Srbija će dobiti nacionalni fudbalski stadion koji će prema najavama zvaničnika ispunjavati sve rigorozne standarde UEFA.

 

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali, predsednik Skupštine grada Nikola Nikodijević i prvi čovek Fudbalskog saveza Srbije Slaviša Kokeza sastali su se sa predstavnicima projektantske kuće “Fenwick Iribarren Architects”, koja će se baviti izradom projekta za izgradnju Nacionalnog stadiona.

Kako se navodi u saopštenju FSS, obavljeni su razgovori sa predstavnicima projektantske kuće koja je radila veliki broja stadiona u Evropi i svetu po Uefinim standardima.

– Ovo je prvi sastanak na kome je predstavljeno nekoliko potencijalnih lokacija za izgradnju nacionalnog stadiona, koji je najavio i predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić. Odmah nakon odabira lokacije, krenuće se u fazu projektovanja, kako bi se u drugoj polovini naredne godine krenulo i u njegovu izgradnju. Grad Beograd, zajedno sa Fudbalskim savezom Srbije, formiraće posebno radno telo koje će se samo time baviti – rekao je Siniša Mali.

On je dodao da je veoma važno da u Beogradu postoji odgovarajuća sportska infrastruktura, kako bi grad mogao da bude domaćin velikih sportskih događaja.

– Ovo je jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u gradu, koji će umnogome promeniti sportsku sliku Beograda. S obzirom na to da predviđamo izgradnju stadiona za 60.000 gledalaca, što je ozbiljan kapacitet. To upravo i jeste naš cilj, da Beograd dobije moderan stadion na kome mogu da se organizuju sportski događaji po najvišim kriterijumima Uefe, kako bi u nekom trenutku Beograd bio domaćin finala Lige šampiona ili Lige Evrope, kao što je ove godine bila organizovana utakmica Superkupa u Skoplju u kojem su igrali najbolji klubovi na svetu Real Madrid i Mančester junajted – zaključio je gradonačelnik Beograda.

Predsednik FSS-a Slaviša Kokeza smatra da je, s obzirom na to kako se razvija fudbal, izgradnja ovakvog stadiona neophodna.

– Svake godine se suočavamo sa sve većim zahtevima kad je reč o funkcionalnosti stadiona i kriterijumima za organizaciju utakmica u kvalifikacijama za svetska ili evropska prvenstva. Ne treba zaboraviti da od iduće godine počinje i novo reprezentativno takmičenje Liga nacija. U odnosu na standarde stadiona širom Evrope, mi smo nažalost negde daleko iza i to moramo da promenimo. Izgradnja novog stadiona je neophodnost u odnosu na to kako se razvija fudbal. Hvala gradu Beogradu, državi i Uefi koji će učestvovati u realizaciji ovog projekta u koji će FSS uložiti maksimum sopstevnih kapaciteta i mogućnosti u svakom smislu – izjavio je Kokeza.

Sastanku je prisustvovao i glavni gradski urbanista Milutin Folić.