PLIVANJE Dopsaj: Reprezentacija je napravila veliki pomak, ovaj sport je u usponu

Potpredsednik Plivačkog saveza Srbije Milivoj Dopsaj rekao je danas da su rezultati plivača na Evropskom prvenstvu u Berlinu zadivljujući, dok reprezentativci obećavaju još veće uspehe u budućnosti.

– Reprezenatacija je napravila veliki pomak. Prvenstvo je bilo izuzetno kvalitetno i jako, oboren je veliki broj rekorda što pokazuje da je plivanje u usponu – rekao je Dopsaj na konrefenciji za novinare na beogradskom aerodromu.

Plivači Srbije su na šampionatu Evrope, koji se juče završio u Berlinu, osvojili dve zlatne medalje. Obe je osvojio Velimir Stjepanović, na 200 i 400 metara slobodnim stilom.

– Što se tiče reprezentacije Srbije imali smo dobar plasman. Ako bismo gledali zlatne medalje imali smo više osvojenih od Rusa, a čini mi se i od Nemaca. Rezultati naših plivača su zadivljujući i svako od njih, budite sigurni, pružio je maksimum. Srbija je bila 12. od 41 zemlje koja je učestvovala, a po sistemu bodovanja muškarci su bili 13., a
žene 30. – dodao je Dopsaj.

On je dodao da plivačima Srbije sada predstoji teži deo posla – bolji rezultati u budućnosti od rezultata u Berlinu.

Pored Stjepanovića najbliži medalji bio je Čaba Silađi, koji je u finalu na 50 metara prsnim stilom zauzeo četvrto mesto.

– Prvenstvo je samo po sebi bilo veoma čudno. Bilo je dosta pomaka u rezulatatima kod svih plivača, tako i kod mene i samim tim to mi daje motivaciju da u budućnosti budem još bolji – kazao je Silađi.

– Ne želim da pričam o tome da li sam mogao ili nisam (da osvoji medalju), to ćemo da ostavimo za neku drugu priliku, ne bih sada o tome. Želim samo da se zahvalim svima, da kažem da ću da nastavim saradnju sa (trenerom) Sebasijanom Higlom – dodao je Silađi.

Štafeta Srbije četiri puta 100 metara mešovito zauzela je deveto mesto u kvalifikacijama.

– Šteta što je finale izostalo za 13 stotinki, ali bez obzira na to, reprezentacija je prvi put plivala štafetu ispod tri minuta i 40 sekundi i time smo pokazalo da imamo veliki kvalitet i da u budućnosti možemo da se borimo za mnogo više – rekao je Silađi.

Šampion Evrope Velimir Stjepanović ocenio je danas da je reprezentacija Srbije dala sve od sebe u Berlinu.

– Mislim da smo kao tim dali sve od sebe. Mislim da sam ja uradio sve što je trebalo. Žao mi je što nisam napravio dobar rezulatat u svojoj omiljenoj disciplini, 200 metara delfin. Bez obzira na sve, ovo je samo početak i verujem da sledeće godine u Kazanju (na Svetskom prvenstvu) će biti još bolji rezultati kao i u na (Olimpijskim igrama) Riju – naveo je Stjepanović.