‘Orlovi’ bez snage za konačni preokret, bljesak u trećoj četvrtini nedovoljan! Srbija – Brazil 73:81

Košarkaška reprezentacija Srbije poražena je u 4. kolu Svetskog prvenstva u Španiji od selekcije Brazila sa 81:73 (23:16, 25:16, 12:32, 21:9).

Najefikasniji u selekciji Srbije bio je Miloš Teodosić sa 14 poena, dok je Miroslav Raduljica ubacio 11, a Stefan Marković 10. U pobedničkoj ekipi najbolji je bio Vijera sa 21 poenom, dok je Barbosa dodao 16.

Naša selekcija je doživela i drugi poraz na SP, a “orlovi” će u poslednjem kolu u četvrtak od 22 časa igrati protiv Španije. Srbija će zauzeti četvrto mesto u grupi A, a u osmini finala igraće sa prvoplasiranom ekipom iz grupe B.

Brazil sada ima tri pobede i jedan poraz. Iran je ranije danas u grupi A pobedio Egipat 88:73.

Srbija je loše odigrala prvo poluvreme, a naši reprezentativci su u 17. minutu gubili 43:25. Međutim, usledila je velika serija Srbije koja je početkom poslednje četvrtine vodila 67:60. Nažalost, slaba igra našeg tima u poslednjoj četvrtinii omogućila je Brazilcima da stignu do pobede.

 

Najava i tok meča:

U prva tri meča ‘Orlovi’ su pobedili Iran i Egipat, ali su doživeli poraz od selekcije Francuske. Identičan učinak imaju Brazilci koji su savladali Francusku i Iran, ali su poraženi od Španije.

Od ishoda ovog susreta zavisiće i konačni plasman na tabeli. Ako naši košarkaši dobiju sa dva i više poena razlike, imaćemo bolju koš razliku od Brazila i Francuske i zauzeli bismo drugu poziciju na tabeli. U tom slučaju Brazilci bi bili treći, a Francuzi četvrti. Ako se to desi, onda postoji i mogućnost da se pobedom nad Španijom u poslednjem kolu Srbija dokopa i prve pozicije…

S druge strane ako naša reprezentacija izgubi – ostaje bar na četvrtoj poziciji i ima plasman u narednu fazu. Dakle, kalkulacija je mnogo…

Pogledajte trenutno stanje na tabeli:

 

Prva četvrtina – 16:23; Srbija bez rešenja u napadu, ne pomaže ni Krstić

Selektor Srbije Aleksandar Đorđević odlučio se za petorku: Marković, Bogdanović, Bjelica, Štimac i Raduljica.

Utakmicu je košem otvorio Stefan Marković. Posle neiskorišćenog napada Orlova, trojkom nas je kaznio Vijera – 2:3. Odlično smo krenuli sa napadima u skoku, pošto smo za samo nekoliko sekundi vezali četiri. Jedan od njih iskoristio je Štimac, a Vijera je nastavio da ‘sipa’ sa distance – 4:6. Moćno deluju Brazilci na startu, Spliter, Uertas i Barbosa su prednost povećali – 4:12.

Konačno se na parketu našao i Nenad Krstić. Neverovatnu seriju od 11:0 Karioke su nastavile preko Splitera4:14. Uvideo je Đorđević da njegovom timu loše ide pa je na parket posla Teodosića. Teo mu je uzvratio na pravi način – trojkom. Nakon neiskorišćenog napada Brazilaca i Birčević je bio siguran van linije 6,75 pa je sada rezultat – 12:16.

Taman kada smo ušli u ritam, razigrao se Ilario. Prvo je postigao koš uz dodatno bacanje, potom je u jednom napadu izblokirao Bogdanovića i Krstića da bi opet sa bacanja vratio prednost timu – 12:21. Koševima Birćevića i Tea Srbija je napravila mini-seriju – 16:21. Na prvi odmor otišlo se rezultatom – 16:23.

Druga četvrtina – 16:25; Nastavljena katastrofalna igra ‘Orlova’

Vijera je u prvoj deonici ubacio dve trojke, a tako je nastavio i u drugoj četrvtini – 16:26. Vidi se da je Teodosić spreman za nadmudrivanje sa svojim protivnicima i za sada je naš najbolji igrač. Koševima sa bacanja naš je plej je smanjio na ‘minus 9’ – 19:28.

Pa, prosto neverovatno šta Brazilci pogađaju! Barbosa je zbog isteka napada bio prinuđen da šutira sa osamo metara, ali je uspeo da pogodi – 19:31. U međuvremenu, koš Brazila su pogodili Bjelica i Raduljica – 23:33.

U Granadi je na snazi bombardovanje koša srpske selekcije! U 17. minutu Brazilci su došli do maksimalne prednosti na maču, a ‘Orlovi’ ne znaju šta ih je snašlo – 25:43. Usledilo je pet poena Srbije sa linije bacanja (dva Bjelice, dva Bogdanovića i jedno Krstića) za smanjivanje razlike – 29:43. Katastrofalan promašaj smo videli od strane kapitrena Srbije, Krstića. Najlaganije polaganje uspeo je da promaši. U narednom napadu se revanširao, da bi i Marković bio siguran sa bacanja – 32:46. Barbosa je u poslednjoj sekundi prvog poluvremena postigao neverovatan poen – 32:48.

 

Treća četvrtina – 32:12; Kakva igra Srbije, preokret iz snova za ‘Orlove’

Za razliku od prethodnih četvrtina, Srbija je dobro otvorila ovu deonicu. Za naše precizni su bili Bogdanović dva puta sa bacanja, pod košem precizan je bio Raduljica, a Birčević je pogodio trojku – 38:50. Idemooo! Usledilo je šest vezanih poena Stefana Markovića za spuštanje ispod deset razlike – 44:52.

Ma, bravo, srpski košarkaši! Totalno drugačija slika na parketu u odnosu na prvo poluvreme. Raduljica i Teo su nas doveli na ”minus 6” – 48:54. Da se igra u Pioniru ili Areni, ceo grad bi grmeo! Auuu, kako je samo Bogdanović pronašao samog Markovića pod košem Brazila – 50:54.

Nastavlja se rapsodija naših košarkaša! Pucaj Bogdane, srpski sine! Kakva trojka bivšeg pleja Partizana sa osam metara. S obzirom da su Brazilci ušli u bonus, faul nad Raduljicom je doprineo da naš centar dođe na liniju bacanja i pogodi oba – 55:55.

Brazilci ne znaju gde su, sa novim ubačenim bacanjima Bjelice i Jovića, a potom i trojkom Tea, Srbija je došla na ‘plus 4’ – 62:58. Barbosa je za svoj tim ubacio dva bacanja – 62:60. Treću deonicu je poenima okončao srpski kapiten Nenad Krstić – 64:60.

 

Četvrta četvrtina – 9:21; Nove oscilacije u igri našeg tima koštale Srbiju pobede

Sjajan početak naših, Maaarko Simonović pogađa trojku – 67:60. Seriju srpskih košarkaša prekinuo je Vijera trojkom, a u sledećem napadu postigao je još jednu – 67:66. Nažalost, razigrale su se Karioke, pa su serijom od 10:0 ponovo preuzele vođstvo – 67:70.

Srbija je u tom periodu ušla u malu krizu, a o tome svedoče i dva prekršaja Raduljice u napadu. Neverovatno, Raduljica je potom promašio i dva bacanja.  Naš tim je u prvih sedam minuta poslednje deonice i dalje sa samo tri poena, a Spliter je povećao prednost – 67:72. Brazilci su imali i ‘plus 7’, ali je Teo trojkom smanjio – 71:74. Nažalost, uzvratio je istom merom Vijera – 73:79.

Brazilci su potom održavali prednost i zasluženo su stigli do pobede – 73:81.