Pele: I danas bih bio najbolji, Bog mi je dao dar

Legenradni Brazilac je karijeru je završio sa 1281 postignutim golom u 1363 utakmice! Pele se smatra jednim od najboljih fudbalera svih vremena.

Kada kažemo Edson Arantes do Nasimento, nije baš jasno ko je u pitanju, ali kada spomenemo Pele, onda sumnje više nema. Legendarni fudbaler, kojeg će svet zauvek pamtiti…

On je tokom 14-godišnje reprezentativne karijere postigao 77 golova na 92 utakmice. Za 18 godina u Santosu, sa brazilskim klubom je osvojio 26 trofeja, kao i dva u Kopa Libertadoresu.

Kako prenosi El Pais, u razgovoru uoči Mundijala u Brazilu Pele je naveo da bi trenutno bio bolji od najvećih zvezda Lionela Mesija i Kristijana Ronalda.

– Da igram sada, morao bih da budem fizički spreman kao današnji fudbaleri, ali bih i dalje bio najbolji. Razlog je to što mi je bog dao takav dar. To je kao kada biste Betovena pitali kakvu bi muziku komponovao u nekom drugom vremenu. Kakvu god da komponuje, bila bi genijalna, samo drugim alatom. 1958. godine imao sam samo 17 godina i samo sam želeo da igram. Takođe, nisam osećao mnogo odgovornosti, kao onu kada sam bio iskusniji – rekao je Pele.

Sa 17 godina zaigrao je za reprezentaciju Brazila na Svetskom prvenstvu 1958. godine, a sa istom je osvajio tri titule Svetskog šampiona (1958, 1962 i 1970. godine).
Od reprezentacije Pele se oprostio 18. jula 1971. godine na prijateljskoj utakmici protiv Jugoslavije (2:2).
Poslednju utakmicu je odigrao 1. oktobra 1977. godine. Bio je to prijateljski meč između timova Kosmosa (Cosmos) i Santosa (Santos). Karijeru je završava sa 1281 postignutim golom u 1363 utakmice. Smatra se jednim od najboljih fudbalera svih vremena.