Ovo je sezona Stefa Karija, MVP-ja lige i prve zvezde najboljeg tima NBA

Zahvaljujući sjajnim igrama kojima je vodio svoj Golden Stejt do najboljeg učinka u timskoj istoriji, Stef Kari osvojio je trofej MVP-ja regularne sezone u NBA ligi. Ove godine, sjajni igrač je prosto eksplodirao i postao je jedna od najvećih zvezda lige, a njegove igre uništavaju protivnike. Sada je pred Karijem još veći izazov, jer mora da opravda status najboljeg košarkaša NBA i da vodi Voriorse ka tituli.

 

Sjajni  plejmejker Golden Stejta Stiven Kari proglašen je najboljim igračem regularne sezone u NBA. Stef Kari dobio je Trofej Morisa Podolova mnogo uverljivije nego što je to isprva bilo očekivano. U anketi u kojoj učestvuje 129 sportskih novinara, Kari je dobio 1,198 bodova što je za čak 262 više od Hardena, iako se smatralo da će glasanje biti mnogo neizvesnije.

Ubedljivost pobede može se najbolje demonstrirati činjenicom da je na prvo mesto Karija stavilo čak 100 učesnika ankete, što je ;ak četiri puta više od Hardena, tako da se može govoriti o više nego ubedljivoj pobedi igrača koji je predvodio Golden Stejt do najboljeg učinka u istoriji ekipe. Voriorsi su ove godine pobedili 67 puta i tako obezbedili  čelnu poziciju i prednost domaćeg terena do kraja plej-ofa.

Veruje se da je sjajan timski rezultat upravo tas na vagi koji je doneo prevagu Kariju u borbi za ovaj trofej. Uz to, treba reći da je Kari nesumnjivo najbolji igrač najbolje eklipe u ligi i da je takav timski učinak Golden Stejta u najvećoj meri zasnovan na njegovoj sjajnoj igri. To je status na koji je Kari navikao još od vremena kada je igrao koledž košarku, i kada se na njegovom nejakom Dejvidsonu sve vrtelo oko njega i kada pobeda nije bilo bez njegovog zapaženog učinka.

Paradoksalno, zbog sjajne igre ekipe, njegovi lični statistički podaci i nisu bili tako visoki kao što su mogli da budu jer je u večini slučejeva Golden Stejt  praktično stizao do pobede i pre poslednje četvrtine, pa je trener Stiv Ker mogao da sebi priušti luksuz  da zvezdu svojeg tima drži na klupi u završnici. Uprkos tome, plejmejker Golden Stejta je napravio izvanredan pomak u igri.

Stef Kari je u svojoj 27. godini definitivno odigrao najbolju sezonu u karijeri.  On je iz dobrog igrača procvetao u sjajnog. Ljubitelji košarke iz Srbije ga se verovatno sećaju  sa Svetskog prvenstva za mlade iz 2007. Od tada, Kari je narastao 5 centimetara, ali je mnogo više narastao ako posmatramo njegove košarkaške veštine. Največi napredak je vidljiv upravo ove sezone.

 

To se jasno vidi i po priznanjima koje je ugrabio ove godine. Prošle sezone je prvi put učestvovao na Ol-staru i izabran je u drugu najbolju petorku lige. Samo godinu kasnije dolazi do dramatičnog  napretka što se i može videti iz podatka da je on dobio ubedljivo najviše glasova publike za meč „svih zvezda“ , kao i da je do MVP priznanja stigao krajnje ubedljivo.

Ove godine, sjajni šuter je ostvario i neke fantastične poduhvate, postavljao rekorde i upisao se u anale NBA lige. Postao je najmlađi igrač u istoriji lige koji je stigao do 1.000 trojki. Svoju ubojitost iz daljine pokazao je i na pomenutom Ol-star meču gde je pobedio u takmičenju u brzom šutiranju trojki. ipak, nemerljivo važniji pokazatelj njegove preciznosti je činjenica da je ove godine srušio sopstveni stari i postavio novi rekord u broju ubačenih trojki u jednoj sezoni sa 273.

Da sve bude spektakularnije, do rekorda je došao na izuzetan način ubacivši 8 puta izvan linije za tri poena u pobedi nad Blejzersima u kojoj je na kraju učestvovao sa čak 45 poena. Inače, najbolji poenterski skor ove godine mu  je 51 poen u duelu protiv Dalasa u februaru.

Kari je sjajan šuter, što se između ostalog jasno vidi i po tome što je treću godinu zaredom najprecizniji za tri poena, uprkos velikom broju pokušaja. On je takođe ove sezone i najbolji sa linije penala u celoj ligi, što mu je drugi put pošlo za rukom. Uz to, on fantastičano kontroliše loptu i pravi sebi situacije za šut. To su najviše iskusili Klipersi, a pogotovo Kris Pol, koje je Kari više puta senzacionalno „promešao“ pa zatim pogodio.

 

Ipak, sjajne partije mogle bi brzo da padnu u zaborav ako Voriorsi ne opravdaju najbolji učinak pred doigravanje. Sam Kari bi morao da pronađe svoju staru formu u seriji protiv Memfisa. Posle prvog ubedljivog trijumfa, Golden Stejt je dva puta zaredom izgubio a MVP lige je imao dosta problema sa preciznošću, pogotovo u drugom porazu gde je za tri poena šutirao 2/10. Da je ipak počeo da se vraća u stari ritam, Stef Kari je dokazao sjajnom partijom za izjednačenje u seriji u kojoj je ubacio 33 poena i imao još i osam poena i pet skokova.