Patuljci u sportu divova: Ovo su najniži košarkaši u istoriji NBA lige (FOTO+VIDEO)

Košarka je poznata kao sport visokih ljudi jer visina očigledno daje prednosti i znatno olakšava igru pod obručima. Ipak, u sportu u kojem dominiraju dvometraši ponekad važan doprinos daju i igrači koji su niski ne samo po standardima ove igre, nego i kada se uporede sa prosečnim osobama. Ovo je priča o najnižim igračima NBA lige.

I prilično neupućenima jasno je da je košarka sport u kojem je visina jedan od najvažnijih preduslova za uspeh, iako sam visok rast nikako nije dovoljan bez drugih kvaliteta. Za razliku od odbojke, gde niži i spretniji igrači mogu da se oprobaju na poziciji libera, košarka ne omogućava toliko specijalizovane uloge. Igrač mora biti sposoban da se nosi sa protivnicima i u napadu i odbrani, a ako su ti suparnici znatno viši, ovaj zadatak je znatno teži. Zbog toga su vrlo retki igrači ispod 175 cm koji uspeju da zaigraju na najvišem nivou. Takvi izuzeci ipak postoje. Iako ispodprosečne visine, ovi igrači su ipak bili impresivne atlete, a manjak u centimetrima su kompenzovali brzinom i sjajnom skočnošću.

 

Magzi Bougz – 160 cm

 

Ubedljivo najniži među igračima koji su nastupali u NBA tokom svih godina postojanja lige je Tajron Magzi Bougz, koji je izgradio karijeru uprkos činjenici da je visok tričavih 160 cm. Iako nikada nije bio poznat kao najefikasniji igrač timova u kojima je nastupao, iza sebe ima prilično respektabilan učinak. Bougz, koji je nadimak Magzi dobio zbog dobre igre u odbrani i talentu za ukradene lopte, proveo je čak 14 sezona u najkvalitetnijoj košarkaškoj ligi.

Neposredno pre nego što je debitovao u NBA, Bougz je na košarkaškom Mundijalu 1986. godine stigao do zlata sa reprezentacijom SAD koja u to vreme još nije nastupala u najjačem sastavu. To svakako ne znaći da je bilo lako zaigrati u tada najboljoj ekipi sveta, u kojoj su pored Bogza bili i „admiral” Dejvid Robinson, Keni Smit i sadašnji NBA treneri Brajan Šou i Stiv Ker.

Kada je zaigrao u NBA, draftovan je u ekipu Vašingtona. Veoma zanimljiva je činjenica da se tada našao u ekipi sa najvišim igračem lige, Manute Bolom, koji je bio viši za čak 71 centimetar (231 cm). Kada bi se njih dvojica našli ”rame uz rame”, još više se primećivao nizak rast igrača koji je jednom prilikom rekao da je vrlo rano prestao da raste i da se ponekad oseća kao da je rođen sa 160 cm, jer je jednostavno zaboravio kada je to rastao.
I kasnije igre u najjačoj konkurenciji nisu bile nezapažene. Posebno je bio uspešan period u kojem je Magzi zejedno sa Alonzom Morningom i Lerijem Džonsonom branio boje Šarlot Hornetsa. Iako nikada nije „zatrpavao” koš protivnika, Bougz kojeg su u detinjstvu uvek birali poslednjeg u ekipi je imao značajnu ulogu u timu i veliku minutažu. U tri sezone uspeo je da prosečno beleži dvocifren broj poena, a u dve je imao dvocifren broj asistencija. U plej-ofu 1997. godine, jednom od pet u kojima je nastupio, beležio je čak 16 poena po meču.

Posle 11 godina u Šarlotu, Bogz je igrao i u Golden Stejtu i Torontu pre nego što se penzionisao. Zanimljiv je podatak da je uprkos niskom rastu Bougz zabeležio 39 blokada, a „najluđa” je ona kada je zaustavio legendarnog Patrika Juinga koji je u to vreme bio dominantni centar. U tome mu je značajno pomogao i sjajan odraz od čak 110 centimetara. Fantastičan uspeh i NBA karijera uprkos niskom rastu, napravile su od Bougza pravu zvezdu i atrakciju za navijače. Zahvaljujući tome, Magzi se pojavljivao i u filmovima kao što su Spejs Džem i Edi.

 

Erl Bojkins 165 cm

 

Drugi najniži košarkaš u istoriji NBA je Erl Bojkins, koji je takođe imao dugovečnu karijeru u najjačoj košarkaškoj ligi. Bojkins je nešto viši od Bougza, međutim on je uprkos tome lakši od njega i sa svojih 61 kilogramom je rekorder kao najlakši igrač u NBA. Njegova težina može da zavara, jer je Bojkins bio zaista sjajno fizički pripremljen, što može da demonstrira i činjenica da je bio u stanju da iz benča podigne teret od 143 kilograma, što je više nego duplo veća težina od njegove.

Iako se u vrhunskoj konkurenciji zadržao podjednako dugo kao i rekorder po niskom rastu, Bojkinsev si-vi je, ipak, mnogo „šareniji” jer je za 14 godina promenio čak 12 ekipa. Na vrhuncu karijere nastupao je za Denver gde je u pet navrata imao dvocifren košgeterski učinak, a tokom cele 2006/07 kada su se Nagetsi plasirali u plej-of (poslednji od tri Bojkinsova nastupa u završnici), on je postizao više od 15 poena i tačno 4.3 asistencije po utakmici. U sledećoj sezoni u kojoj je prešao u Milvoki imao je sličan individualni učinak, ali se pokazalo da je prošao zenit jer takve cifre više nije beležio do penzije u koju je otišao pre dve godine.

Spad Veb – 170 cm

Na listi najnižih igrača slede košarkaši iz starije i novije istorije koji su imali manje-epizodne i kratkotrajne uloge u najjačoj košarkačkoj ligi. To su Mel Hirš, Greg Grant, nešto uspešniji Kit Dženings, Herm Koc (najniži osvajač NBA prstena), Vataru Masaka i Monti Tou. Osim Hirša koji je uz Buogza i Bojkinsa jedini igrač niži od 170 cm, svi ostali su tačno toliko visoki. U nabrojanom društvu nalazi se još i Antoni Spad Veb, koji je poznat po fantastičnom uspehu koji bi malo ko mogao očekivati.

Naime, Spad Veb je zauvek upisan u istoriji ne samo kao najniži učesnik takmičenja u zakucavanju tokom Ol-stars vikenda, već kao i njegov senzacionalni pobednik. Tokom takmičenja koje se odigralo u Dalasu 1986. godine, Veb se oprobao protiv vladajućeg šampiona u atraktivnim zakucavanjima, Dominika Vilksinsa, koji je u borbi za tu titulu prethodne godine savladao Majkla Džordana.

Ironično je bilo da je Vilkins, koji je je kao i Veb nastupao za Atlantu, uopšte nije imao priliku da vidi kako njegov saigrač zakucava. Za to je velike zasluge imao i sam Veb, jer je uljuljkao vladajućeg šampiona pričom da ništa posebno nije pripremio. Ono što će uslediti, ostavilo je sve prisutne bez daha. Posle serije izuzetno zahtevnih poteza, Veb je zadivio publiku i protivnike i zasluženo osvojio trofej. Do sada, Veb ostaje zapisan u istoriji kao najniži pobednik ovog takmičenja, a jedini koji mu je prišao blizu je 5 cm viši Nejt Robinson.

 

Najnovije i najzanimljivije vesti iz sveta sporta pratite na našoj Facebook stranici – SportDnevno.rs, kao i na Twitteru @Sport_Dnevno_rs.