Petrović: Cibona ide u stečaj ako ne reši problem blokade, ovo je bitan period za klub

Direktor Cibone Aco Petrović izjavio je danas da će taj košarkaški klub otići u stečaj, ako se do 1. septembra ne reši problem blokade.

Novčana blokada Cibone pri Međunarodnoj košarkaškoj federaciji (Fiba) je nešto više od milion evra zbog duga prema četvorici bivših igrača: Marku Tomasu, Damiru Markoti, Gordanu Giričeku i Goranu Vrbancu.

Kako je prenela Hina, Petrović će sa njima pokušati da se nagodi, a ako uspe u tome, garantuje isplatu obećanog iznosa do 1. septembra.

– U datim okolnostima naša ponuda će biti maksimalno korektna. Ako do 1. septembra ne izvršim ono što sam obećao, moja reč ne vredi ništa i ceo projekat pada u vodu. Ovo je poslednja šansa za spas Cibone. Taj datum je jednako važan za klupsku istoriju kao i titula prvaka Evrope – rekao je Petrović.

– Ili će klub do 1. septembra profunkcionisati, ili će otići u stečaj. Druga opcija ne postoji – dodao je bivši trener Cibone.

Petrović je od zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića dobio mandat za spas Cibone i radi volonterski na funkciji direktora kluba.

Osim dugovanja prema pomenutoj četvorici igrača, Petrović je rekao da je cilj da se izmire dugovanja prema igračima iz prošle sezone.

– Oni su to zaslužili jer su svojim igrama i rezultatima zadužili klub – rekao je Petrović.

Istakao je da klubu nije potrebna deblokada kod Fibe kako bi ponovno dovodio strance, već da se “razbije atmosfera nepoverenja prema klubu” s kojom se susretao u svim dosadasnjim kontaktima, otkako je prošle nedelje započeo proces konsolidacije kluba.

Kako planira, Cibona bi u budućnosti trebalo da se oslanja na talentovane igrače iz juniorskog pogona kojima bi bio priključen samo jedan Amerikanac.

– Budžet kluba za sledeću sezonu biće 500.000 evra i ni lipe više. Tim će se graditi oko petorice, šestorice talentovanih juniora kojima će biti priključeni naši veterani i američki košarkaš na poziciji plejmejkera – rekao je Petrović.

Ekipu će i dalje voditi treneri Slaven Rimac i Jurica Golemac, uz pomoć iskusnog Vlade Vanjka.

– Oni su svojim prošlosezonskim rezultatima u potpunosti zaslužili poverenje. Ja im se sigurno neću mešati u posao. Mogu pomoći savetima, ako to od mene budu tražili, ali trenerski posao me ne zanima – naglasio je Petrović.

Cibona bi do 5. oktobra trebalo da dobije novi Upravni odbor od pet članova i novog predsednika.

– U Upravnom odboru će biti samo privrednici. Oni će iznedriti predsednika. Politika u Ciboni više neće biti prisutna u onom kontekstu u kojem se dosad pominjala. Ja ću predstavljati sponu prema Gradu, ali svi znaju da sam čovek sporta, a ne političar. Maksimalno sam nezavistan, nikome ništa ne dugujem i radiću samo po svojoj savesti – rekao je Petrović.