Pirova pobeda Ane Ivanović: Srpkinja eleminisana sa završnog Mastersa, Halep – Ivanović 6:7, 6:3, 3:6

Srpska teniserka Ana Ivanović savladala je Simonu Halep odlučujući meč za plasman u polufinale WTA završnog turnira. Međutim, pobeda od 2:1 u setovima nije bila dovoljna za plasman u polufinale, ali je Ana na odličan način završila sezonu i u ovom meču prikazala pravu borbenost.

Meč obeležen velikim oscilacijama – usponima i padovima u igri srpske teniserke, završen je u korist njenog protivnika. Simona Halep nije dozvolila Ani Ivanović da dođe do pobede u dva seta, jer bi na taj način najbolja teniserka sveta Serena Vilijams bila eleminisana sa završnog turnira, dok bi se Srpkinja našla u polufinalu.
Prvi set bio je, blago rečeno – čudesan. Ana je gubila sa 4:1, a onda je uspela da napravi potpuni preokret i posle taj-brejka osvoji set. U nastavku, slična igra kao i na početku meča. Ali ovog puta nismo videli preokret. Nervoza i umor kod Ane su presudili, a Simona Halep je uspela da izjednači u setovima i tako ‘izbaci’ srpsku teniserku sa turnira u Singapuru. Treći set pripao je Ani, dala je sve od sebe i pokazala pravu borbenost iako pobeda više nije igrala glavnu ulogu…

Najava i tok meča:

Rumunka je već obezbedila plasman dalje, a Srpkinji je za prolaz potrebna pobeda sa 2:0 u setovima.

Od tri dosadašnja međusobna okršaja Ana je dobila samo jedan, a u jedinom ove godine slavila je Halep (u Madridu 6:2, 6:2). Trebalo je da se sastanu i nedavno u Pekingu, ali je Rumunka predala meč još pre početka.

Halep je ove sezone igrala u finalu Rolan Garosa, polufinalu Vimbldona i četvrtfinalu Australijan opena, osvojila je titule u Dohi i Bukureštu, a zaustavljena je u Madridu u polufinalu.

Tok meča pretite UŽIVO na portalu Dnevno.rs…

Prvi set: Simona Halep – Ana Ivanović 6:7

Srpska teniserka odlično je otvorila meč. Čast prvog servisa pripala je njoj, pa je gem sa lakoćom osvojila – 40:15 (1:0). Već u narednom, na servis Rumunke, bilo je jasno da i bez obzira što se plasirala u polufinale, Halepova neće tako lako dozvoliti Ani da stiže do poena. Imala je Ana nekoliko dobrih riterna, ali je na kraju Simona izjednačila – 1:1.

Namučila se Ana u narednom gemu. I onda kada je izgledalo da će se izvući servisima i kada su svi mislili da je Srpkinja povela, Rumunka je tražila čelendž, koji je uticao da u naredna dva poena stigne i do brejka. Halep vodi 2:1…

Ostala je Ivanovićeva pribrana i nije dozvolila da je situacija iz narednog gema pokoleba. Na servis protivnika stigla je do tri brejk šansi (40:0). Međutim – ponovo pad. Halepova je odbranila sve tri i stigla do izjednačenja, a onda i do osvajanja gema – 3:1. Ogromna propuštena prilika za srpsku teniserku.

Očekivano, Ani je posle brojnih neiskorišćenih šansi pala koncentracija, što je rezultiralo da Rumunka stigne i do drugog brejka i povede sa 4:1. U nastavku je dobrim riternima naterala je protivnicu na defanzivu i smanjila je na 4:2.

Ipak, već u narednom gemu izgubila je još jedan svoj servis, pa se našla na korak od eliminacije. Delovalo je da je sve praktično rešeno u tim trenucima, ali Ana se nije predavala, dobila je dva vezana gema i smanjila na 5:4. Konačno Ivanovićeva ulazi u ritam. I dalje se mučila, ali je njena igra izgledala mnogo bolje. Uspela je da dođe do izjednačenja – 5:5. Ana se nije predavala, dobila je četiri vezana gema i potpuno preokrenula situaciju u prvom setu – 6:5.

Sa lakoćom je Simona Halep osvojila naredni gem i tako izborila taj-brejk. Ponovo problemi, kao što je Rumunka prokockala 5:2 u gemovima, tako je i Ana u taj-brejku. Dramatična završnica ovog seta. Rumunka je dobila četiri vezana poena i došla je do set lopte, ali je Ana odigrala hrabro, uspela je da izjednači na 6:6, a onda i da dobije taj-brejk sa 9:7 (1:0).

Drugi set: Simona Halep – Ana Ivanović 6:3

Baš kao i u prvom setu, u istom problemu se naša teniserka našla i u nastavku. Loše je počela, koncentracija je pala, a Halepova je znala to da iskoristi. Povela je sa 4:1 i preuzela apsolutnu kontrolu meča.

U šestom gemu na svoj servis, Ana je delovala agresivnije i nije dozvolila Simoni da stigne do još jednog laganog brejka. Sa dva dobra servira Ivanovićeva osvaja gem – 4:2. U narednom gemu, Ana pravi brejk i ponovo se vraća u igru.
Još jednom gledamo čudesnu igru. Od uspona do padova, a Ana ponovo pravi iznenađenje. U Osmi gem doneo nam je fantastičnu borbu, imala je Ivanovićeva set loptu, koju nije iskoristila posle fantastičnog poena Rumunke. Nervoza i umor bili su jači, Rumunka je dobila poslednja dva gema, dobila je set sa 6:3 i tako ostavila Anu bez šansi za polufinale.

Treći set: Simona Halep – Ana Ivanović 3:6

Mnogo opuštenija igra viđena je u poslednjem setu. Rumunka nije mnogo trošila energiju, ali je i dalje diktirala tempo igre. Ipak, borila se i Ana. U trećem gemu spasila je tri brejk lopte, a potom stigla i do poena prednosti. Nažalost nije uspela da iskoristi, Simona izjednačila 40:40. Sa dva vezana poena Ana stiže osvaja na svoj servis – 2:1.

Srpska teniserka je ipak pokazala veliku mentalnu snagu. Nije pala, odigrala je sjajno i na kraju se pobedom oprostila od ovog turnira – 6:3.