Ovo je bilo uživanje gledati! PET NAJUPEČATLJIVIJIH MOMENATA u istorijski svetskih fudbalskih prvenstava (VIDEO)

Istorija svetskih prvenstava prava je riznica za svakog ljubitelja fudbala. Pojedini trenuci i potezi svojom atraktivnošću, umećem i značajem zauvek su promenili ovu igru, kao i način na koji je navijači gledaju i doživljavaju.

Pixabay.com

Odabrati jedan kao najinteresantniji među njima bilo bi nemoguće. Međutim, kada krenemo da ih nabrajamo, povući negde crtu predstavlja jednako zahtevan izazov. Ipak, neki trenuci ne mogu biti zanemareni koliko god da je spisak kratak.  Ovo su samo neki od njih:

  1. Maradonina Božja ruka (1986)

Čevtrfinale prvenstva odigranog u Meksiku između Argentine i Engleske obeležila su dva istorijska momenta. Prvi je gol Maradone za vođstvo 1:0, poznatiji kao „Božija ruka“, kada je, po nekima najbolji fudbaler svih vremena, „nadskočio“ engleskog golmana Šiltona i rukom preusmerio loptu u mrežu. Sudija nije ništa primetio, a budući da tada nije bilo VAR-a, gol je na zaprepaštenje i šok Engleza, priznat.

  1. Maradona i gol veka (1986)

Drugi momenat ponovo stavlja Dijega Maradonu u centar pažnje. Sa 11 dodira u 11 sekundi, pretrčavši pola terena, predriblao je petoricu engleskih igrača i dao gol koji i danas nosi nadimak „Gol veka“.

  1. Zidan glavom na Materacija (2006)

Nakon 68 godina Italija je 2006. godine ponovo uspela da postane prvak sveta, no finalni meč ostaće upamčen po okršaju Zidana i Materacija u produžetku utakmice. Dok je kapiten Francuske prolazio pored italijanskog braniča, ovaj mu je nešto dobacio, a Zidan je reagovao udarivši Materacija glavom u grudi. Odmah je dobio crveni karton, a Italija je pobedom na penale osvojila naslov svetskog prvaka.

  1. Okret Krojfa 1974.

Vodeći reprezentaciju Holandije do srebrne medalje na Svetskom prvenstvu 1974. godine u Nemačkoj, Johan Krojf uradio je nešto što kamere do tada nisu zabeležile. U utakmici grupne faze protiv Švedske, koja se igrala u Dortmundu, na rubu kaznenog prostora pokretom tela prevario je odbrambenog igrača Jana Olsona. Šveđanin je nakon varke otišao u potpuno drugu stranu, dok je Krojfa ušao ne samo u šesnaesterac, već i u istoriju.

  1. Mila i Iguita

Igrao se produžetak osmine finala Svetskog prvenstva u Italiji 1990. godine, igrali su Kamerun i Kolumbija. Pri rezultatu 1:0 za Kamerun, čuveni kolumbijski golman, Rene Iguita, na 35 metara od svog gola dobija loptu i u svom stilu kreće u dribling. Međutim, iznenadio ga je napadač Kameruna Rodžer Mila, oduzeo mu loptu i u punom trku prešao dvadesetak metara i šutnuo loptu u prazan gol. Na ovaj način postao je najstariji strelac svetskih prvenstava ikad, omogućivši svojoj zemlji plasman u četvrtfinale, što je najbolji rezultat Kameruna na mundijalu u istoriji.

Koliko god gledanje fudbala uživo predstavlja poseban užitak, ispratiti sve nijanse umeća ovih fudbalera možda je ipak najbolje putem TV prenosa. Na ovaj način možete da vidite i usporene snimke najboljih poteza i ponovite svaku situaciju koja vas interesuje. Sponzor Svetskog prvenstva u Kataru 2022. godine, kompanija Hisense, vodeći je TV provajder koji ruši granice primenom najnovijih tehnologija. Donoseći u vaš dom zabavu, najbolju u svojoj klasi, pruža iskustvo uz koje će najinteresantniji trenuci na predstojećem mundijala dobii posebnu dimenziju.