ZABORAVLJENI DERBI: Navijači koji menjaju pravila i jedna od NAJVEĆIH UTAKMICA NA PLANETI (VIDEO)

penjarol nacional
dnevno.rs/kolaž

Bogata istorija dva kluba duža je od jednog veka. Prvi međusobni duel odigran je još davne 1900. godine, što derbi Montevidea čini najstarijim gradskim derbijem van Velike Britanije.

 

Sportska redakcija portala Dnevno.rs će petkom objavljivati priče o najzanimljivijim fudbalskim derbijima na svetu. Kako ne biste propustili tekstove iz našeg specijala, ali i druge interesantne teme preporučujemo vam da lajkujete našu zvaničnu stranicu na Facebook-u!

Kada se oživljavaju uspomene na prvo Svetsko prvenstvo, koje je odigrano 1930. godine – Montevideo je u prvom planu. Međutim, da li ste znali da je Montevideo i danas jedan od najdinamičnijih fudbalski gradova na planeti?

Nijedan gradski derbi van britanskih ostrva nije stariji od ovog derbija. Prvi je odigran daleke 1900. godine.

Montevideo je glavni i najveći grad Urugvaja, po veličini sličan Beogradu. Broji oko milion i po stanovnika, što je polovina ukupne populacije države. A, ono što je posebno zanimljivo jeste da fudbal u ovom gradu ima poseban značaj.

U prestonici Urugvaja postoji jedan “zaboravljeni derbi” u kojem snage odmeravaju južnoamerički giganti Penjarol i Nacional.

Reč je o jednoj od najvećih utakmica sveta, ali je epitet “zaboravljenog derbija” dobio jer nalazi u senci mnogo poznatijih južnoameričkih rivalstava poput onih u Argentini između Boka Juniorsa i River Plejta i brazilskog Fla-Flu (Flamengo-Fluminense) okršaja.

 

Za ova dva najpopularnija kluba navija i najveći broj Urugvajaca. Procena je da imaju podršku oko 80 odsto stanovništva. Penjarol je najpopularniji i za njega navija oko 45 odsto populacije, dok za Nacional navija oko 35 odsto stanovništva.

 

Zbog način na koji su Penjarol  i Nacional nastali odmah se znalo da će ubuduće postati ljuti rivali, a njihovi navijači smrtni neprijatelji.

Penjarol je stariji klub i za njegov nastanak se uzima 28. septembar 1891. godine kada ga je osnovala je britanska železnička kompanija tačnije Englezi zaposleni u kompaniji “Central Uruguay Railway Company of Montevideo” ili “CURC”.

 

CURCC tim, 1905. godina, Foto: Wikipedia.org

CURC je prvo nastao kao kriket i ragbi klub, a tek godinu dana kasnije je izrastao u fudbalski. Zato je na početku i nosio naziv “Central Uruguay Railway Cricket Club”, ili skraćeno CURCC, sve do promene imena 1913. godine.

Na početku su klub, koji je bio baziran u naselju Penjarol po kojem je kasnije i dobio ime, sačinjavali britanski fudbaleri, a prvi meč je odigran 1892. godine protiv učenika jedne engleske srednje škole, kada je CURCC pobedio sa 2:0. Snažne veze i britansko nasleđe kao i povezanost sa kompanijom koja je ga osnovala pratiće klub sve do 1913. godine.  

U prvih nekoliko godina 20. veka veze kluba i kompanije CURSS su se udaljavale. Klub je bio ogorčen rigidnom politikom kompanije koja je zabranjivala igračima, koji nisu zaposleni u kompaniji da igraju. Takođe, odbijeni su i predlozi za promenu imena kluba gde bi se u zvanično dodalo ime Penjarol, jer je kompanije želela da se distancira od lokalne povezanosti kluba sa naseljem Penjarol.

Konačne veze kluba i britanske kompanije prekinute su 1913. godine kada je prodat.

 

Pismo Urugvajske lige u kojem se saopštava da je dozvoljena promena imena u Club Atlético Peñarol, 1914. godina, Foto: Wikipedia

Zvanično ime kluba postalo je CURCC Penjarol. U martu 1914. godine klub menja ime u to Club Atlético Peñarol, koje i danas nosi.

Ovi detalji iz istorije Penjarola važni su u rivalstvu dva kluba jer navijači Nacionala smatraju da njihov rival zvanično počeo da postoji tek 1913. godine.

Kada su u pitanju počeci Nacionala, klub je imao sasvim drugi razvojni put u odnosu na rivala. Nacional je zvanično osnovan 14. maja 1899. godine fuzijom klubova Uruguay Athletic Club and Montevideo Fútbol Club.

Za razliku od Penjarola gde su do 1913. godine vodeću ulogu imali uprava britanske kompanije i igrači zaposleni u njoj, Nacional je bio nacionalno orijentisan klub u kojem su pretežno igrali Urugvajci. Sam naziv kluba, Nacional, jasno oslikava patriotski stav osnivača kluba.

Za boje kluba uzete su crvena, bela i plava, istorijski povezane sa Hoze Garvasio Artigasom nacionalnim herojom te zemlje koji se smatra ocem urugvajske nezavisnosti.

Važnost Nacionala je u tome što je bio prvi klub na američkom kontinentu (uključujući i Severnu i Južnu Ameriku) koji nisu osnovali ili kontrolisali Britanci, niti drugi stranci. To je činjenica na koju su pristalice ovog kluba i danas ponosne.

 

Tim Nacional, 1905. godina, Foto: Wikipedia

OZLOGLAŠENI NAVIJAČI

Pristalice Penjarola i Nacionala prave izvanderednu atmosferu na stadionu, ali su ozloglašeni zbog velikog broja incidenata koje izazivaju.

Navijači Penjarola su u poslednjih dvadesetak godina, zbog velikog broja incidenata na tribinama i van njih koštali klub najmanje 31 boda, koja su oduzeta ekipi.

Zbog kazni i oduzimanja bodova navijači su direktno odgovorni zašto Penjarol nije osvojio tri prvenstva, Aperturu 1994. godine, Klausuru 1997. godine i Aperturu 2002. godine.

Po incidentima ne zaostaju puno ni pristalice Nacionala.

Zanimljivo je da nije samo nastanak kluba razlikovao rivale.

Naime, sam način igre još od prvih mečeva dva kluba drastično se razlikovao.

Početkom 20. veka igrači Nacionala su razvili kreativniji i za oko lepši stil igre, koji je obilovao driblinzima. Na taj način suprotstavljali su se britanskom stilu igre, gde su strani igrači u Penjarolu fizički bili dominantniji i gde su koristili snagu u kontakt igri.

Takođe, ostali klubovi koji su u tim godinama imali strane igrače forsirali su ostrvski pozicioni stil igre, sa dugim loptama, gde su svoje telo koristili kao ubojito oružje.

Nasuprot njima, Nacional je forsirao brzu igru kojom se izbegavaju direktni dueli, sa puno driblinga i kratkih pasova. Tadašnja igra Nacionala ličila je na preteču onoga kako Barselona igra danas.

 

Fotografija sa utakmice Nacional – Atletiko Madrid, Foto: Wikipedia

Kroz istoriju, dva kluba su imala veliki broj nezaboravnih utakmica.

Tako je utakmica odigrana 25. maja 1934. godine u finalu plej-ofa urugvajskog prvenstva ostala upamćena po spornoj situaciji kada je Penjarol postigao gol nakon što je lopta, koja je bila na putu da izađe u gol-aut, odbila o torbu lekara Nacionala.

 

Lopta se vratila na teren nakon čega je Penjarol postigao pogodak. Sudija je priznao gol, ali nakon žestokih protesta igrača on je poništen. Ipak, fudbaleri Nacionala su ostali bez dvojice fudbalera koji su zbog protesta isključeni. Utakmica se nije završila tog dana, jer je mrak počeo da pada, pa je nakon dosta rasprava nastavljena tek 27. avgusta kada je ostalo 0:0. Kasnije u plej-ofu Nacional je uspeo da dobije Penjarol sa 3:2 i osvoji šampionat.

Navijači Nacionala sa zadovoljstvom se sećaju još jednog velikog derbija odigranog 14. decembra 1941. godine kada su došli do najubedljivije pobede u istoriji derbija. Tog dana Nacional je pobedio Penjarol sa 6:0! 

Da trijumf bude potpun pobrinuo se rezervni tim Nacionala koji je savladao Penjarol sa 4:0. Tako su dva tima Nacionala tog dana pobedili najljuće protivnike ukupnim rezultatom 10:0.

Navijači Nacionala taj događaj i danas nazivaju El Día del (Dan 10:0). Time je oboren rekord Penjarola koji je držao kao najubedljiviju pobedu u derbiju kada je daleke 1911. godine trijumfovao sa 7:3.

I navijači Penjarola imaju svoj dan za pamćenje. U oktobru 1949. godine Penjarol je do poluvremena vodio protiv Nacionala sa 2:0. Kada je trebalo da počne drugo poluvreme igrači Nacionala su odbili da izađu na teren, navodno nezadovoljni suđenjem. Kod navijača Penjarola ta utakmica ostala je upamćena pod nazivom Clásico de la Fuga (Derbi kada su pobegli).

INCIDENTI NEZAOBILAZNI 

Jedan od većih sukoba pristalica dva kluba dogodio se krajem novembra 2013. godine kada je u incidentima privedeno najmanje 20 huligana, dok je devetoro policajaca povređeno. Neredi su počeli kada su pristalice Nacionala raširile zastavu oduzetu navijačima Penjarola još 2011. godine, na kojem je bio lik Rodriga Agirea, mladog navijača koji je upucan u navijačkom obračunu 2011. godine.

Pobesneli navijači Penjarola porušili su ograde u pokušaju da stignu do dela tribine sa pristalicama Nacionala. Policija je uspela nekako da spreči besne navijače domaćeg tima da dođu u direktan okršaj sa protivnicima. Meč je bio prekinut 11 minuta, a nakon incidenata je zaplenjeno najmanje 100 baklji koje su unesene na stadion.

Podsetimo, prošle godine, takođe u novembru, prekinut je šampionat Urugvaja zbog ubistva navijača Penjarola.

Naime, kako su tada preneli svetski mediji, navijač Penjarola Ernan Fiorito ubijen je jer nije želeo da preda navijačka obeležja svog tima pristalicama Nacionala. Tom prilikom povređena su još dva navijača Penjarola, a policija je odmah uhapsila čak 12 osumljičenih osoba za ubistvo.

U saopštenju Fudbalskog saveza Urugvaja je tada pisalo da je fudbal važan za sve stanovnike ove zemlje, ali da je ljudski život daleko važniji.

 

NAJVEĆE ZASTAVE NA SVETU

Navijači Penjarola su 12. aprila 2012. godine razvili zastavu dugu 309 metara i široku 46 metara preko tribine pokrivši njome 14,124 kvadratna metra. Zastava je koštala 35.000 dolara, a novac je sakupljn većinom donacijama navijača.

Međutim, godinu dana kasnije i pristalice Nacionala su imale iznenađenje. Naime, oni su na meču Kopa Libertadores protiv meksičke Toluke oborili svetski rekord kada su razvili zastavu dužine 600 i širine 50 metara. Za izradu zastave bilo je potrebno godinu i po dana!