Platinija brine porast huliganizma i ekstremizma: Vraćaju se ‘mračni dani’

Predsednik Evropske fudbalske unije (UEFA) Mišel Platini upozorio je danas da će se vratiti "mračni dani" huliganizma ako evropske vlasti ne pomognu u njegovom obuzdavanju.

 

On je rekao da je na evropskim stadionima vidljiv porast “nacionalizma i ekstremizma” i ocenio da bi formiranje novog tela moglo da pomogne u rešavanju tog problema.

Evropska sportska policija bi mogla da pomogne da se na utakmicama ne dešavaju ponovo stvari iz ne tako daleke prošlosti. Prošlosti u kojoj su se huligani i sve vrste fanatika pitale za sve na nekim evropskim stadionima – preneo je Bi-Bi-Si Platinijeve reči.

Bivši francuski reprezentativac bio je igrač Juventusa u finalu Kupa šampiona 1985. protiv Liverpula, kada su na stadionu u Hejselu izbili neredi u kojima je poginulo 39 ljudi.

U poslednje vreme zabeleženi su brojni incidenti. Četvrtfinale grčkog kupa 11. marta između Olimpijakosa i AEK-a prekinuto je kada su huligani uleteli u teren.

Posle toga je su vlasti suspendovale grčku ligu na nedelju dana.

– Poslednjih meseci su nas pogađale slike za koje sam mislio da su deo prošlosti. Neki od nas su to iskusili iz prve ruke. U mom slučaju, bilo je to pre 30 godina. Niko ne želi da se tako nešto ponovi – rekao je Platini.

On je rekao šta misli da bi moglo da pomogne u rešavanju problema.

– Niko ne želi da se ti događaji ponavljaju. Trebaju nam oštrije zabrane ulaska na stadion i, ponavljam, stvaranje Evropske sportske policije. Tražio sam to još od 2007. godine, kada sam prvi put izabran za predsednika UEFA – rekao je Platini.

Kijevski Dinamo morao je da zatvori deo stadiona na utakmici Lige Evropa protiv Evertona zbog problema s navijačima u ranijem duelu sa Genganom.

Klub je morao da plati kaznu od 70.000 švajcarskih franaka.

U oktobru prošle godine prekinuta je utakmica Srbije i Albanije u Beogradu, kada se iznad stadiona pojavila bespilotna letelica s političkom porukom, nakon čega su izbili neredi.

Moskovski Spartak je 2013. godine morao da igra dve utakmice bez publike posle nereda na utakmici ruskog kupa protiv Šinik Jaroslavlja.