POSLE 28 GODINA: Amerika NEĆE igrati na Svetskom prvenstvu u fudbalu!

Amerika
Beta

Fudbalska selekcija SAD eliminisana je sinoć iz daljih takmičenja za Svetsko prvenstvo 2018, pošto je sa 2:1 izgubila od Trinidada i Tobaga.

 

SAD su pre 28 godina prekinule 40-godišnje odsustvo sa Svetskog prvenstva iznenađujućom pobedom nad Trinidadom i sada su im se 28 kasnije, šanse za prvenstvo u Rusiji 2018. završile na još zaprepašćujući način u istoj toj ostrvskoj zemlji.

Američkom timu bio je potreban samo nerešen rezultat da bi išli dalje i eliminisali tim rangirani u svetsku tek na 99. mestu , ali su od njega izgubili sa 2:1! Time se završilo sedam uzastopnih nastupa američkog tima na svetskim prvenstvima.

Razočarali smo celu naciju danas – rekao je bek Omer Gonzales čiji je autogol u 17. minutu pokrenuo sunovrat.

Čak i poraz je mogao da im donese mogućnost da uđu u interkontinentalni baraž, ali samo ukoliko bi izgubili i Panama i Honduras. A da su SAD i jedan od tih rivala poraženi, Amerikanci bi završili četvrti u grupi i išli dalje u baraž idućeg meseca protiv Australije.

Odsustvo sa Svetskog prvenstva u fudbalu je ogroman udarac za Američki fudbalski savez (USSF) koji je poslednjih četvrt veka postepeno gradio podršku publike i države, uz pomoć sponzora i televizijskih partnera. To je takođe trauma za TV Foks (Fox) koji će prenositi naredna tri Svetska prvenstva pošto je preuzeo prava od ESPN-a.