje u Ouklendu, a strelac je sa tridesetak metara bio Kone.

Odmah na startu nastavka sjajnu šansu imao je Gaćinović, ali je slabo šutirao iz izgledne pozicije.

Imali su Orlići sreće pošto je na golu bio raspoloženi Rajković koji je sjajno skinuo pokušaj Samasekua.

Za najlepši detalj na meču pobrinuo se Gajić koji je raspalio po lopti sa tridesetak metara, ali je ona završila na prečki.

Trenutak odluke videli smo u prvom produžetku, tačnije u 101. minutu, kada je Ivan Šaponjić odveo našu reprezentaciju u finale Mundijalita.

 

Polufinale SP za mlade: Srbija – Mali 2:1 (1:1, 1:1)

Stadion: „Nort Harbor” u Ouklendu. Sudija: Mauro Viljano (Argentina). Strelci: Živković u 4. i Šaponjić u 101. minutu za Srbiju, a Kone u 39. minutu za Mali.

Srbija: Rajković, Gajić, Veljković, Babić, Antonov, Zdjelar, Maksimović, S. Milinković-Savić (od 117. Jovanović), Živković, Mandić (od 70. Milošević), Gaćinović (od 60. Šaponjić).

Mali: Đigui, Dialo (od 69. H. Traore), Dijara, Kone, Maiga, Samaseku, Kulibali, Dumbija, Falaje, Dijedone, Traore.

Prvo poluvreme:

Od početka utakmice lopta je bila više u posedu srpskih fudbalera, što se ispostavilo kao recept za uspeh.

GOOOOOL! Srelac je Živković u 4. minutu. Maksimović je poslao loptu u šesnaesterac, defanzivac Malija ju je malo potkačio, taman onoliko da ona dođe do Živkovića kome nije bilo teško da sa ivice kaznenog prostora rutinski zatrese mrežu za ranu prednost Srbije – 1:0.

 



 

Nisu se pošteno oporavili Afrikanci od šoka, a „Orlići” su mogli do novog gola. Maiga se spotakao na desnoj strani što je iskoristio Gaćinović, pokušao je da proigra Živkovića, ali nije uspeo u nameri.

Naši momci ne nameravaju da stanu. Doduše, u tome im pomažu Afrikanci koji su nervozno ušli u meč. Novu grešku Maige iskoristio je Staniša Mandić za prodor po levoj strani u 13. minutu. Usledio je povratni pas do Sergeja Milinković-Savića koji je šutirao, a defanzivac Malija je loptu izbacio na metar od praznog gola.

Odličnu akciju Srbi su napravili i u 21. minutu, Gajić i Živković su razmenili lopte na desnoj aut liniji, Gajić šalje oštru loptu ka petercu Malija u kome Mandić ne uspeva dobro da zahvati loptu iako je bio sam pred protivničkim golmanom.

 

Od sredine prvog poluvremena Mali je koliko-toliko uspeo da uspostavi ravnotežu u igri, ali i dalje nisu napravili priliku koja bi im donela priliku za izjednačenje. Dva centaršuta afričke selekcije odlično je ispratio Rajković i u oba navrata je sigurno izbacio loptu iz svog šesnaesterca.

Usledio je period dosadnjikave igre, a igralo se uglavnom između dva šesnaesterca. „Orlići” nisu bili motivisani da eventualno postignu i drugi gol, a za takav pristup su kažnjeni.

U 39. minutu Mali je izveo kontra napad, lopta je došla do Konea koji je sa 30 metara snažnim udarcem levom nogom uspeo da pogodi donje levi ugao Rajkovićevog gola – 1:1.

 



 

Kapiten naše reprezentacije je već u sledećem napadu odlično odbranio i udarac Dijare koji je išao pod samu prečku izbacio u korner, pa se nerešenim rezultatom otišlo na odmor.

Drugo poluvreme:

Na samom početku videli smo priliku za naše momke. U gužvi na nekih 30-ak metara najbolje se snašao Milinković-Savić koji je proigrao Gaćinovića. Mijat je utrčao iza odbrane, ali je otišao suviše iskosa, pa je njegov udarac završio u spoljnom delu mreže, iako je na drugoj stativi u boljoj poziciji bio Mandić.

Pet minuta od starta drugog poluvremena selekcija Malija iznudila je slobodnjak na udaljenosti od oko 25 metara. Dijara je snažno šutirao, ali je lopta srećom prohujala malo iznad Rajkovićevog gola.

 

Video je Paunović da mora nešto da menja, pa je na teren umesto Gaćinovića poslao Šaponjića na isteku časa igre.

Nažalost, ni to nije trglo iz letargije naše momke. Mali je u 67. minutu imao najveću šansu na meču, Samaseku je bio u situaciji „oči u oči” sa Rajkovićem, ali je sjajno postavljeni kapiten „Orlića” sjajno intervenisao i tako spasio svoj tim.

Ijao, kakva šansa za Srbiju u 70. minutu! Pravo niotkuda pokušao je Gajić sa 30 metara, ali je Mali imao sreću pošto je ovu ”bombu” zaustavila prečka.

 



 

Maksimović je potom sa desnog krila pronašao Milinković-Savića koji je sa šest-sedam metara neometan gađao glavom pored desne stative.

Od 75. minuta Stefan Milošević zamenio je Mandića, što je njegov prvi nastup na ovom šampionatu.

Ni jedni ni drugi nisu imali prilike do kraja regularnog toka meča, pa će putnika u finale Mundijalita odlučivati produžeci. Inače, ovo su Srbiji treći produžeci u nizu – posle onih sa Mađarskom i SAD.

 

Produžeci:

U uvodnim minutima igre prvog produžetka, Srbija ima blagu inicijativu, ali još uvek nema novih prilika za gol. 

GOOOOOL! Strelac je Šaponjić u 101. minutu! Andrija Živković izveo je korner, Veljković je glavom vratio loptu ka Šaponjiću, a mladi napadač bio je neumoljiv za vođstvo od 2:1.

 



 

Kakve dve prilike je imala Srbija na startu drugog produžetka, i u obe je u glavnoj ulozi bio Živković. Napadač Partizana najpre je ukrao od protivnika loptu u njihovom šesnaestercu, ubacio ju je pravo u peterac, ali je Milošević ostao za malo kratak.

U 109. minutu Živković je sa levog krila centrirao, ali je strelac drugog pogotka, Šaponjić, isuviše slabo šutirao iako je bio u lepoj prilici.

Igrao se 112. minut kada je Mali ostao sa desetoricom na terenu pošto je Kone zaradio drugi žuti karton.

„Orlići” u poslednjih pet minuta propustili dve stopostotne prilike da reše polufinale. Opet je u centru pažnje bio Živković koji je izašao sam na golmana Dijaru nakon dodavanja klupskog kolege, ali je njegov udarac od prečke otišao u gol aut.

Minut kasnije sjajni vezista je bio u ulozi asistenta – sada je Šaponjić bio sam ispred gola, ponovo lopta ide pored stative.

Mali je krenuo u poslednji napad po desnoj strani, usledila je lopta po zemlji u peterac koju je pokupio Rajković za veliko slavlje cele Srbije!

 

Najava i tok meča:

Utakmica se igra na stadionu Nort Harbor u Ouklendu, a glavni arbitar je Mauro Viljano iz Argentine.

Ekipa Veljka Paunovića je u grupnoj fazi takmičenja igrala sa Malijem i pobedila sa 2:0, golovima Sergeja Milinković-Savića i Staniše Mandića.

U finale se već plasirala selekcija Brazila koja je sa 5:0 (4:0) savladala reprezentaciju Senegala.

Finalna utakmica na programu je u subotu, 20. juna od 7 časova na stadionu Nort Harbor u Oklandu, a meč za treće mesto na istom stadionu od 3.30.