POČINJE LUDILO! Evo šta sve treba da znate o 15. Evropskom prvenstvu u fudbalu

Euro 2016
Wikipedia/Daunpoker

Šampionat Evrope u fudbalu, 15. po redu, počinje danas u Francuskoj. Turnir počinje na stadionu ‘Sen Deni’ u predgrađu Pariza, utakmicom između selekcije domaćina i Rumunije.

 

Prvi put 24 tima boriće se za šampionski trofej, umesto dosadašnjih 16, a uprkos proširenju učesnika, na finalnom turniru po četvrti put uzastopno neće biti Srbije, preciznije od 2000. godine, kada je Srbija kao deo zajednice SRJ učestvovala u Belgiji i Holandiji i eliminisana u četvrtfinalu.

Zato su šansu iskoristili neki drugi, pa će se prvi put u istoriji na velikoj sceni naći Albanija, Island, i Severna Irska, Austrija i Ukrajina prvi put nakon što su po jednom bili domaćini, dok se Mađari vraćaju na veliku scenu posle 44 godine.

Ipak, neće baš proći potpuno bez Srba, pošto će pravdu deliti najbolji srpski sudija Milorad Mažić sa svojim pomoćnicima – Miloradom Ristićem, Daliborom Đurđevićem, Danilom Grujićem i Nenadom Đokićem.

Titulu brani Španija, koja je pre četiri godine bila ubedljiva u Poljskoj i Ukrajini, a prognoze kažu da je tim Visentea Del Boskea i dalje jedan od najvećih kandidata za prvo mesto, ali tek iza šampiona sveta Nemačke i Francuske, koja se nada da bi mogla da reprizira 1984. i 1998. godinu kada je kao domaćin postala prvak Evrope i sveta.

Upravo tri spomenuta tima imaju i najviše trofeja – Španci i Nemci po tri, a Francuska dva. Po jednom najbolji na Starom kontninentu bili su Italija, Češka, Holandija, Danska i nekadašnji Sovjetski savez.

Naravno, nikako ne bi trebalo otpisati Italiju, bez obzira što nema zvezde u timu kao prethodnih godina, dok bi izennađenje turnira mogli da budu Engleska, Belgija ili Portugal, predvođen Kristijanom Ronaldom.

Utakmice će biti igrane na 10 stadiona, zvanično u 10 gradova, pošto se ‘Park prinčeva’ vodi kao Pariz, a stadiona ‘Francuska’ kao ‘Sen Deni’, mada je u pitanju predgrađe glavnog grada. Igraće se još u Marseju, Lionu, Lilu, Bordou, Nici, Sent Etjenu, Lansu i Tuluzu.

Nažalost, najava za EURO ima i svoju nefudbalsku priču, s obzirom na to da postoji opasnost od terorizma koja “visi kao mač” iznad glave organizatorima i njihovim gostima posle prošlogodišnjih napada u Parizu. Ipak, francuske vlasti i policija uveravaju da će sve proći u najboljem redu i da će svi učesnici kontinenatlnog spektakla biti bezbedni.

Kako je najavljeno, turnir će obezbeđivati 90.000 ljudi, od čega 77.000 policijskih i paravojnih jedinica, kao i 13.000 pripadnika privatnog obezbeđenja.

Raspored Evropskog prvenstva:

Grupa A: Francuska, Rumunija, Švajcarska, Albanija
Grupa B: Engleska, Rusija, Vels, Slovacka
Grupa C: Nemacka, Ukrajina, Poljska, Severna Irska
Grupa D: Španija, Češka, Turska, Hrvatska
Grupa E: Belgija, Italija, Republika Irska, Švedska
Grupa F: Portugal, Island, Austrija, Mađarska

Plasman u osminu finala obezbediće po dve prvoplasirane selekcije iz svake grupe i još četiri najbolje trećeplasirane. Finale je na programu 10. juna, takođe, na stadionu ‘Francuska’ u Sen Deniju.