Tadić i Mitrović briljirali

Iza srpskih internacionalaca je još jedan vrlo uspešan vikend, a u centru pažnje su krilni napadač Tventea Dušan Tadić i napadač Andrelehta Aleksandar Mitrović.

Tadić je ponovo briljirao u dresu Tventea, postigavši dva pogotka i namestivši isto toliko, u ubedljivoj pobedi svog tima.

S druge strana, Aleksandar MItrović je posle salve kritika i promašenog penala odgovorio na najbolji mogući način – golom vrednim pobede i borbe za titulu u velikom derbiju Belgije protiv Standarda iz Liježa.

Engleska: Nemanja Vidić odigrao je svih 90 minuta za Mančester Junajted u trijumfu nad Noričom sa 4:0, a taj meč obeležio je debi Rajana Gigsa na mestu menadžera ‘Crvenih đavola’. Branislav Ivanović i Nemanja Matić takođe su odigrali ceo meč za Čelsi, u velikom trijumfu nad Liverpulom na Enfildu 2:0, dok je Aleksandar Kolarov pomogao Mančester Sitiju da savlada Kristal Palas i potpuno se vrati u trku za titulu.

Nemačka: Miloš Jojić bio je u igri do 82. minuta na gostovanju Borusije iz Dortmunda u Leverkuzenu, u duelu koji je završen rezultatom 2:2. Aleksandar Ignjovski je igrao od 55. minuta u porazu Verdera na gostovanju Bajernu u Minhenu sa 5:2, dok je Slobodan Medojević odigrao 66 minuta u dresu Volfsburga u remiju svog tima i Frajburga 2:2.

Italija: Adem Ljajić je proveo ceo meč na terenu u trijumfu Rome nad Milanom na Olimpijskom stadionu sa 2:0. Isti slučaj bio je i sa Nenadom Tomovićem, čija Fiorentina je slavila na gostovanju Bolonji sa 3:0. Zdravko Kuzmanović je ušao u igru za Inter u 81. minutu duela bez golova sa Napolijem na „San Siru”. Sampdorija Siniše Mihajlovića prekinula je niz od četiti meča bez slavlja, pošto je posle preokreta savladala Kjevo 2:1. U domaćem timu, Nenad Krstičić je igrao do 79. minuta, dok je na suprotnoj strain svih 90 minuta odigrao Ivan Radovanović. Nikola Maksimović asistirao je za drugi gol Torina, u pobedi nad Udinezeom. Dušan Basta igrao je za goste sa ‘Friulija’ od 54. minuta, dok je Željko Brkić posmatrao meč sa klupe. Boško Janković odigrao je poslednjih pola časa u ubedljivom trijumfu Verone nad Katanijom 4:0.

Španija: Stefan Šćepović bio je strelac u trijumfu Sportinga iz Hihona sa 2:0 nad Luhom. Šćepović je gol postigao u 86. minutu, a dva minuta kasnije bio zamenjen. Dejan Lekić je u igru za pobednički tim ušao u 60. minutu.

Francuska: Tuluz je poražen sa 2:1 na gostovanju Monpeljeu, a na terenu su se našla trojica fudbalera iz Srbije. Pavle Ninkov je bio asistent kod pogotka Treha, kojim je Tuluz poveo sa 1:0 u petom minutu, ali je potom usledio preokret Monpeljea. Ninkov je ostao u igri do 74. minuta, a svih 90 na terenu su proveli Uroš Spajić i Dušan Veškovac, koji je zaradio javnu opomenu u 82. minutu. Milan Biševac sa klupe je posmatrao pobedu Liona nad Bastijom 4:1, za koju nije igrao Miloš Krasić.

Beta/AP

Holandija: Kolo u Holandiji ponovo je obeležio fantastični Dušan Tadić. Tvente je ubedljivom pobedom nad NEC 5:2 overio mesto koje vodi u Ligu Evrope naredne sezone, a naš as upisao je po dva pogotka i dve asistencije. Breda Nebojše Gudelja odigrala je 1:1 sa RKC Valvikom, a njegovog sina Nemanja nije bilo u protokolu za meč, dok je Uroš Matić odigrao svih 90. minuta. Precizan u pretposlednjem kolu bio je i Filip Kostić, kao i potencijalni ‘Orao’ Rišario Živković. Rišario je u 54. minutu anulirao prednost Rode, da bi Kostić šest minuta kasnije doneo preokret i konačnu pobedu gostima.

Portugalija: Ovaj vikend bio je rezervisan za polufinale Liga Kupa Portugala, a duel Porta i Benfike odlučen je tek posle jedanesteraca. Posle 120 minuta igre nije bilo golova, da bi gosti imali vise koncentracije i živaca u penal seriji. Miralem Sulejmani odigrao je ceo meč za ‘Orlove’, dok je Lazar Marković zamenio Kardosa u 63. minutu.

Belgija: Miloš Marić je odigrao ceo meč za Vasland-Beveren koji je sa 4:2 poražen od Lirsa. Nebojša Pavlović je takođe proveo svih 90 minuta na terenu, a njegov Kortrejk je slavio sa 4:0 protiv Serkl Briža. Ivan Obradović je proveo 79 minuta u igri za Mehelen, koji je izgubio od Sportinga iz Šarlroaa sa 3:0. Uroš Vitas nije ulazio u igru za Gent u remiju sa Ostendeom na gostovanju rezultatom 1:1. Aleksandar Mitrović je u prošlom kolu bio glavni krivac za poraz Anderlehta, ali je njegov promašeni penal ekspreno pao u zaborav. Popularni Mitar postigao je gol vredan tri boda u velikom derbiju sa Standardom, i vratio svoj tim u borbu za titulu. Zoran Tošić zamenjen je u nadoknadi meča između CSKA i Rubina, koji je njegov tim dobio sa 2:1.

Rusija: Milan Rodić odigrao je svih 90 minuta i zaradio je žuti karton u porazu Volge na gostovanju Zenitu sa 2:0, dok Aleksandar Luković na drugoj strani nije ulazio u igru. Dušan Anđelković je sa klupe posmatrao poraz Krasnodara od moskovske Lokomotive sa 3:1.

Turska: Kolo u turskom šampionatu obeležilo je osvajanje 19. tituleFenerbahčea. Srđan Mijailović odigrao je 57. minuta u porazu Kajzerispora od Karabukspora na domaćem terenu 3:1. Genčlerbirligi je na otvaranju kola slavio minimalnu pobedu nad Bursom, Duško Tošić je zauzeo svoje mesto pored leve aut linije, i zaradio žuti, dok je Radosav Petrović posle pola časa igre zamenio Kaju.

Grčka: U Grkoj je proteklog vikenda odigrano finale nacionalnog Kupa, Panatinaikosa savladali su PAOK sa 4:1, a jedini gol za crno-bele postigao je Zvonimir Vukić.

Mađarska: U 26. kolu nacionalnog šampionata naših severnih suseda otvoren je supermoderna “Pančo Arena”, dom fudbalera Puškaša. Prvi gol na novom zdanju postigao je, logično, Srbin Nemanja Nikolić. On je doneo prednost svom Videotonu, koji je na kraju slavio sa 3:1. Vladan Cukić odigrao je ceo meč za Ferencvaroš, koji je minimalnim rezultatom savladao Kapošvar, dok je MTK Dejana Vukmira bio je bolji od Pape Gorana Marića i Luke Arsića sa 2:0. Nenad Novaković sačuvao je mrežu lidera Debrecina, u ubedljivom trijumfu nad Kečkemetom 5:0. Dušan Brković takođe je odigrao ceo meč za domaće, dok su se sa druge strane našli Dejan Karan i Vladan Savić. Diosđer Tomislava Sivića porežen je od Paksija sa 4:0, a Miroslav Grumić odigrao je svih 90 minuta. Đer je nastavio poteru za Debrecinom, a strelac jedinog pogotka protiv Ujpešta bio je Nemanja Andrić.