PIKSI O PORAZU: Evo šta je selektor izjavio nakon debakla Srbije na MUNDIJALU

Selektor srpskih fudbalera Dragan Stojković rekao je da su "orlovi" u Kataru doživeli rezultatski neuspeh, ali je čestitao svojim igračima na pruženom maksimumu. Piksi je optimista i za kraj je poručio: Bićemo bolji, idemo na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj!

printscreen/RTS

Dragan Stojković Piksi rekao je za RTS da je ponosan na svoje igrače uprkos porazu od Švajcarske u ključnom meču za plasman u osminu finala Mundijala.

Generalno, nije se moglo više očekivati. Postoje neki razlozi koji su opravdani. Da biste igrali Svetsko prvenstvo, morate kao ekipa da budete spremni fizički 100 posto. Neki iggrači su bili van utakmica zbog povreda nekoliko meseci. Igrači su dali maksimum, nemam šta da im zamerim“, rekao je selektor Srbije za RTS.

Selektor smatra da je prvo poluvreme protiv Švajcarske odigrano korektno, ali da su napravljene greške koje ne smeju da se dešavaju.

Prvo poluvreme smo odigrali dosta korektno, uspeli smo da okrenemo rezultat u našu korist. Izjednačenje na minut-dva do poluvremena ne sme da se dešava. Morali smo da budemo pametniji, iskusniji. Dosta naivno smo vratili psihološku prednost Švajcarskoj.

Piksi smatra da su “orlovi” doživeli rezultatski neuspeh, ali nema šta da zameri igračima.

Jeste razočaranje. Ali, kad pogledate srpski fudbal generalno, učestvovanje na Svetskom prvenstvu je ogroman uspeh. Imali smo perfektan kvalifikacioni ciklus, gde smo zasluženo bili prvi u grupi, pobedili Portugaliju i našli se u Dohi. Postoji vreme kada vas hvale, ali i vreme kada dođe do neuspeha. Ovo jeste rezultatski neuspeh, ali igračima nemam šta da zamerim. Sa svim problemima koje smo imali, borili su se do kraja. Ali, za ovaj nivo fudbala je to nedovoljno.”

Selektor se još jednom dotakao zdravstvenog stanja igrača.

Pogledajte Nemačku, Dansku, Urugvaj, koji su završili takmičenje. U ovom zdravstvenom stanju u kojem su bili igrači mogu samo da im čestitam što su pružili maksimum. Treba biti dostojanstven i u porazu, zato sam čestitao Švajcarskoj na zasluženom prolazu.

Sledi veliki posao, a naredni cilj je plasman na Evropsko prvenstvo u Nemačkoj za dve godine.

Moramo da korigujemo neke stvari. Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo počinju već u martu, a mi želimo da budemo u Nemačkoj 2024. Kontinuitet na velikim takmičenjima jedan je od ciljeva reprezentacije.”

Piksi se zahvalio i na velikoj podršci navijačima pre i tokom Mundijala u Kataru.

Veliki broj ljudi je došao da nas podrži. Ipak je ovo fudbal. Ekipa je dala svoj maksimum, u stanju u kojem se nalazila. Podrška je bila velika, mora tako da se nastavi bez obzira na rezultat. Ponosan sam što smo u poslednjih godinu i po dana podigli srpski fudbal. Kritika će biti i treba da ih bude. Prihvatiću ih na dostojanstven način. U sportu morate da naučite i da pobeđujete i da gubite. Ali, moramo da izvučemo pouke, greške ćemo da izmenimo u narednom periodu.”

Bez obzira na sve, Piksi je optimista i šalje jasnu poruku:

Bićemo bolji i kvalifikovaćemo se za Evropsko prvenstvo!”