POČINJU KVALIFIKACIJE ZA SVETSKO: Srpski košarkaši se okupili – EVO KO JE SVE NA RASPOLAGANJU SALETU!

Saša Đorđević
facebook.com/KSSrbije

Muška košarkaška reprezentacija Srbije okupila se danas u Beogradu na pripremama povodom utakmica protiv Austrije i Gruzije u kvalifikacijama za Svetsko prvenstvo 2019. godine.

 

Kako je saopšteno na sajtu Saveza, na raspolaganju selektoru Aleksandru Đorđeviću su Stefan Peno (Alba), Ilija Đoković (Borac Čačak), Milenko Tepić (Brindizi), Aleksa Radanov (FMP), Aleksa Avramović (Vareze), Ivan Paunić (Tofaš) i Vanja Marinković (Partizan).

Sa reprezentacijom su i Dejan Todorović (Bilbao), Marko Simonović (Zenit), Milan Mačvan (Bajern), Sava Lešić (Otinger), Stefan Birčević (Istanbul BB), Miroslav Raduljica (Đangsu Dragons) i Đorđe Gagić (Ješilgirešun).

Antonić: Verovatno dobijamo i igrače iz Evrolige

Košarkaši Srbije će u hali “Aleksandar Nikolić” igrati u petak protiv Austrije, a tri dana kasnije protiv Gruzije. 

Imamo desetoricu novih igrača, mnoge od njih na organizatorskim pozicijama i treba prvo njih da uvedemo u sistem da bismo na utakmici koliko-toliko izgledali kao tim i igrali kako želimo. Ovo je nova situacija za nas, ali i ostale reprezentacije imaju isti problem. Probaćemo da kroz ovih nekoliko treninga što više uvedemo igrače u naš način igre – rekao je pomoćnik selektora Jovica Antonić.

Od ove godine promenjen je sistem kvalifikacija za Svetsko prvenstvo, pa će se ekipe okupljati u toku sezone, zbog čega neće biti igrača iz NBA lige i gotovo sigurno iz Evrolige.

Na širem spisku pred prvi “prozor” kvalifikacija našla su se 24 igrača, od kojih devetorica imaju klupske utakmice Evrolige u terminu utakmice sa Austrijom i zato ne mogu da se stave na raspolaganje Đorđeviću.

Ovih 14 igrača sigurno imamo za dve utakmice, a uskoro ćemo znati da li ćemo za ponedeljak dobiti, a verovatno hoćemo, neke igrače iz Evrolige, pa da protiv Gruzije nastupimo u kompletnijem sastavu – naveo je Antonić.

 

MAČVAN: Nema vremena za upoznavanje, ali nema ni problema

Kapiten Srbije Milan Mačvan rekao je da nema mnogo vremena za upoznavanje igrača, ali da očekuje da će ekipa pobediti u obe utakmice, uz pozitivnu atmosferu i podršku publike.

Malo sam razgovarao sa selektorom, malo gledao kroz medije, ali dobra je ekipa… Drago mi je da je Raduljica stigao, tu su Birčević i Simonović od ‘starosedelaca’. Poznajem igrače i mislim da ne bi trebalo da bude problema da se ostvare dve pobede – naveo je on.

Ima mnogo mlađih igrača, igrao sam sa Tepićem i Gagićem, znam Savu Lešića, protiv Pena sam igrao nedavno u nemačkom prvenstvu, Đokovića znam iz FMP. Cilj je da se uspostavi dobra i radna atmosfera od prvog dana, jer nema mnogo vremena za upoznavanje i uigravanje – dodao je Mačvan.