Partizan u kvalifikacijama za Ligu šampiona

Fudbalski klub Partizan će naredne sezone igrati u kvalifikacijama za Ligu šampiona, dok će njegovo mesto u kvalifikacijama za Ligu Evrope zauzeti Čukarički, saopšteno je posle sednice Izvršnog odbora Fudbalskog saveza Srbije.

– Takmičarski organi UEFA zvanično su obavestili FSS da će, po odustajanju Crvene zvezde od žalbe na odluku o eliminaciji sa evropske scene u periodu od jedne godine zbog kršenja finansijskog fer-pleja, Srbiju u narednoj sezoni u kvalifikacijama za Ligu šampiona predstavljati Partizan – navodi se u saopštenju Saveza.

Crno-beli će takmičenje početi od drugog kola kvalifikacija.

– U okviru pomenute odluke UEFA usledila je i informacija da će predstavnici Srbije u sezoni 2014/15. u kvalifikacijama za Ligu Evrope biti osvajač Kupa Srbije Vojvodina (početak od drugog kola kvalifikacija) i, na osnovu plasmana na tabeli, Jagodina (drugo kolo) i Čukarički (prvo kolo) – dodaje se u saopštenju.

Izvršni odbor FSS je doneo i zaključak da je prolećni deo sezone Super lige protekao bez problema.

– Naglašeno je da je (sudijskih) grešaka na fudbalskim terenima širom Srbije u okviru prethodne sezone bilo, da su krivci adekvatno i pravovremeno kažnjeni i da nije zabeležen nijedan slučaj materijalne povrede pravila fudbalske igre – navodi se u saopštenju.

Danas je najavljeno i da će se sistem takmičenja menjati počev od sezone 2015/16, jer je obaveza po Zakonu o sportu da se sve promene u tom segmentu uvode minimum godinu dana ranije.

– U ovom trenutku postoje dva predloga – promene u okviru postojećeg modela sa 16 klubova i modifikovanje baraža. Stručna služba FSS će u narednih sedam dana predočiti i predstavnicima javnosti i fudbalskim radnicima ova dva predloga, a koji će zatim biti upućeni na javnu raspravu – piše u saopštenju Saveza.

Usvojena je i odluka o uvođenju dvojne registracije za igrače, ali u limitiranom obliku.

– Svaki klub Superlige, Prve lige Srbije i četiri grupe srpskih liga moći će da uputi u druge klubove maksimalno četiri igrača na dvojnu registraciju. Klub koji prima igrače moći će maksimalno da prihvati dva igrača na ovoj osnovi – navodi se.

Na sednici nije prihvaćen predlog Zajednice klubova Superlige vezan za odlaganje primene odluke da svi klubovi od sezone 2014/15. moraju da imaju reflektore na svojim stadionima.