POSLE ZAVRŠNICE “ZA INFARKT”: Crveno-beli nadigrali Makabi u beogradskoj Areni! (VIDEO)

Tejlor Ročesti
Twitter.com/kkcrvenazvezda

Beogradskom Arenom odjekuje nikad glasnije skandiranje Delija - "Šampioni"!

 

Košarkaši Crvene zvezde ostvarili su drugi trijumf u Evroligi, savladavši u beogradskoj Areni Makabi sa 87:84 (19:24, 20:25, 23:12, 25:23), iako su na poluvremenu gubili sa deset poena razlike.


 

Četvrti meč u samo šest dana bio je, sam po sebi, ogroman napor za crveno-beli tim, a kada se tome doda i izuzetan kvalitet rivala, onda i ne čudi što su mnogi pomislili da će epilog ove utakmice biti drugačiji. Ipak, jedno je su “logična očekivanja”, a Zvezda u Evroligi nešto sasvim drugo. To je pokazala prošla, čudesna sezona, a i ova sjajna utakmica, u kojoj je drugih 20 minuta izazvalo euforiju u našoj najvećoj dvorani.

 
U prvom poluvremenu, koje je otpočelo njenim vođstvo od 7:3, u tri navrata se dešavalo da Makabi pravi velike serije. Prvom je “dirigovao” Džona Bolden, krajem prošle sezone član Crvene zvezde, koji je leto proveo u nadi da će pronaći NBA angažman, a onda je svoj talenat pokazao upravo protiv tima koji ga je angažovao iz FMP-a, pa prodao Makabiju.

 
Bolden je sa dve trojke poveo “ponos Izraela” do prvog vođstva, a Zvezdina igra vrlo brzo se pretvorila u jurnjavu za smanjenjem zaostatka, jer se razigrao i Dešon Tomas.

Džejms Feldin je sa devet svojih poena u uvodnoj četvrtini bio najraspoloženiji u domaćem timu, u kome su jedine trojke tada postigli Antić i Bjelica, no raspucani gosti (4/5 sa distance) otišli su na prvi predah sa “+5” i potom to udvostručili u drugoj deonici.

U njoj je oko 8.000 “delija” u Areni bilo prilično nezadovoljno namernom greškom dosuđenoj Peri Antiću, što sudiji Lamoniki nikako nisu mogli da oproste, ali se publika vrlo brzo vratila pesmi, jer se razigrao i Ročesti. On je od 14. do 17. minuta ubacio svih svojih sedam poena iz prvog poluvremena, ali to nije bilo dovoljno da se tada napravi preokret.

Naime, iako su crveno-beli prilazili na jedan ili dva poena zaostatka, serije suparnika bi se baš tada dešavale: na 28:30 gosti bi postigli pet poena u nizu, uz trojku Džeksona, a na 36:37, posle Ročestijeve trojke, Tomas, Kol, Rol i Kejn su se pobrinuli za odlazak na 38:46, što je samo uvećano na “+10” na kraju druge četvrtine. I ne čudi, Zvezda je šutirala samo 40% za dva poena (8/20), a 5/12 sa distance (41,7%), dok je Makabi bio daleko precizniji 11/18 za dva (61,1%), a sjajnih 7/13 za tri (53,9%). Pritom, gosti su bili bolji i u skoku (18 – 15) i u asistencijama (11 – 7), dok Zvezdi nisu previše pomogle činjenice da je imala više oduzetih lopti (5 – 3), a manje izgubljenih (5 – 7).

Iako je na predahu delovalo da je “ponos Izraela” na korak od pobede, Milko Bjelica i Tejlor Ročesti su poveli domaćina ka preokretu. Na oduševljenje “delija” najpre je Ročesti režirao prvi prilazak rivalu, 50:54, a potom je Bjelica trojkom, krađom i polaganjem u koš Makabija, doneo i prednost Zvezdi, 57:56 na tri minuta do kraja treće deonice.

Nije se na tome zaustavio Milko Bjelica. Naprotiv. Ušavši u treću deonicu sa učinkom od četiri poena, u njoj je ubacio tri trojke iz tri pokušaja, zadržavši maksimalan učinak (4/4), prikupio 12 poena u tih deset minuta, a 16 ukupno, predvodivši Zvezdu sa “-10”, koliko je bilo na poluvremenu, do 62:61 pred završnu četvrtinu.

A ona je protekla vrlo burno. Dešon Tomas je nastavio da teroriše odbranu domaćih, pogađao je i sa distance, i sa ivice reketa, Makabi je uspevao da ode i na “+4” (68:72), ali ne i da umiri Zvezdu i njenu publiku. Nije to ni bilo moguće, kako je igrao tim Dušana Alimpijevića, jer su se dobri potezi, naročito ofanzivni, ređali iz napada u napad.

Posle pomenutog vođstva gostiju, trojke su u nizu, u razmaku od četiri minuta, dali Antić, Feldin, Dobrić i Ročesti, pa se u poslednja tri minuta ušlo uz minimalno vođstvo crveno-belih, 77:76, što je uz slobodna bacanja raspoloženog Džejmsa Feldina naraslo na 82:80 pred završna dva minuta.

U poslednjem je, takođe pri “+2”, što je obezbedio Ročesti, Bjelica imao priliku da iz okreta uveća prednost, a nakon što je promašio, Džekson je poravnao rezultat. Tih 84:84 u vođstvo je “pretvorio” Tejlor Ročesti, prodorom i pogotkom prilikom kog se lopta dugo “nećkala” da li da prođe kroz obruč, pa je Nevenu Spahiji ostao tajmaut i 15,3 sekundi igre da odgovori na taj izazov. On je poslao izuzetnu šutersku petorku na teren (Rol, Tomas, Kejn, Džekson, Kol), najbolji igrač gostiju Dešon Tomas je probao da posle šuta 4/5 sa distance da i petu trojku, ali u tome nije bio uspešan. Lopte se domogao Nikola Jovanović, odmah ga je faulirao Rol, ali kako Makabi nije izašao iz bonusa, Zvezda je uvela loptu u igru, no kako je odmah fauliran Branko Lazić, on je devet desetinki pre kraja svojim jedinim poenom na meču – stavio tačku na ovu priču, na veliki trijumf Crvene zvezde.