Pohod na četvrtu titulu: Nema odmora, Mesi je ‘gladan’ novih trofeja!

Novi izazovi se smeše Lionelu Mesiju! Odmah posle fantastičnog dočeka koji su navijači „Blaugrane” priredili svojim miljenicima posle osvajanja Lige šampiona, Argentinac je seo u avion i otputovao u domovinu, kako bi se priključio selekciji koja se priprema za učešće na Kopa Amerika.

  

Prvenstvo počinje 11. juna i trajaće do 4. jula. Devet stadiona u osam gradova će ugostiti ovaj turnir, a domaćin je Čile. 

Argentina pokušava da osvoji titulu nakon 22 sušne godine. „Gaučosi” se uzdaju i u tradiciju, jer su prošle godine poraženi u finalu Svetskog prvenstva od Nemačke, a 1991. su takođe u Čileu osvojili Kopa Amerika nakon godine u kojoj su poraženi finalu Mondijala u Italiji.

Ekipe su podeljene u tri grupe:

– Grupu A čine domaćin Čile, Meksiko, Ekvador i Bolivija.
– Grupa B sačinjena je od selekcija Argentine, Urugvaja, Paragvaja i Jamajke.
– Grupa C je sastavljena od reprezentacija Brazila, Kolumbije, Perua i Venecuele.

Plasman u narednu rundu takmičenja ostvaruju prvoplasirane i drugoplasirane ekipe iz svake grupe, kao i dve najbolje trećeplasirane ekipe. U nokaut fazi učestvuje osam timova koji igraju po jedan meč tog četvrfinala.

  

Inače, Kopa Amerika je najstarije kontinentalno takmičenje, ustanovljeno čak 1916. godine. Aktuelni šampion je selekcija Urugvaja, koja je ujedno i najuspešnija selekcija u ovom takmičenju sa ukupno 15 titula. 

Podsetimo, Argentina ima jednu od najuspešnijih fudbalskih reprezentacija. „Gaučosi” su osvojili dva Svetska prvenstva i jednu olimpijsku titulu, dok su Kopa Amerika osvajali čak 14 puta (1921, 1925, 1927, 1929, 1937, 1941, 1945, 1946, 1947, 1955, 1957, 1959, 1991, 1993). Ukoliko trofej podignu ove sezone izjednačiće se sa jednim od najvećih rivala u Južnoj Americi – selekcijom Urugvaja. Inače, Argentina i Urugvaj drže rekord u broju odigranih utakmica između dve zemlje — od 1901. su odigrane 161 utakmice!

Mesi veruje da je njegov tim izvukao pouke i da će nakon neuspeha uspeti da se ove godine domogne titule na prestižnom takmičenju.

Imamo obavezu da odigramo najbolje što umemo i da se borimo za titulu. Odavno već nismo ništa osvojili i ove godine moramo da uzmemo Kopa Amerika. Nalazimo se u posebnom trenutku u karijeri, ovo je godina nakon finala Svetskog prvenstva i to nam daje nadu i snagu da ovog puta odemo do samog kraja…

Jedan od najboljih igrača na svetu je u Argenitinu otputovao zajedno sa Karlosom Tevezom, rivalom iz finala Lige šampiona.

 

Mesi ima dovoljno razloga da fantastičnu sezonu kruniše još jednom titulom. Deluje neverovatno kada shvatite šta je sve Argentinac postigao sa nepunih 28 godina (24. jun 1987.). Duže od pola veka nekadašnji napadač Atletik Bilbaoa Telmo Zara bio je nedodirljiv na čelu ƒ„večne liste” strelaca u španskim prvenstvima – a onda se pojavio Lionel Mesi. Ostalo je istorija…

I ne piše sjajni napadač istoriju samo u Primeri. Ako „bacite pogled” na ovu listu shvatićete zašto ga mnogi smatraju, možda, najboljim fudbalerom svih vremena iako je relativno mlad.

–  Jedini je igrač koji je osvojio Zlatnu loptu, igrao na Svestkom prvenstvu, osvojio nagradu za najboljeg strelca Primere, kao i Zlatnu kopačku i sve to u istoj sezoni.

– Najmlađi igrač koji je osvojio Zlatnu loptu tri puta (24 godine, šest meseci i 17 dana).

– Jedini je igrač koji je osvojio četiri uzastopne Zlatne lopte.

– Najbolji strelac ikada u svim zvaničnim utakmicama jedne sezone (73 gola u sezoni 2011/12).

– Najbolji strelac u jednoj kalendarskoj godini (96 golova 2012. godine, što za Argentinu, što za Barselonu).

– Na čak 21 uzastopnoj utakmici je postigao gol, tresao je mreže čak 33 puta, a to je uradio u sezoni 2012/13. I po ovome je jedinstven.

– Najbolji strelac u istoriji Lige šampiona.

– Jedini je igrač koji je bio najbolji strelac LŠ u četiri uzastopne sezone.

– Najbolji strelac u ligama u Evropi od kako se dodeljuje nagrada za Zlatnu kopačku. U sezoni 2012/13 postigao je 50 golova.

 

– Najbolji strelac na utakmicama koje je njegov klub igrao kao domaćin, 35 golova je postigao na „Kamp Nou” sezone 2011/12.

– Najbolji strelac na utakmicama koje je njegova ekipa igrala na strani, čak 24 gola je postigao u jednoj sezoni (2012/13). Niko nikada nije uspeo više.

– Najbolji strelac u istoriji Primere – 286 golova!

– Jedini igrač koji je najbolji strelac i najbolji asistent u istoj sezoni. Postigao je 50 golova i imao je 15 asistencija (kao i Ozil) u sezoni 2011/12.

– Najbolji strelac ikada u jednoj sezoni (75 golova ukupno, 50 u Primeri, 14 u Ligi šampiona, tri u kupu, tri u španskom Super kupu, jedan u Super kupu Evrope, dva na klupskom SP i dva na prijateljskim utakmicama).

– Prvi je igrač koji je uspeo da postigne golove protiv svake ekipe u ligi, bilo je to u seriji od 19 mečeva.

Dakle, Mesi srećno u trci za četvrtom titulom ove sezone!