Plašite se čuvene “Obrve”: Entoni Dejvis je u potrazi za kvadrupl-dablom!

Entoni „Obrva“ Dejvis igra na izuzetnom nivou ove godine i mogao bi čak da dođe do dvocifrenog učinka u četiri statističke kategorije na jednom meču, čemu je bio najbliži u nedavnom duelu protiv Denvera. Sjajni pojedinačni učinak Dejvisa kvare slabe igre njegovih Pelikansa. Po sadašnjem plasmanu, Dejvis ni u trećoj sezoni u NBA ligi neće zaigrati u plej-ofu.

 

U svojoj trećoj sezoni u profesionalnoj konkurenciji, Entoni Dejvis pruža fantastične partije. Kada se pogleda napredna individualna statistika, odnosno indeks efikasnost igrača, „Obrva“ je na prvom mestu sa rejtingom 31.45 što ga svrstava u red ozbiljnih pretendenata na titulu igrača godine. Takođe, visoki igrač Pelikansa skoro u svim statističkim kategorijama igra najbolju sezonu u karijeri. Za sada je (kao i na kraju prošle sezone) najbolji bloker lige sa prosečno 2,4 „banane“ po meču i prosečno beleži dvocifrene učinke u dve kategorije sa 24,6 poena i 10, skoka po meču.

Ipak, ono što izdvaja igrača prepoznatljivog po spojenim obrvama je neverovatan spoj karakteristika kakav možda i nikada pre njega nije viđen u NBA ligi i svetu košarke uopšte. Dejvis ima fantastične atletske sposobnosti. Visok je 208 cenitmetar, ali ima ogromoan raspon ruku koji je 17 centimetara veći od njegove visine. Uz to, on ima fantastičan odraz i veoma je brz i to mu sve pomaže da bude prava noćna mora za protivnike čije šuteve zaustavlja sa lakoćom.

 

Verovatno do sada neviđene fizičke predispozicije Entonija Dejvisa su skopčane sa izuzetnom košarkaškom inteligencijom i zapanjujućom raznovrsnošću u igri. On je odličan pod samim košem, ali kako se to naročito vidi ove godine, u stanju je i da sa lakoćom pogađa sa poludistance iz skoka. Takav šut se izuzetno teško brani, pogotovo kada se u obzir uzme njegov raspon ruku i skočnost. Dalje, on je izuzetno spretan sa loptom i dobro se snalazi i sa slabijom, levom rukom kojom može da završi napad posle ulaza, što nikako nije čest slučaj sa visokim igračima. Na kraju, on je u stanju i da dobro asistira svojim saigračima čime je dodatno obogaćen njegov i te kako raznovrstan napadački arsenal.

Izuzetna raznovrsnost koju poseduje ga je ove sezone dovela veoma blizu jednog individualnog uspeha koji se viđa izuzetnu retko. U martovskom duelu protiv ekipe Denver Nagetsa koji je završen posle produžetka, Dejvis je bio blizu da ostvari kvadrupl-dabl, odnosno da bude dvorocifren u četiri različite kategorije. „Obrva“ je tada upisao  zapanjujućih 36 poena, 14 skokova, devet blokada i sedam asistencija. Time se približio senzacionalnom učinku do kojeg je stiglo samo četiri igrača, a najskorije su to tokom devedesetih godina prošlog veka ostvarili Dejvid Robinson i Hakim Olajdžuvon.

 

Da bi upisao prvi kvadrupl-dabl posle više od decenije, „Obrva“ će morati da postavi lični rekord po broju blokada u kombinaciji sa najboljim učunkom po broju asistencija ili ukradenih. Dvocifreni učinci po poenima i skokovima uopšte nisu problem jer ih beleži u proseku, dok je do devet „rampi“ na meču stizao u više navrata. Najveći problem u potrazi za ovakvim istorijskim učinkom će biti četvrta kategorija gde će mu trebati ili tri dodatna dodavanja  ili četiri „krađe“ više nego što je uspeo da zabeleži u nekoj utakmici u dosadašnjoj karijeri. Ipak, eksperti smatraju da je on jedini košarkaš u celoj ligi koji je u stanju da dođe do četiri dvocifrena učinka.

Kada je timski učinak Dejvisa i saigrača u pitanju, tu nastaju problemi. Za sada, Dejvisov Nju Orleans nije na mestu koje garantuje učešće u završnici. Kako se čini, desetoplasirani tim na Zapadnoj konferenciji iznad kojeg su Finiks i Oklahoma neće ni stići do doigravanja, uprkos njegovoj sjajnoj formi. Očigledno je da Nju Orleans nema dovoljnu „dubinu“ da bi stigao do plej-ofa, što je dodatno otežano velikim brojem povreda koje muče ekipu. I sam Dejvis je do sada propustio 14 mečeva, dok je taj broj znatno veći (čak 33) kada se pogleda prisustvo druge zvezde tima Džrua Holideja. Zapravo, Holidej i ne pruža očekivane partije zbog povreda, pa je drugi pojedniačno najbolji igrač u timu zapravo francuski centar Aleksi Ažinsa.

 

Prvi pik na draftu 2012. godine  samim tim ni u trećoj sezoni neće uspeti da stigne do završnice lige što je izuzetno retko kada su u pitanju igrači njegovog kalibra. Po rejtingu efikasnosti, košarkaš koji pokriva pozicije krilnog centra i centra je sa prosečnim indeksom od preko 26 u dosadašnjoj karijeri u izuzetno ekskluzivnom društvu i tik iza legenda košarke poput Čembrlena, Džordana, Abdul-Džabara, Robinsona ili O’Nila. Među ovim zvezdama, jedino Šek nije bio u plej-ofu tokom debitantske sezone, ali je to ispravio već sledeće godine.

Takođe, bolji učinak od Dejvisovog ove sezone su imali samo Čembrlen, Džordan i Džejms. Od ukupno 17 slučajeva u istoriji u kojima je neki košarkaš imao indeks efikasnosti iznad 30, jedino se Vejd (2007/08) i Čembrlen (1962/63) nisu pojavili u završnici. Uprkos sjajnim partijama koje pruža, čini se da će se Entoni Dejvis upisati u istoriju i u ovom, negativnom kontekstu.