POSLEDNJE ZBOGOM LEGENDI: Održana komemoracija Slobodanu Santraču

Slobodan Santrač
Beta

U Skupštini grada Beograda danas je održana komemoracija nedavno preminulom bivšem reprezentativcu i selektoru fudbalske repezentacije Jugoslavije Slobodanu Santraču.

 

Potpredsednik Fudbalskog saveza Srbije (FSS) Ivan Ćurković rekao je da Santrač nije bio samo izuzetan fudbaler i selektor, već i čovek koji “nikada nije isticao svoj izuzetan uspeh”.

Santrač je bio neponovljivi strelac i stručnjak retkog kova. Stručnost ga je i dovela u našu organizaciju u kojoj je ostvavio zapaženi trag. Radio je u vreme sankcija, pod teškim uslovima, ali je uspeo da naš državni tim odvede na Svetsko prvenstvo u Francusku 1998 – rekao je Ćurković.

Bivši selektor fudbalske reprezentacije Jugoslavije, kao i Srbije i Crne Gore Ilija Petković istakao je da “nas je u ovo vrtoglavo vreme, napustio jedan od poslednjih romantičara, koji nije tražio loptu, već je ona tražila njega”.

Sani je bio veliki profesionalac, koji je sve poslove i obaveze završavao s lakoćom. Bio je vodeći strelac u tri čuvene navale našeg kluba, koji je u njegovo vreme ostvarivao najbolje rezultate – rekao je Petković.

 

Portparol FSS Aleksandar Bošković podsetio je prisutne na izuzetnu igračku i trenersku karijeru popularnog Sanija, ističući da “ako je u fudbalu najveća mudrost dati gol, Santrač je bio kralj fudbala”.

Komemoraciji su prisustvovali sinovi i članovi porodice pokojnog Santrača, brojni prijatelji, sportisti i sportski radnici, kao i predstavnici ambasada zemalja u kojima je Santrač radio.

Santrač je preminuo 13. februara u 70. godini, a sahranjen je danas na Topčiderskom groblju u Beogradu.

 

Slobodan Santrač je fudbalsku karijeru gradio u OFK Beogradu i Grashopersu, dok je bio član i Partizana i Galenike.

U sezoni 1971/72. dobio je “bronzanu kopačku”, kao treći strelac Evrope sa 33 postignuta gola.

Za nacionalni tim SFR Jugoslavije odigrao je osam mečeva i postigao jedan pogodak.

Kao selektor, Jugoslaviju je predvodio od 1994. do 1998. godine.