Perić: Igrači se ne odazivaju zbog selektora, već zbog svoje zemlje

Selektor rukometne reprezentacije Srbije Dejan Perić rekao je da je za predstojeće kvalifikacione utakmice za Evropsko prvenstvo u nacionalni tim pozvao najbolje igrače koje je mogao.

– Kriterijumi za pozivanje reprezentativaca su bili protivnici s kojima igramo, forma i da se uklapaju u viziju u odnosu na ono što se očekuje. Opredelio sam se za određene igrače u odnosu na ono što ove dve utakmice zahtevaju od nas – rekao je Perić za zvanični sajt Rukometnog saveza Srbije (RSS).

Srpski rukometaši će 29. oktobra u hali Pionir dočekati Crnu Goru, dok će četiri dana kasnije gostovati Izraelu, u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo 2016. godine.

Perić je kazao da je prilikom izbora na prvom mestu bilo opredeljenje igrača da nastupaju za reprezentaciju.

– Igrači se ne odazivaju zbog selektora, već zbog svoje zemlje. Odatle smo svi potekli, to predstavljamo, pamte se početak i kraj karijere, ali se pamti i zemlja iz koje si potekao, to je ponos. Različite stvari su rešavanje egzistencije, posao i državni tim – istakao je Perić.

Selektor je dodao da je prema sebi zahtevniji nego prema drugima, kao i da voli da sarađuje sa ljudima „sa sličnim talasnim dužinama”.

– To omogućava da dobro funkcionišemo i na terenu, a i van njega. Svi pojedinci su deo tima, ali ne prave svi tim. Potpuno odgovorno i samostalno sam se opredelio za sastav. Ne postoje mladi i stari, već manje i više dobri. Moja obaveza je da pozovem najbolje, a isto tako nagradim mlade igrače ako to zasluže – naveo je Perić.

On je rekao da veoma poštuje Crnu Goru, kao i da ne očekuje lake duele sa Izraelom.

– Svaka utakmica će biti posebna na svoj način. Pobede deluju kao pritisak, ali nema linije manjeg otpora. Jedan pojedinac, sportista, kada se sam priprema i postavlja sebi visoke ciljeve, onda bilo kakva odgovornost i imperativ pobede njega ne opterećuju, već se on sam sprema za tako nešto – rekao je Perić.