OŠTRE MERE, DRAKONSKE KAZNE: Rusija će se boriti protiv PREPRODAJE KARATA za Svetsko prvenstvo

Rusija SP 2018
wikipedia.org

Rusija će preduzeti oštre mere protiv "špekulacije" i preprodaje karata za Svetsko prvenstvo u fudbalu 2018. na crnom tržištu, obećao je danas premijer Dmitrij Medvedev.

 

Cena karata se kreće od 1.280 rubalja (18 evra) za mečeve prve faze do 66.000 rubalja (955 evra) za najbolja mesta u finalu.

Na sastanku ruske vlade, Medvedev je uverio FIFA da će oni koji pokušaju da preprodaju karte na crnom tržištu biti podložni velikim novčanim kaznama.

Neće biti razlike bilo da se radi o običnim građanima ili javnim ličnostima, privatnim firmama ili državnim organizacijama, naveo je Medvedev.

Prema navodima lista Komersant, u pripremi je zakon koji predviđa kazne 25 puta veće od vrednosti karte za utakmicu. Tako bi osobe koje preprodaju najskuplje karte mogle platiti kaznu od 23.800 evra.

Firme rizikuju zatvaranje na 90 dana i takodje velike novčane kazne.

Zakon mora biti izglasan u donjem domu ruskog parlamenta a potom i u gornjem domu, pre nego što stigne na potpis predsedniku Vladimiru Putinu.

FIFA je već objavila da je postavljen zvanični veb sajt na kom osobe koje žele da preprodaju svoje karte za svetsko prvenstvo to mogu i da učine.

Mundijal 2014. i Olimpijske igre 2016, oba održana u Brazilu, obeleženi su skandalima sa trgovinom kartama kada su zvaničnici komapnija povezanih sa FIFA po ogromnim cenama preprodavali besplatne karte namenjene nevladinim organizacijama, sponzorima ili porodicama.