POČINJE BORBA ZA NAJPRESTIŽNIJI TROFEJ: Novak prvi nosilac na Vimbldonu, Rafa besan zbog odluke organizatora

Srpski teniser Novak Đoković postavljen je danas za prvog nosioca na predstojećem Vimbldonu, dok je Švajcarac Rodžer Federer dobio prednost nad Rafaelom Nadalom uprkos tome što je Španac bolje rangiran. 

Beta/AP

Nosioci se za Vimbldon određuju na osnovu ATP liste, ali i na osnovu rezultata turnira na travi, pa je tako Federer dobio poziciju broj dva, a Nadal broj tri.

Drugi teniser sveta Rafael Nadal kritikovao je Vimbldon zbog načina na koji se određuju nosioci na ovom grend slemu.

– To je uobičajena stvar. Vimbldon je jedini turnir u godini gde oni rade sa nosiocima šta im je volja. Kako god da bude, nevažno da li sam drugi ili treći nosilac, moraću da budem najbolji i boriću se za svaku pobedu. Jedino što mi se čini da nije u redu je što se to radi samo na Vimbldonu. Ne odnosi se samo na mene, već i sve druge. Oni ne poštuju status koji su igrači stekli tokom sezone – rekao je Španac.

Među nosiocima su još dvojica srpskih tenisera – Laslo Đere je 31, a Dušan Lajović 32.

Šampionka Rolan Garosa i prva igračica sveta, Australinka Ešli Barti postavljena je za prvog nosioca u konkurenciji dama. 

Iza nje slede Naomi Osaka, Karolina Pliškova, Kiki Bertens, Andjelik Kerber, Petra Kvitova, Simona Halep, Sloun Stivens i Arina Sabalenka, dok je sedmostruka šampionka Vimbldona, Amerikanka Serena Vilijams na poziciji broj 11.

Vimbldon počinje 1. jula.

Titulu u muškoj konkurenciji braniće Novak Đoković, a u ženskoj Anđelik Kerber.