POMERA GRANICE U KLIZANJU: Ona od devojaka pravi HEROINE NA LEDU, ali kažu da je TRENER IZ PAKLA (FOTO)

Eteri Tutberidze, žena koja brine o karijeri 15-godišnje Kamile Vailijeve nalazi se na meti žestokih kritika.

Printscreen/Kolaz

Društvenim mrežama se proširilo da je upravo ona ta koja je odgovorna za to što se supstanca “Trimetazidin” našla u organizmu 15-godišnje ruske senzacije.


Moskovljanka koja iza sebe ima blistavu trenersku karijeru, pod čijom trenerskom palicom su mnoge klizačice dotakle svetske vrhove se, za sada, ne oglašava u javnosti. Međutim, njena trenerska biografija, osim medaljama, protkana je i mnogim kontrovezama, a tome su mediji naširoko pisali, prenosi Kurir sport.

Za manje od jedne decenije Tutberidze je postala najdominantnija žena ne samo u ruskom umetničkom klizanju, već u u klizanju širom sveta. Njeni učenici redovno zauzimaju isključivo najviša postolja na međunarodnim takmičenjima.


Eteri Tutberidze je i sama bila umetnička klizačica, a trenerskim poslom počela je da se bavi u Americi, pre nego što se vratila u Rusiju i školi “Sambo70” u Moskvi i počela da radi zajedno sa Sergejom Dudakovim i koreografom Danijelom Glejhengauzom.

Njena prva učenica bila je Polina Šelepen koja je dominirala na juniorskim takmičenjima, ali je trupu napustila pre svog seniorskog debija. Kako se pisalo, povukla se zbog brojnih povreda skočkog zgloba.

Usledio je rad sa Evgenijom Medvedovom koja je na svetskoj sceni napravila zapažene uspehe – osvojila je SP 2016. i 2017. godine i bila favorit na ZOI u Pjongjangu 2018. godine. Međutim, ostala je u senci još jednog pulena Tutberidze – Aline Zagitove. Baš potput Valijeve, Zagitova je sa 15 godina stigla do prvog olimpijskog odličja.

Naredne dve godine još tri učenice 47-godišnje Moskovljanke dominiraju svetskim klizanjem sa sve težim tehničkim izvođenjima. Aleksandra Trusova, Ana Šerbakova i Aliona Kostorniaja počinju da impresioniraju publiku širom sveta četvorostrukim skokovima, a ne tako retko naprave i po koji trostruki aksel.

Eteri Tutberidze je bez sumnje napravila pravu revoluciju u ženskom klizanju – 90-tih godina jedina žena koja je pokušala četvorostruki skok bila je Surai Bonali, da bi Eterina učenica Aleksandra Trusova to izvela tek 2018. godine. Poslednjih godina četvorostruki skok je nešto što svaka učenica ovog strogog trenera može da odradi, granice u klizanju su pomerene, pa su počele i kritike na račun njenih metoda rada.


Pored velikih planetarnih uspeha mnoge klizačice su bile primorane da okače kličuge o klin i pre punoletstva.

Tehnika kojom se služi Tutberidzova očigledno ima “rok trajanja”, a ono što ona traži od njih je prosto “neodrživo” – kada dostignu određenu starost (obično oko 17-18 godine) povrede su sve češće, a neki od klizača nisu u mogućnosti ni da skoče.

Evgenija Medvedeva je pre početka ZOI u Pjongjangu delovala nepobedivo. Ona je tada imala 18 godina i već se suočavala sa velikim brojem povreda, da bi nešto kasnije prešla u tim Kanađanina Brajana Orsera i tom prilikom izjavila kako “ponovo uči tehniku skakanja”, ali je pričala i o “nezdravim navikama” koji joj je usađen u ruskoj školi klizanja.


Ona svakako nije izuzetak. I Julija Lipnickaja je takođe kuburila sa povredama, a borila se i sa poremećajima u ishrani. Alina Zagitova je sa 17 godina završila karijeru zbog povrede kuka, ali je takođe navela i da ne može da se izbori sa mlađim takmičarima koji bez problema izbode četvorostruke skokove i trostruke aksele. A da bi to uspela morala je da se pozabavi svojom kilažom – da smrša!

Kako devojčice ulaze u pubertet, tako se njihovo telo menja, rastu i dobijaju na kilaži, a tehnika koju je nametnula Eteri to “ne podržava”. Slede povrede, a malo ambicioznije devojčice se podrvgavaju – izgladnjivanju. Tutberidze je svojim učenicama usadila ideju da će teške elemente uspeti da izvedu samo ako strogo vode računa o ishrani, te da su efikasniji ako imaju što manju kilažu.

Tutberidze je 2014. godine izjavila kako joj je drago što Julija Lipntskaja može da izdrži samo na “hranljivim materijama u prahu”, a kasnije je mlada klizačica otvoreno govorila o svojoj borbi sa anoreksijom. Koreograf Danijel Glejhengauz je takođe jednom prilikom pohvalio klizačicu Anu Šerbakovu kako je za obrok pojela dva škampa i rekla da je sita, za razliku od ostalih devojaka koje su opsednute hranom.

Alina Zagitova je izjavila da tokom olimpijske sezone nisu smeli ni vodu da popiju već samo da isperu usta, a ostatak isplljunu!

Posle svega što se vezuje za ime Eteri Tutberidze, postavljeno joj je pitanje da li će u svom radu nešto promeniti, a ona je na to izjavila: “Ne. Radimo sve kako treba“, glasio je odgovor.

Početkom februara ove godine Evgenija Medvedeva, Aleksandra Trusova i Aliona Kostornaja vartile su se da treniraju sa Tutberidzeovom, jer zbog pandemije korona virusa nisu bile u prilici da putuju. Ubrzo je Evgenija objavila kraj karijere i sa 22 godine ima trajno oštećenje leđa i ne može da ih okrene u jednom pravcu. Kostornaja se kvalifikovala za ovogodišnji Gran Pri, ali je i pre njegovog otkazivanja zbog pandemije korona virusa morala da se povuče zbog povrede skočnog zgloba. Tutberidze je tada izjavila da Kostornaja može da se takmiči uprkos povredi.

Aleksandra Trusova zajedno sa Kamilom Valievom i Anom Šerbakovom deo je olimpijskog tima u Pekingu, ali je muče povrede.

Tokom trajanja Zimskih olimpijskih igara nema sumnje da će pulenke Eteri Tutberidze očarati svet i dospeti na naslovne strane svih svetskih medija zbog neverovatni tehničkih sposobnosti, međutim priča iza kulisa uošte nije sjajna.