PONOS SRBIJE: Ivana Španović ponovo je PRVA NA SVETU

Ivana Španović
Beta

Najbolja srpska atletičarka Ivana Španović popela se na prvu poziciju svetske rang lige.

 

Zahvaljujući fenomenalnim rezultatima koje postiže na velikim takmičenjima, Ivana je prema rangiranju najeminentnije statističke kuće kada je u pitanju atletika, izbila na prvu poziciju svetske rang liste sa ukupno 1374 boda.

Bodovanje koji vrši „All-Athletics“ dosta je slično bodovanju koji postoji u tenisu. Svako takmičenje ima različitu vrednost (npr.rezultat od sedam metara postignut na lokalnom takmičenju neće imati istu bodovnu vrednost kao i istih sedam metara preskočenih na mitingu Dijamantske lige), a pored toga računa se plasman i sam rezultat.

Tvorci ovog sistem bodovanja izuzetni su poznavaoci atletskog sporta, tako da, na primer, čak i jačina vetra prilikom skoka ima određenu vrednost, i to sve na kraju utiče na ukupan broj bodova. 

Lista obuhvata prosek najboljih pet takmičenja godinu dana unazad od dana objavljivanja liste.

Srpska atletičarka je do svojih 1374 bodova stigla zahvaljujući pobedama na mitinzima Dijamanstke Lige (Monako 2015, Cirih 2015, Šangaj 2016) kao i osvajanja dve svetske medalje na poslednjim šampionatima, kao i bronze u Pekingu i srebra u Portlandu.

 

U prvom planu bodovanja prema „All-athletics“ nalazi se kontinuitet ostvarivanja velikih rezultata na velikim takmičenjima. To ide u prilog srpskoj divi kraljice sportova, koja je jedina sa liste preskočila tu magičnu granicu od sedam metara ravno tri puta na obuhvaćenih pet poslednjih takmičenja, i koja se redovne penje na pobedničko postolje na najvećim takmičenjima još od osvajanja bronzane medalje u Moskvi 2013. godine. 

Ovo je Španovićevoj drugi put u karijeri da izbije na prvo mesto „All-Athletics“-a (prethodni put 2014), i svakako samo još jedan u nizu ogromnih uspeha srpske atletičarke koji je dostojan divljenja. 

Priliku da osvoji nove bodove Ivana će imati na mitingu Dijamantske Lige u Judžinu, koje je očekuje 27.maja 2016.godine.

Statistička kuća „All-athletics“ bavi se prikupljanjemi obradom rezultata, izradom takmičarskog profila kao i raznih rang lista sportista još od 1999.godine i na njihovom portalu možete naći poslednje vesti iz atletskog sveta, ali i pratiti karijeru i uočiti poslednje trendove u rezultatima svetske atletske elite.