Pobunio se FK Donji Srem: Ko je ovde lud? Klubovima iz Vojvodine bodove uzima ‘viša sila’

Fudbalski klub Donji Srem izdao je na zvaničnom sajtu saopštenje u kojem navodi da klubovi iz Vojvodine imaju drugačiji tretman kod sudija.

Iz Donjeg Srema ističu da su u više navrata oštećeni tokom prolećnog dela prvenstva i dodaju da im bodove oduzima „viša sila“.

 

Takođe, tim iz Pećinaca dodao je da osim njih, sličnih problema imaju FK Vojvodina i Spartak, klubovi iz ove autonomne pokrajine.

Rukovodstvo Fudbalskog saveza Vojvodine moralo je da podigne glas kako spomenuti timovi ne bi probali, navodi se u saopštenju.

Kompletno saopštenje sa sajta Donjeg Srema prenosimo u celosti i bez izmena:

Posle turbulentnog zimskog prelaznog roka, problema sa organizacijom priprema i samim izvođenjem istih , nagoveštaja „saradnje“ sa Veternikom, pojačanjima koja su stizala u hodu, “Slučaja Krunić“ koji je i dalje aktuelan, promene u rukovodstvu…Donji Srem je ušao u nastavak takmičenja u JSL.

Ono što je „bolo oči“ u prvom delu bili su kartoni. Polako sve dolazi na naplatu. U prvom kolu izostao je Spalević, drugom Lakičević, treće je zbog gripa preskočio Bogunović, protiv Nišlija, u jednom od najvažnijih mečeva sezone neće biti Moroa. A sve vreme ne igra najbolji pojedinac Stanisavljević.

Da li je morao da se „testira“ i na poslednjoj utakmici pred start kada je i doživeo povredu?! Igrač na kome je bazirana ofanziva sa štakama posmatra drugove. Itekako bi dobro došao recimo protiv Borca, sigurno bi mučio crno-belu odbranu. Mladi Obuobi ima potencijal, ali je već u prvom delu (naprimer protiv Spartaka) i na mečevima sa Čačanima i Partizanom „dokazao“ da nema mir u završnici, tako neophodan za realizaciju.

Donji Srem nije u situaciji da guguće staru narodnu: Koga nema bez njega se može jer su tu floskulu izmislili iz klubova koji imaju dupliran igrački kadar. Uz to za neke fudbalere jednostavno nema zamene.

Posebna priča je Abubakar Moro. Stigao je u Pećince po početku šampionata. Uspeo je da sakupi osam javnih opomena u tako kratkom vremenskom periodu! Pošto se pauzira posle četiri, šest, osam…kartona on će već treći put morati na tribine?! Za utehu, ni jedan karton nije dobio zbog „dugog jezika“ i nesportskog ponašanja. A mnogi su bili izazvani na burne reakcije zbog sudijskog kriterijuma.

Da sudije neće biti ne blagonaklone (niko nije n itražio) čak ni sa normalnim kriterijumom moglo se naslutiti još tokom jeseni. Penali za Partizan i Zvezdu, poništen gol Spalevića na Marakani, čista ruka Mihajlovića (Jagodina), isključenje Stanisavljevića u Kruševcu…U drugom delu još drastičniji primeri igre rukom u 16 metara Boranijaševića (Borac) i Balažica (Partizan) i to u situacijama kada je bio brisan prostor i sve kristalno jasno?! Reč je o penalima koji su mogli da se vide iz aviona. U oba slučaja kada je aktivan (0:1, 0:0) rezultat. Ako se zna da je protiv Partizana glavni sudija bio iz Kragujevca („dželat“ na meču u Kruševcu), a pomoćnici iz Niša sve postaje još iritantnije.

Ko je ovde lud?!

Prvi grešnik Filipović je kažnjen, ali koga to interesuje?! Tri boda su otišla u Čačak, Partizan je nedugo posle neuralgične scene poveo…Kako to da se u dosadašnjem delu sezone nikada nije obrnuto desilo.Da recimo sudija pokloni penal DS iz koga bi poveo i došao do bodova. Ili da ga izmisli i da se na taj način postigne gol?! Pa neka ga posle kazne, ali da se bodovi upišu DS. Kada se sve sabere najmanje 5-6 podova je bukvalno ukradeno!

Dara je prevršila meru.

Uz podatak da bodovi neumirno odlaze, smanjuje se broj utakmica, borba za opstanak je sve teža, postavlja se pitanje kada će neko da iskoči iz kože. Vojvodina ima SAMO tri predstavnika u eliti, iako je fudbalski vrlo rezvijena. Nema ni jedan klub koji ima veštački teren (Kuća fudbala se ne računa), a sva tri kluba (Vojvodina na Karaburm i „Rajko Mitić“ stadionu, Spartak u Lučanima, DS na „Karađorđu“…) u ovom kolu su drastično oštećeni.

Novo rukovodstvo FSV moralo bi da podigne glas i zaštiti svoje članove.

Ovako dalje ne ide. Ili ide u propast.

Naravno, Donji Srem ima i objektivnih slabosti kao i onih koje su vidljive golim okom. Ponovo se dogodila brza smena trenera na startu sezone, golman Belić nije prošao letnje pripreme…od činjenice da ne može da se izbori da sve mečeve igra u Pećincima do onih koje se mogu primetiti na terenu, ali to je za analizu stručnjaka. Međutim, jedno je kada se bodovi gube zbog loše igre, taktike…a drugo kada vas u nameri da se pokrenete na tabeli u tome sprečava „viša sila“.

Zbog toga je utakmica sa Nišlijama od vitalnog značaja. U prošloj sezoni pobedili su Pećincima golom Pauljevića dok je na Čairu bilo 1:1. U prvom delu golom Beljuća DS je slavio u Nišu. Stvari su se promenile. Posle remija sa Zvezdom i Partizanom ekipa novog trenera Rastavca savladala je Jagodinu. Sjajnih pet bodova i veliko samopouzdanje. Imaju dosta novih igrača koji su se sjajno uklopili, pre svih internacionalac Borjan koji je među stativama.

Utakmica je važna i zbog međusobnog skora u slučaju istog broja bodova na kraju sezone. Donji Srem je već slabiji od Borca (0:2, 0:1), a sa Radničkim ima dobru polaznu osnovu zbog 1:0. Bilo bi idelano da se DS ne odmerava sa Borcem na kraju i da se sa Čačanima ne nađe u mini-tabeli.