POTENCIJALNI RIVALI “ORLOVA”: Žreb za Svetsko prvenstvo u petak – Srbiji se smeši takozvana “GRUPA SMRTI” (FOTO)

Srbija
Beta

Žreb za Svetsko prvenstvo na programu je u petak, 1. decembra u Moskvi, kada će biti izvučene grupe na predstojećem takmičenju u Rusiji.

 

Od trenutka kada su postali poznati svi šeširi počele su kalkulacije o mogućim sastavima grupa, kao i to da li ćemo ponovo imati “grupu smrti” i kako će ona izgledati.

Fudbaleri Srbije su uspešno prošli kvalifikacije i igraće na velikom takmičenju prvi put posle osam godina, a kako sada stvari stoje, neće imati jednostavan zadatak u uvodnoj fazi Mundijala.

Izvesno je da će se za prolaz dalje boriti sa nekom od najboljih reprezentacija sveta (nosioci grupa su Rusija, Nemačka, Brazil, Portugal, Argentina, Belgija, Poljska i Francuska), dok će zbog činjenice da se nalazi u trećem šeširu, naš nacionalni tim strahovati i od ostalih rivala. 

Brojna istraživana rađena su poslednjih nedelja, a jedno od najzanimljivijih jeste statističko upoređivanje grupa u programskom jeziku “R”, koje je donelo neobične, ali ne baš ohrabrujuće rezultate. 

Naime, jedan istraživač je simulirao žreb za Svetsko prvenstvo više od 10.000 puta i najčešći rezultat je bio taj da će u grupi biti ekipe Brazila, Meksika, Danske i Srbije – čak 146 puta. U prilog tome ide i podatak da je od navedenog broja verovatnoća čak 0,1976 (skoro 20%) da Brazilci i Meksikanci budu u istoj grupi.

Takođe, postoji velika mogućnost da nam protivnici budu još Argentina, Island i Švedska, pa je, prema ovom istraživanju, realno da ćemo morati da se suprotstavljamo timovima koje vode Lionel Mesi ili Nejmar da Silva.

Triviju predstavlja i to da će način na koji budu izvlačene kuglice uticati na žreb – ukoliko se bude kretalo od četvrtog žreba, izvesnije je da će “Orlovi” ići na neku od spomenute tri evropske selekcije (Dansku, Švedsku ili Island).

Simulacijom više od 10.000 puta utvrđeno je i da Srbija, zajedno sa Senegalom, ima najveći “potencijal” da upadne u takozvanu “grupu smrti”, dok će, na primer, Englezi i Hrvati biti u problemu – skoro je 40 odsto šanse da i jedni i drugi igraju sa “Selesaom” ili “Gaučosima”.

Žreb je na programu u petak od 16 časova po srednjoevropskom vremenu, a u ceremoniji izvlačenja učestvovaće Loran Blan, Gordon Benks, Kafu, Fabio Kanavaro, Dijego Forlan, Dijego Maradona, Karles Pujol i Nikita Simonjan.

Svetsko prvenstvo održava se u 11 ruskih gradova, od 14. juna do 15. jula 2018. godine.