‘Orlovi’ slomljenih krila: Šta je uzrok loših rezultata reprezentacije Srbije?

Svetska i evropska takmičenja trenutno su pojam za naš nacionalni tim. Da li je ona pobeda protiv Nemačke u grupnoj fazi Mundijala u Južnoj Africi i Stojkovićev odbranjeni penal Podolskom, poslednja utakmica kada ste se iskreno radovali i bili ponosni na „Orlove”? Razmislite malo...

 

foto: fss.rs

Veoma loša igra u Lisabonu, drugi poraz u kvalifikacijama, pretposlednje mesto na tabeli grupe I, uz tužno saznanje da su u trci za Francusku od „Orlova” lošiji samo Andora i Gibraltar, 34. mesto na UEFA rang listi najboljih evropskih reprezentacija… Samo su jedne od poražavajućih informacija sa kojima se ljubitelji fudbala u Srbiji suočavaju.

Utehu za propušteno Svetsko prvenstvo u Barzilu mnogi su tražili u predstojećem Evropskom, koje će se održati u Francuskoj 2016. godine. Međutim, posle remije sa Jermenijom (1:1) i osvojenog boda, usledila je ona „čuvena” utakmica, skandal sa dronom i zastavom „Velike Albanije”, Srbiji je registrovana pobeda, ali ne i bodovi.

Susret sa Dancima pred praznim tribinama stadiona u Humskoj dodatno je dotukao „Orlove” pošto su sramno poraženi rezultatom 3:1.

Dugo se čekao duel sa Portugalijom, koji je sa sobom nosio veliko uzbuđenje, ali, čini se, još veća očekivanja. „Orlovi” su želeli da uhvate taj poslednji voz do Francuske, međutim… Samo još jedna bleda igra i novo razočaranje.

Ko je kriv i šta je problem?

Znajući od kakvih imeni i igriča je naša ekipa sastavljena teško je podneti neuspehe nacionalnog tima.

Ako „bacite” pogled samo na spisak igrača koji je selektor Radovan Čurčić sastavio za meč sa Portugalijom, glava će vas još više zaboleti. Jedino je golman Milan Lukač član srpskog tima, ostali reprezentativci brane boje mnogih evropskih klubova. I pored toga individualne greške u našem timu su i te kako vidljive. To još više boli, kada znate da odbrana Srbije slovi za jednu od najskupljih u evropskim okvirima.

Golmani: Vladimir Stojković (Makabi Haifa), Željko Brkić (Udineze), Milan Lukač (Partizan).

Odrbana: Branislav Ivanović (Čelsi), Dušan Basta (Lacio), Aleksandar Kolarov (Mančester Siti), Matija Nastasić (Šalke), Nenad Tomović (Fioretina), Nikola Maksimović (Torino), Duško Tošić (Genčlerbirligi), Ivan Obradović (Mehelen).

Vezni: Nemanja Matić (Čelsi), Radosav Petrović (Genčlerbirligi), Luka Milivojević (Olimpijakos), Nemanja Gudelj (AZ Alkmar), Filip Đuričić (Sautempton), Adem Ljajić (Roma), Zoran Tošić (CSKA Moskva), Dušan Tadić (Sautempton), Filip Kostić (Štutgart).

Napadači: Lazar Marković (Liverpul), Aleksandar Mitrović (Anderleht), Petar Škuletić (Lokomotiva Moskva).

Ono što je specifično za našu reprezentaciju jeste promena selektora. Ko je sledeći?

 

2006 – 2007 Havirej Klemente

2007 – 2008 Miroslav Đukić

2008 – 2010 Radomir Antić

2010 – 2011 Vladimir Petrović Pižon

2012 – 2013 Siniša Mihajlović

2014 Dik Advokat

2014 – ? Radovan Ćurčić

Različiti sleketori, drugačija pravila, nove taktike… A ni jedna ne odgovara „Orlovima”.

Posle odlaska Siniše Mihajlovića u Sampdoriju problem sa klupom „Orlova” nije uspeo da se reši, pa je uoči početka kvalifikacija za EP „spas” viđen u holanskom stručnjaku Diku Advokatu. Međutim, potez dovođenja stranog selektora u naš tim ispostavio se lošim i uzaludnim.

Predsednik FS Srbije Tomislav Karadžić uporno odbija da prihvati odgovornost, već zajedno sa ostalim čelnicima gubi vreme tragajući za pravim rešenjem, a da ne govorimo o iluziji da će reprezentacija ipak igrati u baražu ukoliko ostvari sve pobede do kraja kvalifikacija…

Realno je da te četiri utakmice pobedimo i sa 13 bodova budemo u baražu – poručio je Karadžić posle poraza u Lisabonu.

Apropo izjave predsednika FS Srbije, dosadašnji rezultati našeg tima su toliko nerealni, da više ništa nije realno.

 

I dok se problemi gomilaju, a čelnici FSS-a su i dalje nemi, reprezentacija Srbija nastavlja da tone. Na najnovijoj rang listi Međunarodne fudbalske federacije (FIFA) „Orlovi” su pali za četiri mesta i sada se nalazi tek na 44. poziciji.

Postavlja se pitanje šta će biti sledeći potez? Još jedna promena selektora ili je vreme da se naviknemo na to da naš tim odsustvuje sa najvećih takmičenja?