Partizan u kvalifikacijama za elitu: Kako će izgledati put do Lige šampiona?

Partizan će osmu godinu uzastopno da se bori za plasman u Ligu šampiona, te pokušati da ponovi uspehe iz 2003. i 2010.

 

Crno-beli će kvalifikacije početi u drugoj polovini jula (14/15. i 21/22) iz druge runde kvalifikacija u kojoj će biti među nosiocima.

Međutim, ni tu posao neće biti lagan, jer su potencijalni rivali prvaci Rumunije, Slovačke, Kazahstana, te Bosne i Hercegovine. Crno-beli bi mogli da igraju i u Crnoj Gori i Makedoniji, te na Baltiku i Kavkazu.

Partizan bi na putu za elitu mogao da poseti Sarajevo, ali smao u slučaju da „bordo” tim sa Koševa osvoji titulu. Sarajevo trenutno ima bod više od najvećeg rivala Željezničara, koji bi u slučaju slavlja bio nosilac kao i crno-beli.

Najteži mogući rival za Partizan svakako bi bio šampion Rumunije, naravno, ne Steaua, već u slučaju da Targu Moreš iznenadi velikana. Tri kola pre kraja ima bod više od bivšeg prvaka Evrope.

Treća teška destinacija bila bi Slovačka, gde je Trenčin na korak od slavlja, a gostovanje u centralnoj Evropi nije baš po želji tima iz Humske.

Četvrta nezgodna opcija bila bi Astana. Kazahstan nije među fudbalskim veličinama, ali već godinama unazad ova bivša sovjetska republika ulaže veliki novac u klubove koji su sve konkurentniji u Evropi. 

 

Žreb za drugo kolo kvalifikacija je 22. juna u Nionu (12 časova), a trenutno gledano, potencijalni rivali Partizana su Sarajevo (BiH), Ventspils (Letonija), Targu Mureš (Rumunija), Dila Gori (Gruzija), Dačija (Moldavija), Trenčin (Slovačka), Levadija (Estonija), Žalgiris (Litvanija), Astana (Kazahstan), Pjunik (Jermenija), Rudar Pljevlja (Crna Gora), Vardar (Makedonija), Stjarnan (Island), Santa Koloma (Andora), Fola Eš (Luksemburg), Dandalk (Irska) i Hibernijans (Malda).

Ne treba zaboraviti da je praksa UEFA da pre žreba podeli ekipe na tri podgrupe, pa bi Partizan onda imao tek 5-6 potencijalnih rivala, koji bi umnogome zavisilo od geografskog položaja.

Realno je očekivati da Partizan prođe prvu prepreku na putu ka LŠ, a onda ga očekuje zaista težak posao. Vrlo je moguće da crno-beli ne budu među nosiocima u trećem krugu kvalifikacija (28/29. jul i 4/5. avgust).

 

Za treći plasman u elitu borio bi se sa Bazelom (Švajcarska), Red Bul Salcburgom (Austrija), Viktorijom Plzenj (Češka), Seltikom (Škotska), APOEL-om (Kipar), BATE Borisovim (Belorusija), Ludogorecom (Bugarska), Dinamom (Hrvatska), Mariborom (Slovanija) ili Makabijem iz Tel Aviva (Izrael).

Šansu da se nađe među nosiocima Partizan vreba samo uz pomoć Kipra i Poljske. APOEL ima dva boda više od Apolona, a tri od AEK-a iz Larnake, dva kola pre kraja, pa je teško očekivati promenu, a posebno u Poljskoj, gde Jagjelonija mora da prestigne i Leh i Legiju u poslednja četiri kola, da bi „pogurala” crno-bele.

Poraz u toj fazi takmičenja bi crno-bele preselio u plej-of za Ligu Evrope, pobeda u baraž za Ligu šampiona.

Žreb za te faze kvalifikacija je 7. avgusta, a mečevi su – Liga šampiona (18/19. i 25/26. avgust), Liga Evrope (20. i 27. avgust).

Partizan je od sezone 2003/2004 osam puta bio učesnik grupne faze evropskih kupova.