Pakjao protiv Mejvedera: Najveća borba u istoriji boksa ili novo razočaranje?

Poslednjih dana ponovo stižu najave da će se najiščekivaniji bokserski okršaj, u kojem bi se sukobili Flojd Mejveder Jumior i Mani Pakjo, konačno dogoditi početkom maja sledeće godine. Dvoboj između dvojice višestrukih šampiona ipak nije potpuno siguran, naročito sudeći po prethodnim propalim pokušajima da se organizuje ovaj meč. Ono što je sigurno je da će eventualni duel američkog i filipinskog boksera doneti najveći prihod, a kako se procenjuje i rekordnu gledanost u istoriji „plemenite veštine“.

Pritisnut očekivanjima publike, nešto manjim interesovanjem za njegove duele u poslednje vreme, kao i optužbama da izbegava sučeljavanje sa Pakjaom, Flojd Mejveder Junior konačno je odlučio da se oproba protiv najvećeg rivala i izazvao je Filipinca na duel koji bi trebalo da se odigra 2. maja naredne godine. Veruje se da bi njihov okršaj trebalo da donese rekordnu zaradu od najmanje 250 miliona dolara. Takodje, veruje se da će ova borba po broju gledalaca uveliko potući dosadašnji najgledaniji meč iz 2007. godine kada su se u ringu sukobili upravo Mejveder i sada već penzionisani Oskar de la Hoja. Tom prilikom, 2,7 miliona domačinstava platilo je da gleda televizijski prenos meča u kojem je Flojd trijumfovao na poene.

Veliko interesovanje za eventualni meč u kojima bi njih dvojica po prvi put ukrstili rukavice izazvano je izvanrednim učinkom oba boksera. Po novim procenama najcenjenijih specijalizovanih magazina i sajtova, njih dvojica su u samom vrhu liste svih boksera, bez obzira na kategoriju u kojoj se takmiče. Te procene kažu da je Mejveder trenutno bez premca u svim kategorijama, dok je Pakjao na visokom trećem mestu. Osim Mejvedera, iznad njega na toj listi je samo „teškaš” Vladimir Kličko.

Najplaćeniji sportista sveta protiv filipnskog senatora

Američki bokser Flojd Mejveder Junior je za sada neporažen u profesionalnoj konkurenciji. On je zabeležio 47 pobeda u isto toliko okršaja, od čega je 26 završeno nokautom. Tridesetsedmogodišnji borac, čiji je otac takođe bio bokser, trenutno je šampion u velter kategoriji u pet različitih federacija. Njegov nadimak je Novac, a zaslužio ga je ogromnim honorarima koje je sakupio tokom karijere. Po proceni „Forbsa”, Mejveder je najplaćeniji sportista 2014. godine.

Njegov potencijalni rival je takođe veoma cenjen zbog svojih uspeha. Meni Pakjao koji je dve godine mlađi, nešto niži i znatno manjeg raspona ruku, za razliku od Mejvedera nije svaki put pobeđivao od kada je postao profesionalac. U 64 borbe u kojima je učestvovao, trijumfovao je 57 puta (38 nokauta), a uz to ima i pet poraza i dva nerešena meča.

Filipnac je takođe prvi i jedini bokser koji je istovremeno držao šampionski pojas u čak osam različitih divizija. On je i veoma interesantan po svojim aktivnostima izvan ringa, jer je u rodnim Filipnima i vlasnik i povremeni igrač profesionalnog košarkaškog tima. To nije sve, jer je Pakjao i kongresmen u domovini i na toj poziciji služi već drugi mandat.

Španska sapunica: Hronika petogodišnjih neuspešnih najava i pregovora

Kada se Mejveder 2008. godine nakratko penzionisao u 31. godini na vrhuncu slave, počinje Pakjaov uspon. Reputaciju superzvezde učvrstio je kada je i on uspeo da savlada legendarnog De la Hoju i to posle tehničkog nokauta. Veliki uspon Filipinca svakako je isprovocirao i Mejvederov povratak u svet boksa. Na dan kada je Pakjao u maju 2009. godine savladao Rikija Hatona i postao tek drugi bokser u istoriji koji je istovremeni vlasnik šest različitih šampionskih pojasa, Mejveder je obelodanio da se vraća u ring. Ubrzo potom, dolazi do prvih najava meča koji se još uvek očekuje.

Uprkos dugotrajnim pregovorima i potpisivanju izuzetno detaljnog ugovora, do borbe ipak nije došlo. Duel je otkazan zbog insistiranja Mejvederovog tima na doping-kontroli olimpijskog tipa, u kojem bi se nenajavljeno i neograničen broj puta uzimao uzorak krvi. Pakjaov tim se nije slagao sa tim, već je zahtevao testiranje u tri unapred utvrđena navrata i na kraju je borba otkazana.

Već iste godine bilo je govorkanja o novom pokušaju organizovanja borbe, ali su se te glasine ispostavile kao netačne. Sledeća epizoda u dugogodišnjoj sagi usledila je posle izjava američkog boksera koji je u jednom intervjuu propisno izvređao rivala. Međutim, ni to nije dovelo do meča koji je ceo bokserski svet i dalje željno iščekivao.

Sledeći neuspešni pokušaj iz 2012. godine propao je jer bokseri nisu uspeli da se dogovore o preraspodeli prihoda. Dok je Pakjao zahtevao ravnopravnu zaradu, Mejveder mu je nudio fiksni prihod koji ne bi zavisio od ukupne količine novca koja bi bila prikupljena.

U jednom periodu Mejveder je čak izjavljivao kako do borbe nikada neće ni doći jer je popularnog Pekmena zastupao Bob Arum koji je bio i nekadašnji Mejvederov promoter sa kojim se rastao posle burnih nesporazuma. Arum je bio i u fokusu tokom navodnih pregovora o borbi posle prvog otkazivanja, kada je izjavljivao kako do borbe neće doći zbog amerikančevog odustajanja.

Bokserski okršaj iz snova ponovo je bio u fokusu i sledeće godine, kada je Amerikanac izjavio da Pakjao očajno želi borbu sa njim samo zbog finansijskih problema u kojima se nalazi. Na to je reagovao Filipinac koji ga je izazvao na humanitarni meč. Konačno, krajem 2014. godine ponovo se oglasio Mejvder i izazvao Pakjaa na dvoboj sledećeg maja. Kako je tada rekao, Pakjao koji je tokom 2012. zabeležio dva vezana poraza uopšte nije na njegovom nivou i konačno je došlo vreme za dugo očekivani okršaj.

Da li će do najvećeg bokserskog okršaja današnjice na kraju i doći, ostaje da se vidi u narednom periodu. Sudeći po prethodnim propalim pokušajima, vrlo je teško prognozirati ne samo ishod borbe dvojice sjajnih boraca, već i to da li će se okršaj uopšte odigrati.

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.