‘Parni Valjak’ prekasno upalio mašinu! Hrvatski tim zasluženo savlado crno-bele, Zadar – Partizan 69:68

Košarkaši Partizana poraženi su u Zadru, u okviru 12. kola ABA lige, sa 69:68 (15:12, 19:15, 16:15, 19:26)

Kasno buđenje crno-belih nije rezultirano pobedom. Košarkaši Partizana su loše otvorili meč, pravili dosta grešaka, imali veliki broj izgubljenih lopti, uz to i loš procenat šuta za tri poena koštao ih je večerašnjeg poraza.

Partizan je solidno odigrao poslednju četvrtinu, u samom finišu probližio se i na minus dva poena. Andrić je imao dva slobodna bacanja na tri sekunde do kraja. Jedno je pogodio – drugo promašio za konačan rezultat 69:68 u korist domaćeg tima.

Najefikasniji u Partizanu bio je Milan Mačvan koji je ostvario dabl-dabl sa 14 poena i 13 skokova, dok su po 11 poena dodali Dragan Milosavljević i Aleksandar Pavlović. Crno-beli su loše šutirali i za tri poena (5/26).

S druge strane, briljirao je Džejms Florens sa 25 poena (3/6 tri) uz po 4 skoka i asistencije, a njegova mini-serija od pet poena pred poslednji minut je prevagnula meč na stranu Tadra. Najbolje ga je pratio Josip Sobin sa 14 poena i 8 skokova.

Partizan ima skor 6-6, pa zaostaje dve pobede za Olimpijom, a jednu za Cedevitom, koja na mestu koje vodi u plej-of ima meč manje. Crno-beli u sledećem kolu dočekuju Budućnost.

NAJAVA I TOK MEČA:

Naredna tri meča u regionalnom takmičenju srpskog šampiona će sa klupe voditi Velimir Gašić zbog suspenzije šefa stručnog štaba Duška Vujoševića.

Prvi asistent trener Vujoševića analizirao je narednog protivnika i istakao šta je potrebno njegovoj ekipi da u Zadru zabeleži željenu pobedu:

– Višedecenijski rivalitet klubova daje jednu posebnu draž i aromu narednom meču. U grad košarke putujemo sa jasnom spoznajom o težini naredne utakmice i samom kvalitetu ekipe Zadra, ali sa jasnom idejom kako i na koji način odigramo tu utakmicu, odnosno da je uvedemo u željeni ritam i tok, koji bi nas doveo u poziciju da pobedimo – rekao je Gašić, uoči odlaska u Zadar.

Tok meča pratite UŽIVO na našem portalu…

Prva četvrtina: Zarad – Partizan 15:12

Uoči početka utakmice, odata je počast minutom ćutanja preminulom nekadašnjem evroligaškom sudiji, direktoru domaće lige i delegatu Evrolige Tihomiru Bubalu.

Sigurnije u meč ušli su košarkaši Zadra i tako već na početku zabeležili mini seriju od 4/0, koju je Florens mogao da uveća sa linije penala, ali je oba slbodna bacanja promašio. Nekoliko neuspelih napada sa obe strane, da bi Partizan konačno, posle nešto više od tri minuta igre, stigao do svojim prvih poena. Posle skoka i spašene lopte precizan je bio Milutinov. Bošnjak je odmah uzvratio za novo vođstvo Zadra – 6:2. Milosavljević postiže nove poene za crno-bele i tako smanjuje na 8:4.

Mali broj poena u prvoj četvrtini, generalno loša igra sa obe strane. Dosta nerealizovanih napada, ali ipak bolji i donekle sigurniji je bio domaćin. Florens je bio razigan kod domaćina, dok je na drugoj strani Milosavljević uspeo da približi Beograđane na „-2” (10:8). Za egal poentirao je Mačvan (10:10), ali je Šango odgovorio trojkom i tako Zadru doneo novo vođstvo – 13:10. Do kraja prve deonice nije se mnogo toga menjalo, Zadar je održavao prednost, dok crno-beli nisu uspevali da stignu do novog egala. Domaćin je kontrolisao situaciju u ovoj četvrtini.

Druga četvrtina: Zadar – Partizan 19:15

Prve poene u nastavku postiže Florens (17:12). Prvu trojku za ekipu Partizana na ovom meču postiže Saša Pavlović – 17:15. „Parni valjak” do izjednačenja dolazi preko Mačvana 17:17. U ovoj deonici prednost se smenjivala. Ali (i pored toga) više je bila na strani domaćina, pogotovo kada je Šango ponovo poentirao za tri poena (22:19). Onda je usledila je solidna igra domaćina, gde je dominantan bio Sobi. Zadar je bio siguran u odbrani, a kontre je uspevao da iskoristi i tako se odlepi na „+7” (26:19). Partizan je jurio rezultat. Uspevao je u nekoliko navarata da smanji zaostatak, ali na dva minuta do poluvremen Zadar je imao rezultat od 32:26. Druga četvrtina završena je u korist domaćina, koji na odmor odlazi sa prednošću 34:27.

Treća četvrtina: Zadar – Partizan 16:15

Na početku drugog poluvremena crno-beli su se razbudili. Partizan je zabeležio mini seriju od 5/0 (34:32). Međutim, ekipe su nastavile da se muče sa šutom u Zadru, 25 pokušaja za tri donelo je samo četiri koša. Povremeni poeni stizali su uglavnom sa penala, pa su ekipe ostale u egalu (40:38). Ipak, u poslednjem minutu domaćin veže nekoliko dobrih napada, Florens postiže pet poena, i donosi Zadru „+8” pred poslednju četvrtinu (50:42).

Četvrta četvrtina: Zadar – Partizan 19:26

Zadar poslednji period otvara mini-serijom 5:0 i stiže do prve dvocifrene prednosti na meču (55:42). Dalo i Pavlović pokreću reakciju Partizana koji pravi seriju od 11 poena (55:53), i usput izbacuje iz igre jednog od ključnih igrača domaćina Josipa Sobina. Bošnljak je polovičnim učinkom sa penala prekinuo seriju crno-belih, koji opet propuštaju šansu da se potpuno vrate u igru lako izgubljenom loptom. To kažnjava Florens sa pet vezanih poena za novu osetnu prednost Zadra (63:56). Crno-beli su imali dosta prilika da smanje zaostatak, ali su forsirali šut za tri poena, koji ih nije išao ceo meč (4/25). To domaćin koristi te trojkom Ivanova naizgled prelama meč (65:59), ali raspoloženi Dalo i Andrić trojkom vraćaju crno-bele u život 20 sekundi pre kraja (66:64). Andrić je na svojoj koži osetio koliko je mala razlika od junaka do tragičara, jer je sa dve trojke u poslednjem minutu omogućio Partizanu šansu da se bori za pobedu ili bar produžetak, ali na kraju nije uspeo da sam spasi crno-bele.