Pioniri Zvezde putuju u Lisabon: Igraće turnir i gledati finale Lige šampiona (FOTO)

U petak u Lisabonu počinje dugo očekivano okupljanje vodećih evropskih sportskih klubova iz 16 zemalja Evrope - učesnika drugog Međunarodnog društveno-odgovornog projekta za decu - Fudbal za prijateljstvo, pokrenutog od strane kompanije Gazprom.

Klubove kao što su: Čelzi (Velika Britanija), Šalke 04 (Nemačka), Lacio (Italija), Benfika (Portugal), BATE (Belorusija), Crvena zvezda (Srbija) i Galatasaraj (Turska) predstavljaće njihovi omladinci od 12 do 14 godina. U prilog dugogodišnjim tradicijama i titulama šampiona, svi klubovi koji učestvuju imaju jake dečije i omladinske sportske škole, koje omogućavaju uspešno treniranje i daju nove generacije budućih šampiona svake godine.

Na dan održavanja finalne utakmice UEFA Lige šampiona za sezonu 2013-14 između Reala i Atletika, održaće se Drugi međunarodni dečiji forum Fudbal za prijateljstvo.

Cilj projekta je da strastvenost prema sportu koristi kao moćno sredstvo za razvoj ključnih vrednosti među mlađom generacijom – poštovanja drugih kultura i nacionalnosti, jednakosti, posvećenosti zdravom načinu života. Projekat Fudbal za prijateljstvo održava se pod pokroviteljstvom svetske fudbalske legende, Franca Bekenbauera.

Igrači dečijih fudbalskih timova uzrasta od 12 do 14 godina iz 16 zemalja: Belorusije, Bugarske, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Mađarske, Italije, Holandije, Poljske, Portugala, Rusije, Srbije, Slovenije, Turske, Velike Britanije i Ukrajine – učestvuju u projektu ove godine. Jedan od ciljeva Foruma je da omogući svoj deci jednake mogućnosti harmoničnog razvoja, zbog čega će i deca sa posebnim potrebama biti učesnici ovog Foruma u Lisabonu.

– Vrednosti koje ovaj projekat promoviše – prijateljstvo, posvećenost, duh pobede, tradicija i istrajnost – dobijaju svoj posebni značaj u izuzetno teškoj situaciji u kojoj se našla naša zemlja posle katastrofalnih poplava koje su pogodile ceo region. Siguran sam da će deca u Lisabonu pokazati šta je pravi sportski duh, prijateljstvo, fer-plej, jednakost i poštovanje – izjavio je naš poznati voditelj Ivan Ivanović, zvanični Ambasador projekta Fudbal za prijateljstvo za Srbiju.