Posle smrti mladog takmičara zatražena zabrana boksa u Australiji

Predsednik Medicinske asocijacije australijske države Kvinslend Šon Rad zatražio je zabranu boksa u toj zemlji posle smrti mladog takmičara Brejdona Smita.

 

Brejdon Smit preminuo je dva dana pošto je jednoglasnom odlukom sudija izgubio na poene od Filipinca Džona Moraldea u meču za titulu prvaka Azije u pero kategoriji u WBC verziji.

Mladi bokser, inače student završne godine prava, čestitao je na pobedi Moraldeu, ali je nedugo po odlasku u svlačionicu kolabirao, zatim pao u komu, a 48 sati kasnije je preminuo u bolnici u Brizbejnu.

Predsednik Medicinske asocijacije australijske države Kvinslend Šon Rad javno je pozvao da se donese radikalna odluka posle te tragedije – ukidanje boksa.

Verujemo da je varvarski sport u kojem dvojica ljudi udaraju što češće jedan drugog u glavu kako bi ostvarili pobedu. Neverovatno je da u tom sportu nisu dozvoljeni udarci ispod pojasa, ali su dopušteni oni u najvažniji deo tela, glavu – rekao je Rad za ABC.

Smrt Smita druga je u poslednjih četiri godine od posledica zadobijenih u bokserskom ringu. Prethodno je život izgubio 18-godišnji Aleks Stejd. On se onesvestio tokom četvrte runde meča, a zatim je sedam dana kasnije preminuo.