Petar Škundrić na čelu FK Crvena zvezda?

Aktuelni predsednik Sportskog društva mogao bi uskoro na istu funkciju u fudbalskom klubu.

Predsednički izbori u FK Crvena zvezda održaće se 10. i 11. decembra, a po svemu sudeći, kao i na prethodna tri, postojaće samo jedan kandidat.

Posle Vladana Lukića (u dva navrata) i Dragana Džajića, MONDO saznaje da će ovaj put na glasačkom listiću pisati – Petar Škundrić.

Aktuelni predsednik Sportskog društva Crvena zvezda još nije zvanično prihvatio kandidaturu, ali se sa nekoliko strana vrše nagovori da to učini. Oni koji bi voleli da ga vide u glavnoj kancelariji na “Marakani” smatraju da, uz funkcionersko iskustvo, poseduje potreban autoritet i sposobnost da crveno-bele izvuče iz, pre svega finansijski, katastrofalne situacije.

Škundrić je najzaslužniji za dolazak kompanije Gasprom u Crvenu zvezdu, što je i doprinelo da u septembru 2010, na predlog tadašnjeg rukovodstva fudbalskog kluba, bude izabran za predsednika sportskog društva. U to vreme je bio ministar rudarstva i energetike u vladi Srbije, a poznat je i kao jedan od osnivača i prvi generalni sekretar Socijalističke partije Srbije.

Nema sumnje da Petar Škundrić deluje kao neko ko je dovoljno samostalno jak da ne padne pod uticaje “sa strane” prilikom donošenja odluka, čega je godinama unazad i te kako bilo na “Marakani”.

Crveno-belima je u ovom trenutku najpotrebnije da za predsednika imaju osobu spremnu da preuzme punu odgovornost za rukovođenje klubom, ali i sposobnu da pojača Upravni odbor. Sportski sektor bi u ovom slučaju najverovatnije bio poveren Zvezdanu Terziću, međutim, uz određenu kontrolu rada, moguće i ograničenja.

Ostaje da se vidi da li je Škundrić, koji je sigurno dobro upoznat sa situacijom pošto je kao predsednik sportskog društva često prisutan na sastancima vrhuške fudbalskog kluba, spreman da prihvati ovaj izazov. Po saznanjima koja imamo, blizu je da se to dogodi.

Od povlačenja Dragana Džajića, u junu ove godine, ulogu vršioca dužnosti predsednika Zvezde obavlja Svetozar Mijailović, inače predsednik Skupštine kluba.

Rok za podnošenje kandidature je 7. decembar, tako da ima vremena da se pojavi još neko ime uz Petra Škundrića, ali za sada ga nema na vidiku.

Uslovi za kandidovanje

Kandidat za predsednika FK Crvena zvezda može da bude svaki član kluba predložen od Upravnog odbora ili najmanje 500 članova, a uslovi koje treba da ispunjava su: da je član kluba najmanje godinu dana, da je ugledan član društva i da je poznat i poštovan u profesiji kojom se bavi, da nije osuđivan za krivična dela za koja je zakonom propisana kazna zatvora u trajanju od pet godina ili duže, da ima iskustva u rukovođenju ili da je ugledan sportista ili sportski radnik.