Piksi: Videće se koliko sam pomogao Zvezdi u borbi za licencu

Jedan od najboljih srpskih fudbalera u istoriji je u razgovoru za 'Naše novine' govorio o kontaktu s Platinijem, pričama o tome da se nalazi na listi za hapšenje, pomoći koju je poslao poplavama ugroženom stanovništvu...

Bivši fudbaler i predsednik Crvene zvezde, nekada proslavljeni reprezentativac Jugoslavije, sada slobodni trener Dragan Stojković Piksi u intervjuu za „Naše novine” indirektno je potvrdio da je urgirao kod prvog čoveka UEFA Mišela Platinija da najtrofejniji srpski klub dobije evropsku licencu, prenosi „Mozzart Sport”.

Stojković, koji je među prvima finansijki pomogao stanovnicima Srbije ugroženim poplavama, rekao je i da ga više ne uzbuđuju konstantne priče o njegovom hapšenju, kao i da je nedavno bio jedan od glavnih kandidata da postane šef stručnog štaba londonskog Totenhema.

Koliko ima istine u nezvaničnim informacijama da je potpredsednik Crvene zvezde Slaviša Kokeza nedavno kontaktirao sa vama s molbom da iskoristite autoritet kod predsednika UEFA Mišela Platinija i pomognete Crvenoj zvezdi da ne bude odstranjena iz Evrope?
– Ne znam koliko je dobro pričati o tome. Meni ne treba publicitet da govorim o tome šta sam i kako uradio. Ali reći ću vam, zašto da vam na kažem: uradio sam ono što mislim da treba. Uradio sam onako kako osećam.

Znači, ipak ste lobirali u UEFA da Zvezdi progledaju kroz prste?
– Iz ovih mojih reči pametan će sve shvatiti. Takvima je prethodni citat dovoljan, a-ha-ha… Evo mogu i ovo da vam kažem: u subotu ću biti u Lisabonu, na stadionu Benfike, kako bih uživo posmatrao finale Lige šampiona. Dobio sam poziv od gospodina Mišela Platinija koji nisam mogao da odbijem. Takođe, ljudi iz FIFA su me zvali da putujem u Brazil, da budem deo organizacionog komiteta Mundijala, ali tu odluku nisam doneo.

Da li ima istine u tome da Vas je FSS zvao da budete selektor Srbije?
– Ima vremena za tu priču. Drago mi je ako je narod u meni prepoznao čoveka koji sa uspehom može da vodi Orlove, ali ne odlučuje se o tome na internetu. Ne bih mnogo širio tu temu, posebno sada kada je Srbija doživela veliku tragediju.

Na pojedinim Tviter nalozima pre nekoliko meseci se pojavila vest da ste jedan od glavnih kandidata da preuzmete Totenhem posle odlaska Vilas-Boasa?
– Ima istine u tome što ste rekli…

Mnogo prašine podiglo je Piskijevo pojavljivanje na proslavi Olimpika iz Marselja i reči: „Crvena zvezda ne bi osvojila titulu evropskog prvaka da sam ja od početka bio na terenu.”
– Eto vidite šta može da uradi pogrešan prevod. I zbog takvih stvari sam odlučio da budem po strani. Nisam lud da pričam takve budalaštine. Da razjasnimo: u Francuskoj postoji jedinstveno mišljenje da bi Olimpik osvojio titulu evropskog prvaka da sam ja bio na terenu od prvog minuta. Oni su hteli da čuju šta mislim o tome, a ja sam samo izjavio da bi ishod možda bio drugačiji, a možda i ne bi. To nikada nećemo saznati. Sve su to priče šta bi bilo kad bi bilo. Postoji samo jedna nepobitna činjenica koja glasi: Dragan Stojković je u tom finalu odbio da šutira jedanaesterac. Ostalo su sve naklapanja.

Učestale su i priče da Dragan Stojković ne sme da se vrati u Srbiju, jer mu preti hapšenje zbog navodne zloupotrebe službenog položaja tokom predsednikovanja u Crvenoj zvezdi…
– Neka svako piše i priča šta hoće. Obično se takvi senzacionalni tekstovi pojave u trenutku kada nekome treba nešto. Ne znam šta bih više rekao na tu temu – jasan je Piski.

Pomoć ugroženom stanovništvu od milion dinara!

Sa suprugom Snežanom, Piksi će donirati pomoć stanovništvu poplavljenog područja Srbije u iznosu od milion dinara, a njegovo troje dece – Anja, Andrea i Marko po 100.000 dinara. Stojković je istakao da će novac uplatiti na račun Vlade Srbije.
– Duboko smo potreseni slikama koje svakodnevno gledamo iz poplavljenih delova Srbije. To nikoga ne ostavlja ravnodušnim – istakao je Stojković i dodao:
– Sada je potrebno da se pokažu sloga, solidarnost i humanost jer najteže, nažalost, tek predstoji. Toga moramo biti svesni. Pokušaću da izdejstvujem i pomoć preko mojih kontakata u Japanu. Ovo sam ja sve preživeo posle cunamija pre četiri godine – rekao je Dragan Stojković Piksi za „Naše novine”, a prenosi „Mozzart Sport”.