PIKSI PRED KVALIFIKACIJE ZA EVROPSKO PRVENSTVO: “Dugujem izvinjenje naciji…”

Selektor fudbalske reprezentacije Srbije Dragan Stojković Piksi govorio za medije o predstojećim utakmicama "orlova" u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, protiv Litvanije i Crne Gore. Piksi kaže da njegova ekipa ne želi da razočara kao u Dohi i da će kroz novi ciklus kvalifikacija ići korak po korak.

Printscreen RTS

“Imamo vremena za principe igre. Ima tu mnogo više pozitivnih stvari od negativnih, te pozitivne treba da zadržimo, a loše, koje su nas koštale rezultata u Dohi, moramo da popravimo.

Bio sam i ja razočaran, ne mogu da se smejem kada nismo ispunili cilj. S druge strane, nisam video nikakvu tragediju. Nismo imali sportske sreće, za razliku od nekih drugih reprezentacija kojima je sreća bila dobar drug.

Analizirali smo sve. Odlazak u Bahrein, dolazak u Dohu, prvi trening, drugi trening, napravljen je izveštaj. Nema razloga da se bilo ko krije, po povratku sam izašao pred vas da me pitate šta želite. Nisam želeo da se krijem, jer snosim odgovornost.

Izveštaj je bio podroban – od prvog do poslednjeg dana.

Moja odgovornost je moja odgovornost. Kao što odlučujem o spisku, ko će igrati, ko će biti zamenjen, tako odlučujem o svemu pa i o odgovornosti.

Završen je ciklus od dve godine, bili smo dobri u većem delu. Pred nama je novi ciklus i strahovita želja da odemo u Nemačku. Ići ćemo korak po korak.

O Litvaniji i Crnoj Gori

Svaka utakmica je teška, svaka utakmica je finale. Samo takvim pristupom možemo doći do cilja. Sve ekipe imaju isti cilj, žele da budu među prve dve ekipe. Bitno je kako mi sebe gledamo i kako sebe spremamo za izazove koji su pred nama.

U narednih nekoliko dana radićemo na određenim segmentima, da ispravimo greške. Inače, treba da igramo kao i do sada.

Mi utakmicu protiv Crne Gore gledamo na najsportskiji mogući način. To je samo jedna utakmica u nizu u kvalifikacijama, utakmica će se igrati sa 22 igrača na terenu i to je jedino što mene zanima.

Ali o Crnoj Gori je zabranjeno da se priča, pričamo samo o Litvaniji.

Nismo favoriti u grupi, što su ostali slabiji od nas?

Sama činjenica da nas nije bilo na Evropskom prvenstvu 24 godine je degute, ali imamo novu šansu, novo dokazivanje, da kroz požrtvovanost svakog igrača dođemo do cilja.

Izvinjenje naciji i očekivanja od novih kvalifikacija

Dugujem izvinjenje naciji za očekivanja koja su bila prenaglašena ili ne, što se tiče Dohe i Svetskog prvenstva. Najveće izvinjenje dugujem ljudima koji su bili u Dohi što smo ih razočarali i ispali u prvom krugu.

Kvalifikacije za Evropsko prvenstvo trebalo bi da povrate ugled i reputaciju koju smo stvarali dve godine. Smatram da moramo biti spremni za jedno – svaka utakmica će predstavljati finale za nas i tako ćemo ih gledati.

Ne želimo da razočaramo, želimo da pružimo maksimum. Od nas puno toga zavisi, maksimalno koncentrisani i motivisani možemo do cilja. Prvi zadatak je pobediti Litvaniju i to je dobar pravac. Idemo korak po korak.

Nema nas na Evropskom prvenstvu 24 godine i to je dovoljno zabrinjavajuće. Tradicije su tu da se ruše. Zdravstveni bilten igrača je sasvim okej i učinićemo sve da napravimo prvi korak, da pobedimo Litvaniju.

Želimo da reprezentacija bude bolja, efikasnija i odgovornija. Kada govorimo o defanzivi, ne možemo da gledamo individualno. Ceo tim mora da se brani, ceo tim napada. Imali smo analizu, znamo šta treba da popravimo.

O Evropskom prvenstvu ćemo pričati kada se kvalifikujemo. Grupa je teška, ne dozvoljavam da pričaju da je laka. Bude li iko pomislio da je laka utakmica protiv Litvanije, taj ima veliki problem.

Danas imamo prvi trening, večeras i prvi sastanak gde igračima želim da objasnim neke stvari i nadam se da će oni biti spremni za kvalifikacije.”