‘Orlići’ nisu uspeli da se plasiraju u finale EP! Posle penala: Srbija – Portugalija 3:4

Omladinska fudbalska reprezentacija Srbije u polufinalu Evropskog prvenstva izgubila je od vršnjaka iz Portugalije posle lošijeg izvođenja penala sa 4:3. Posle 120 minuta igre golova nije bilo.

„Orlići” su posle izvođenja penala poraženi od selekcije Portugala rezultatom 4:3 u polufinalu Evropskog prvenstva u Mađarskoj. Posle 120 minuta igre na stadionu “Ferenc Puškaš” nije bilo golova.

Odlučujući penal za Srbiju u petoj seriji nije realizovao Sergej Milinković-Savić.

Neprecizan bio i Mijat Gačinović u prvoj seriji, ali je Srbiju u igru vratio sjajni golman Predrag Rajković, koji je u četvrtoj seriji zaustavio udarac kapitena Portugala Podstavskog.

Izabranici selektora Veljka Paunovića tako nisu uspeli da odbrane titulu šampiona Evrope, koju su prošle godine osvojili u Litvaniji.

Međutim, Srbija je plasmanom među četiri najbolje ekipe izborila učešće na Svetskom prvenstvu koje se sledeće godine igra na Novom Zelandu.

U prvom polufinalu Nemačka je savladala Austiju rezultatom 4:0.

Finale se igra u četvrtak 31 jula, od 19.00 časova, u Budimpešti.

Najava i tok meča:

„Orlići” će naspram sebe imati protivnika koji je do sada možda i najviše pokazao. Na tri utakmice postigli su čak 11 golova.

Doduše, ni naši sjajni klinci ne zaostaju, pne znaju za poraz u prethodnih 15 mečeva.

Naš tim će u ovom susretu biti oslabljen za Danila Pantića koji se povredio na prethodnom meču, ali će zato biti jači za Sergeja Milinkovića Savića, koji je dobio dozvolu kluba i pridružio se svojim drugovima u reprezentaciji. Takođe, u tim se vraća i kapiten Maksimović koji je odradio suspenziju zbog crvenog kartona.

Sa Portugalijom smo igrali i prošle godine u polufinalu šampionata “starog kontinenta” i pobedili smo posle boljeg izvođenja jedanaesteraca, a rezultat u regularnom delu meča je bio 1:1.

Polufinale EP: Srbija – Portugalija 3:4 (0:0, 0:0)

Srbija: Rajković, Antonov, Zdjelar, Stevanović, Babić, Gajić, Maksimović, Gaćinović, S. Milinković-Savić, Mandić, Jovanović.

Portugalija: Moreira, Nunjes, Rafa, Rikičo, Duarte, Podstavski, Ramos, Silva, Lopez, Rodrigez, Martins.

U prvom polufinalnom meču Nemačka je savladala reprezentaciju Austrije sa 4:0.

 

Prvo poluvreme:

Sve do osmog minuta nije bilo uzbuđenja, a onda su zapretili Portugalci. Lopez se sjajno oslobodio Maksimovića, lepo se namestio i šutirao sa ivice šesnaesterca, ali je Rajković bio na mestu i sigurno je intervenisao.

Do prve šanse na meču Srbija je došla u 27. minutu. Gajić je primio loptu na 25 metara od gola protivnika, namestio je levicu, odapeo je ”praćku”, ali je golman Portugalaca vrhovima prstiju izbacio loptu u korner.

Prva velika prilika viđena je u 33. minutu, ali je na sreću našeg tima ostala neiskorišćena. Andre Silva pobegao je Jovanoviću, dobio pas od Lopeza i izašao sam na Rajkovića, ali je šutirao preko gola.

Kakvu je samo priliku imao Antonov u 39. minutu. Primio je loptu na deset metara iskosa sa leve strane, potom je ka golu Moreire uputio pravu ”bombu”, ali je ovaj uz dosta sreće refleksnom intervencijom poslao loptu u korner.

Do poluvremena Srbija je imala još jednu priliku, ali je Milinković-Savić iz slobodnog udarca prebacio okvir gola, tako da su mreže mirovale nakon 45 minuta.

 

Drugo poluvreme:

Do prve prave prilike došli su naši reprezentativci. Milinković-Savić je uočio da je Moreira napustio svoj gol, uputio je udarac sa 40 metara, a čuvar mreže Portugalije jedva je uspeo da dođe do ”bubamare” i izbaci je u korner.

Borba se u tim trenucima rasplamsala, pa su Portugalci odmah uzvratili. Ivo Rodriges gađao je suprotni ugao sa više od 20 metara, lopta je prošla malo pored stative. Mnogo sreće za Srbiju!

U 67. minutu Veljko Paunović je morao da izvrši prvu izmenu. Umesto povređenog kapitena Maksimovića, u igru je ušao Grujić.

Ijao, kakvu je priliku imao Gaćinović na pet minuta pre kraja utakmice. Pomenuti igrač je sjajno primio loptu na 16 metara, jednim potezom se oslobodio protivnika, ali je, nažalost, bio malo neprecizan.

Do kraja regularnog toka utakmice nije bilo ozbiljniji prilika pa je meč otišao u produžetke.

 

Prvi produžetak:

Tek što je započeo prvi produžetak, Milinković-Savić je opet pretio sa pola terena. Opet je njegov udarac bio blizu, no lopta je pruhajala malo pokraj okvira gola. Tom prilikom se golman Portugalije, Moreira, povredio i morao je da napusti teren. Umesto njega je ušao rezervni čuvar mreže, Tijago Sa.

Veliku sreću imala je Srbija u 104. minutu. Rajković je zbunio svoju odbranu kada je krenuo po jednu loptu, a potom stao. Tada se Balde nenadano našao u prilici, bio je sam na 3 metra, ali je pukim čudom promašio sjajnu šansu koja mu se ukazala.

Drugi produžetak:

Portugal je daleko ofanzivniji na početku drugog produžetka, a posle jednog centaršuta lako je mogao do gola, kombinovali su glavama Duarte i Rafa, ali je Rajković bio na pravom mestu.

Ni posle 120 minuta igre nije bilo golova, o drugom finalisti Evropskog prvenstva odlučivaće udarci sa bele tačke.

Penali: Portugalija – Srbija 4:3

1. serija: Lopez je bio siguran iako je Rajković pročitao kuda će ta lopta; Gaćinović je, nažalost, poslao loptu preko prečke – 1:0.

2. serija: Andre Silva je rutinski pogodio, za Orliće je bio siguran Zdjelar – 2:1.

3. serija: Guco je pogodio za svoju zemlju, siguran je bio i Mihajlo Ristić – 3:2.

4. serija: Podstavskom je odbranio Rajković, Milan Jokić je pred poslednju seriju izjednačio – 3:3.

5. serija: Rodrigez je hladnokrvno doneo prednost Portugaliji, Sergej Milinković-Savić nije izdržao breme, Tijago Sa mu je odbranio – 4:3.